Eskiden çocuklar huysuzluk yaptığında odalarına gönderilir, popolarına bir şaplak atılır ya da duymazlıktan gelinirdi. Fakat günümüz ebeveynleri artık böyle yapmıyor. Yine de değişen bir şey yok: Çocuklar hâlâ mızmızlanıyor. Huysuzluk yapmaya başladığında çocuğunuzla baş etmenizi sağlayacak bir kaç tavsiyeyi, Uplifers olarak sizler için derledik.

“Kulaklarım acıyor” numarası yapın

Çocuğunuz o oyuncak arabaya ya da şekere ne kadar ihtiyacı olduğu konusunda laf kalabalığı yapıp mızmızlanmaya başladığında, ellerinizle kulaklarınızı kapatıp “kulaklarım acıyor” deyin. Muhtemelen çocuğunuz nedenini soracaktır. O zaman da söylemeniz gereken, mızmızlanmanın kulaklarınızı acıttığıdır. Biraz buz koyarak ya da kulağınızı sararak, rolünüzü daha da inandırıcı bir hale getirebilirsiniz. Kendinizi yalan söylediğiniz için kötü hissetmenize de gerek yok, zira birkaç dakikalık bir mızıldanma bile zaten kulaklarınızı tırmalayacaktır.

Görmezden gelin

Bu taktik yüzyıllardan ebeveynlerin vazgeçilmezi. Üstelik işe de yarıyor. Çocuğunuz huysuzlanmaya başladığında, umursamayın. Susana kadar onu görmezden gelin. Bazıları, “ya çocuğum bunu bilinçli olarak yaptığımı anlamazsa” diye düşünüyor olabilir ama merak etmeyin; mutlaka anlayacaktır. Aslında bu Pavlov’un köpeğiyle olan ilişkisi gibi: Çocuğunuz huysuzluk yapmaya son verdiğinde siz de gülümseyip onunla konuşmaya başlarsanız, her şey anlaşılır olacaktır.

Uzaklaşın

Özellikle yorgun ve stresli olduğunuz zamanlarda çocukların mızmızlanması çekilecek gibi değildir. Üstelik o ruh haliyle bir de çocuğunuzla laf dalaşına girerseniz her şey sarpa sarar. Böyle durumlarda işinizi kolaylaştıracak başka bir alternatif var: Olay mahallinden uzaklaşmak. Evet, çocuğunuz huysuzlandığında yürüyüp gidin. Tabii bu ancak evdeyken ya da çocuğunuzun yanında başka aile büyükleri varken yapılabilecek bir taktik. Peki çocuğunuzu tek başına bırakmanın güvenli olmadığı kamusal alanlarda ne yapabilirsiniz? Bu sefer de onunla birlikte uzaklaşın. Beraber yürüyerek dikkatinizi dağıtabilirsiniz.

Karşılığını isteyin

Çocuğunuz her mızmızlandığında ya da daha önce milyon kere hayır dediğiniz bir şeyi yeniden almak istediğinde, ona susmadığı müddetçe ceza keseceğinizi söyleyin. Her huysuzlukta, kumbarasından 5-10 kuruş alın. Eğer çocuğunuz para biriktirecek yaşta değilse, huysuzluk yaptığı için ona küçük ev işleri yaptırın. Mızmızlanmanın bir karşılığı olduğunu öğrenirse, daha uslu olacaktır.

“Huysuzluk sandalyesi”ni devreye sokun

Çocuğunuz huysuzlanmaya başladığında ortaya bir sandalye çekin ve çocuğunuzu oraya oturtturun. Ona, istediği kadar mızmızlık yapabileceğini ama bunun için mutlaka “huysuzluk sandalyesine” oturması gerektiğini söyleyin. Çocuğunuz bunu ilk başta kabul etse de, daha sonra oturmaktan sıkılacağı için mızmızlanmayı bırakacaktır.

Yapacak bir şey bulamadığınızda, taklit edin

Çocuğunuz bütün karşı çıkmalarınıza rağmen hayır dediğiniz şeyi istemekte ısrar ediyorsa, onu taklit edin. Siz de onun mızmızlanmalarını tekrarlayın. Çocuğunuz yaramazlığı bırakıp düzgün davranmaya başladığında da, huysuzluk yapmadığı zamanlarda ne kadar mutlu olduğunuzu belirtin. Mızmızlığın ne kadar kötü bir davranış olduğunu çocuğunuza öğretmek için, gün içinde bilerek mızmızlanabilir, hatta partnerinizi de bu oyunun içine çekebilirsiniz.

Yetişkinler olarak hiç birimiz mükemmel değiliz ve hepimiz ara ara huysuzlanıp söylenmeye başlarız. Fakat çocuğunuz bunu çok sık yapıyorsa, bu konuda harekete geçmeniz lazım. Yoksa büyüdüğünde her şeyden şikayet eden, mızmız ve negatif insanlardan biri olur.