Ev içerisindeki havanın kalitesi genellikle yeterince önem vermediğimiz konular arasında yer alıyor ve sağlığımızı ciddi anlamda etkileyebiliyor. Evin içindeki havanın kalitesiz olması ve kirlilik, göz, burun ve boğaz rahatsızlıkları, solunum yolu hastalıkları, kalp hastalıkları ve kansere sebep olabilen ciddi bir problemdir. Yapılan araştırmalar, iç mekanlardaki hava kalitesinin genelde dışarıdaki havadan bir kaç kat daha kirli olduğunu gösteriyorlar ancak yaşamlarımızın büyük bir kısmını da içeride geçiriyoruz!

İç Mekanda Hava Kirliliği Kaynakları

Odalarda hava kirliliğine sebep olan en temel şeylerden birisi yetersiz havalandırma ve bu nedenle bilhassa kış aylarında bu kirlilik artış gösteriyor. Bilhassa şehirlerde kış vakti klima kullanılmaması ve nem oranının yüksek olması, kirliliğin içeride birikimine sebep oluyor.

Bunun yanında yemek pişirirken ortaya çıkan gazlar, ısınma, mumlardan gelen kimyasallar, ev temizleyiciler, küfler ve diğer toksin üreten materyaller evin havasını kirletiyorlar.

Radon

Radon topraktan ve evlerin altındaki temelden çıkabilen bir gaz ve yapı malzemelerinde de kullanılabiliyor. Radyum ve uranyuma da sahip olabiliyor.

Radona maruz kalmak, sigara içmeyenler arasında 1 numaralı akciğer kanseri sebeplerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle evlerimizde bir hava kalitesi testi yaptırmamız oldukça mantıklı bir seçenek olabilir.

Sigara Dumanı

Sigara dumanında binlerce kimyasal bulunur ve bunların en az 70 tanesi doğrudan kanser sebebidir. Sigara dumanına maruz kalmak dahi bilhassa çocuklarda solunum yolu problemlerine ve astıma sebep olabilmektedir.

Küf

Evin içerisindeki küfler ve virüsler de büyük bir belalar. Bazen evde nemlenmelerden dolayı görmediğiniz yerlerde ciddi küf birikimleri olabilir ve bunlar insan sağlığını tehdit ederler.

Yemek Pişirme ve Isınma

Kötü havalandırılan ve kömür, gazyağı, petrol veya odun ile çalışan pişirme ve ısınma araçları, karbonmonoksit, azot dioksit ve başka gazları ortaya çıkarırlar.

Karbonmonoksit oksijen düzeylerini düşürür ve pek çok belirti ortaya çıkartır. Ayrıca kalbe doğrudan hasar verdiği ve ölüme sebep olduğu biliniyor.

Azot dioksit ise yeterince havalandırma olmayan yerlerde gaz ocaklarından dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu gaz gözlere, burna, boğaza rahatsızlık verir. Uzun süreli maruziyet ise akut veya kronik bronşit sebebidir.

Ev Temizliği Ürünleri

Ortalama bir evde aşağı yukarı 63 sentetik kimyasal olduğu belirtilmektedir. Böcek ilaçlarının, temizlik malzemelerinin, boyaların ve oda kokularının iç mekanlarda kullanımı toksinlerin evin içerisinde dağılmasına sebep olmaktadır.

Mobilyalar ve Boya

Mobilyalardaki ve kilimlerdeki malzemeler, devamlı olarak kimyasal yayıyor olabilirler. Bu kimyasalların kanserle doğrudan ilişkili oldukları da bilinmektedir. Özellikle yapıştırıcıların buharlaşmaları bu tip sorunların ev havasını kirletmelerine sebep olmaktadır.

Yapay oda kokuları da maalesef devamlı olarak tehlikeli organik bileşenleri etrafa yaymaktadırlar. Ayrıca kablolar, yapıştırıcılar, contalar ve ahşap kaplamalar ile cilalar gibi tüm kimyasal ürünler maalesef etrafa tehlike saçıyorlar.

Yapı Malzemeleri

Özellikle 2000’li yıllardan önce inşa edilen evlerde bulunan asbest tehlikesi maalesef akciğer kanseri ve asbeste bağlı diğer ölümcül hastalıklara sebep olabilmektedir. Ayrıca laminatlarda ve suntalarda bulunan formaldehit de ciddi bir sağlık problemidir.

