Huawei P40 Lite’ın donanımında kusur bulunacak neredeyse hiç bir şey yok. Mükemmel ekranından üst kalite kamerasına, ayrıca 6 GB RAM bellekli Kirin 810 işlemcisine kadar her konuda ideal durumda denilebilir. Cihaz hazırlanırken pek bir şeyden kaçılmamış ve bu nedenle bu fiyatlara alınabilecek en iyiler arasında.

Eğer Google Play’in olmamasından dolayı çözüm aramayı seven biriyseniz, uygulamaları kurmaya çalışmak, bulmak ve cihazı ayarlamak şaşırtıcı şekilde özel bir Android deneyimi sunabiliyor.

Huawei bütçe dostu telefonları ile gelişmekte olan ülkelerde güçlü bir pozisyon elde etmeyi başardı. Özellikle amiral gemisi cihazlarının daha bütçe dostu versiyonları gibi hazırlanan Lite serisi cihazları, uygun fiyata bol özellik sunmayı başardılar.

Tasarım Özellikleri

P40 Lite modeli P40 ailesinin diğer cihazlarına tasarım olarak hiç benzemiyor ve normalde Huawei’nin amiral gemisi cihazların tasarım dilini daha hafif modellere taşıma eğiliminin de bir sonuna geldiğimizi gösteriyor. P40 Lite’ın köşeleri Pro modelinin keskin köşelerine göre çok daha yuvarlak. Bu nedenle elde tutması daha kolay ve kulağa koyduğunuzda kulak üzerinde verdiği rahatsızlık da daha düşük.

Arkada bulunan dört sensörlü kare kamera dizisi çok güzel görünmese de kötü de durmuyor. Burada temel problem kameraların ortada olmaması ve bu nedenle telefon düz bir masada dururken cihazın biraz sallanmasına sebep olması. Eğer bir kap içerisinde kullanacaksanız muhtemelen problem olmayacaktır.

Ön kamera için kullanılmış olan ekrandaki delik ise sol köşede yer alıyor ve cihazın siyah bildirim barının içerisinde kalıyor.

Tuş dizilimi oldukça keyifli ve güç butonu derin bir şekilde hazırlandığından erişim ve hissiyat güzel. Ayrıca parmak izi sensörü de bu tuşta gizli. Telefonun diğer tarafında yolunuza çıkacak herhangi bir buton da bulunmuyor.

En hafif telefon sayılmaz ancak yeterince kompakt, sağlam ve elde çok iyi duruyor. Camın alüminyum çerçeve ile buluştuğu yerlerde cihazın kaymasını önleyecek bir yapı var ve bu nedenle telefonu elinizden düşürmek oldukça zor.

Fakat arka panel biraz parmak izi tutmaya eğilimli denilebilir. Çizmesi kolay olmasa da kirlenme ihtimali yüksek.

Ekran Özellikleri

6.4 inçlik FHD+ ekran P40 Lite’ın en öne çıkan özellikleri arasında. Kontrast ve parlaklık çok özel bir görüntü sunmuyor ancak renklerin çok doğru ve düzenli bir şekilde gösterimine imkan tanıyan cihaz, kullanırken tatmin edici bir görüntü almanıza olanak tanıyor. Böylece şirketin Y serisi cihazlarının kötü görüntü kalitesinden çok daha iyi durumda olduğu söylenebilir.

Kamera Özellikleri

Huawei’nin en geleneksel güçlü yanlarından birisi her zaman kameralar oldu. Cihazda bulunan sensörler diğer rakiplerinden çok farklı değiller ancak kutudan çıktığı haliyle, standart ayarlar ile fantastik sonuçlar alabiliyorsunuz.

Ana sensör 48 megapiksellik ve işin büyük kısmını o yapıyor. Standart çekimler çok iyi bir renk dengesi ve dokusu ile öne çıkıyorlar. Pek çok daha pahalı cihaz kadar iyi görüntü sunduğunu belirtmek lazım.

Optik telefoto lensi bulunmuyor ve sunulan zoom dijital olarak hazırlanmış. Bu nedenle aslında 48 MP’lik bir görüntüyü kesiyorsunuz denilebilir. Ancak yine de iki kat büyütmede bile büyük sorunlar görünmüyor.

Donanım Özellikleri

P40 Lite’ın işlem gücü rakiplerinin gerçekten ötesinde. HiSilicon Kirin 810 işlemcisinin 8 çekirdeği var ve önceki modellerden çok daha güçlü. Ayrıca Mali G52 GPU’ya sahip olması sayesinde pek çok orta düzey telefonla yarışabiliyor. Kirin 810 işlemcisi hem işlemci hem de ekran kartı kategorisinde her cihazı geçebilecek düzeyde.

Bununla birlikte 6 GB belleğe sahip olması ile de göz dolduruyor.

HD oyunlarda veya çoklu video izleme sırasında herhangi bir yavaşlama olmuyor. Ancak 128 GB depolama alanı bazı kullanıcılar için yetersiz olabilir. Fakat dilerseniz MicroSD hafıza kartı kullanarak bu alanı arttırabiliyorsunuz.

Yazılım ve Kullanıcı Deneyimi

Cihazda Google servisleri olmamasına rağmen normal bir Android deneyimi sunabiliyor. Zira Huawei, Google hizmetlerinin yerine geçebilecek kendine ait pek çok hizmeti telefon içerisinde bizlere sunuyor.

Ayrıca yana monte edilmiş olan parmak izi sensörünün kullanımı, cihazın önünde veya arkasında bulunan sensörlere göre çok daha kolay. Fakat artık pek çok cihazda bulunan yüz tanıma özelliği maalesef bu modelde sunulmuyor.

Dolayısıyla cihazın en büyük eksiği, Google hizmetlerinden sık sık faydalanıyorsanız bunların cihazda bulunmaması olacaktır.

Pil Ömrü

Cihazda 4200 mAh’lık büyük bir pil bulunuyor ve normal bir kullanımda neredeyse 2 gün götürüyor. Buna gün içerisinde sosyal medyada dolaşmak, video izlemek gibi şeyler dahil.

Hızlı şarj desteği var ve 40W’lik bir şarj aleti kutudan çıkıyor. Huawei bir saatte tam şarj iddiasında ve bu neredeyse tutuyor.

Huawei P40 Lite Almalı mı?

Huawei, Apple ve Google’ın ardından üçüncü büyük telefon platformu olma yolunda ilerliyor ve aradaki farkı kapatmak için çaba gösteriyor. Fakat bu sırada bazı eksikliğini çekeceğiniz özellikler var. Ayrıca P40’ın kamerası standart çekimlerde çok iyi.  Ancak daha standart bir Android deneyimi arıyorsanız diğer markalara göz atmakta fayda var.