İç Mekanlardaki Toksinlerin Sağlığa Etkileri

Kısa vadede iç hava kirliliği burun, göz, solunum yolu ve boğaz rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir. Ayrıca sersemlik, yorgunluk, ateş, unutkanlık, baş ağrısı, sinirlilik ve bulantı gibi problemlere de sebep olabilirler.
Uzun vadede maruz kalmak ise astım ve aşırı hassasiyet gibi daha ciddi problemleri ortaya çıkartabilmektedir.
Ortaya çıkabilecek tüm belirtileri kısaca listelemek gerekirse:

• Gözlerde yanma
• Nefes problemleri
• Öksürük
• Kalp ritminde değişim
• Göğüs ağrısı
• Kafa karışıklığı
• Tıkanma ve sinüs problemleri
• İshal ve gaz
• Sindirim problemleri
• Sersemlik
• Yorgunluk
• Baş ağrıları
• Kaşınmalar
• Hafıza problemleri
• Ruh hali değişimleri
• Kas ve eklem ağrıları
• Kötü konsantrasyon
• Işık ve sese karşı duyarlılık
• Uyku problemleri
• Boğazda rahatsızlık

Çeşitli mağazalarda satılan ev hava kalitesi ölçüm araçlarını satın alarak evinizi radon, küf ve alerjen bakımından test edebilirsiniz. Ayrıca karbon monoksit dedektörleri de bu gazdan korunmanıza yardımcı olacaklardır.

İç Hava Kirliliğine Karşı 6 Doğal Çözüm

Kaynağı Ortadan Kaldırın

Gaz ocaklarınızı mümkünse elektrikli ocaklar ile değiştirin ve ayrıca evdeki herhangi bir sentetik koku yayan nesneyi ortadan kaldırın. Bunlar kesinlikle toksiklerdir ve evin havasını kirletirler. Koku yayan şeyler arasında mumlardan tutun da çöp poşetlerine kadar binlerce şey bulunmaktadır.

Sadece doğal kokulu veya kokusuz eşyalar almaya dikkat edin. Bilhassa öz yağlar ile koku yayan nesneler evde toksik bir ortam yaratmayacaklardır. Ayrıca klimanızı, nem alıcıları veya nemlendiricileri de düzenli olarak temizlemeyi unutmamalısınız. Tüm hava ile ilgili ürünlerin filtreleri düzenli olarak temizlenmeliler. Kapalı ve evinize bağlı bir garajınız varsa, arabayı garajda çalıştırmayın çünkü egzoz gazları eve kadar gelebilirler.

Düzenli Olarak Havalandırın

Evin düzenli olarak havalandırılması, içeride birikmiş olan toksinlerin dışarı çıkmasını sağlayacaktır. Zira iç mekanlarda biriken nem, kokular, gazlar ve diğer toksinler bu şekilde dışarıdan gelen taze hava ile yer değiştireceklerdir.

Havayı Doğal Yoldan Tazeleyin

Evde temizlik yaparken, yapay kimyasallar yerine soda, limon, öz yağlar ve sirke gibi doğal ürünler ile temizliğinizi gerçekleştirmelisiniz. Bu maddeler doğaları gereği antiseptiktirler ve temizlik ürünü olarak kullanılabilirler.

Ayrıca su ve öz yağları kullanarak kendi ev kokunuzu da yaratabilirsiniz. İlla ki mum yakmayı seviyorsanız, parafin ve jel gibi petrol bazlı olanlar yerine pamuk iplikli ve balmumundan yapılmış olanları tercih etmelisiniz.

Güzellik Ürünlerine Dikkat

Saç spreyi gibi pek çok bakım ve güzellik ürünü maalesef toksinleri etrafa yaymaktadır. Tüm makyaj malzemelerinize göz attığınızda tehlikenin ne kadar büyük olduğunu görebilirsiniz.

Ev Eşyalarına Dikkat

Yanmaz özelliğe sahip ev eşyaları hoşunuza gidiyor olabilir ancak bu malzemeleri yanmaz yapan şey kullanılan kimyasallardır. Dolayısıyla mobilya ve halılarınızı alırken çok dikaktli olmalısınız.

Ev Bitkileri

Evlerinizde büyütebileceğiniz pek çok bitki, ev havasının temizlenmesine katkıda bulunmaktadır. Dolayısıyla çeşitli bitki satan yerlerden evinize en uygun seçeneği değerlendirebilirsiniz.