Günümüzde güzel yaşlanma ve dışarı iç huzur duygusu yayma arayışı devam ederken pek çok insan daha iyi görünmelerine ve hissetmelerine yardımcı olması için doğal ve pahalı olmayan seçenekler arıyor.

Yüz yogası; kasları, cildi ve lenfatik sistemi uyaran masaj ve egzersizleri içerir. Bu teknik; gerginliği, stresi ve endişeyi hafifletmeye yönelik olarak yüz kaslarını gevşetmek ve rahatlatmak için tasarlanmıştır. Aynı zamanda duygularla ilişkili olarak yapılan yüz ifadelerini bırakmanıza da yardımcı olabilir.

Bazı araştırmalar, yüz yogası tarzı egzersizlerin, yüz görünümünü iyileştirebileceğini göstermiştir.

Yüz Yogası Nedir?

Yüz yogası, kalıcı sonuçlar verebilecek doğal ve alternatif bir seçenektir. Bu teknikte yüz, boyun ve omuzları hedefleyen çeşitli masaj ve egzersizler kullanılır.

Araştırmalara göre yüz yogası yanak ve yüz kaslarını güçlendirerek yüzün yapısal görünümünü iyileştirmede etkili olmaktadır. Yüz yogası yapan kişiler de daha genç görünüm elde ettiklerini söylemektedir.

Dengeli bir yüz yogası rutininde masaj, gevşeme ve akupresür tekniklerinin birlikte bulunduğu egzersizler yer alır. Ayrıca genel refahınıza odaklanmanız da önemlidir.

İyi uyumak, stresi azaltmak ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Bütünsel sağlık ve kişisel bakım, parlak bir cilt için çok önemlidir. Çünkü içinize bakmanız, dışınızın parlamasına yardımcı olacaktır.

Kaş çatma çizgileri, alın çizgileri ya da kaz ayağı gibi yüzünüzde belli alanları hedeflemek üzere rutin oluşturabilirsiniz. Veya stres, kaygı ve uyku gibi konularla ilişkili sorunlara odaklanabilirsiniz.

Düzenli olarak yüz yogası yaptığınızda uzun vadede olumlu değişiklikler yaratabilirsiniz. Çevrimiçi kurslar sayesinde yüz yogasına erişmek çok kolaydır. Doğru teknikleri bireysel seanslar, atölye çalışmaları ya da kurslar sayesinde öğrenmeniz mümkün.

Yüz Yogasının Faydaları

Yüz yogasının faydaları, gözle görülenden daha fazla olabilir. Genel iyilik halinizi arttıran ve doğal yüz kaldırma olarak ünlenen yüz yogasının etkilerinin çok daha fazla olduğu söyleniyor. Yüz yogasının faydalarını destekleyen araştırmalar gün geçtikçe çoğalıyor.

Yüz yogası cildin sağlıklı ve parlak olmasını destekliyor. Çizgileri ve kırışıklıkları yumuşatmak için cilt altındaki kasları kaldırmaya ve sıkılaştırmaya yardımcı olan yüz yogasında masaj ile dolaşımın artması, lenfatik drenajın arttırılması ve gerginliğin giderilmesi sağlanıyor. Akupresür teknikleri dolaşımı hızlandırır ve stresi hafifletir. Bu da baş ağrılarını önlemeye, sinüsleri açmaya ve uyku kalitenizi arttırmaya yardımcı olur.

Yüz yogası aynı zamanda aşırı aktif kasları rahatlatıp güçsüz kasları toparlayarak sarkma ve mimik çizgilerini engellemeye yardımcı olur.

2018 yılında yapılan bir çalışmada orta yaşlı kadınlarda yaşlanma görünümünü azaltmak için 32 yüz egzersizinin etkinliği incelendi. Katılımcılar, ilk 8 hafta boyunca günde 30 dakika yüz egzersizi yaptılar. Sonraki 12 hafta boyunca ise iki günde bir yaptılar.

Bu süreçte kadınların çoğunda yüz dolgunluğunda artış görüldü ve katılımcılar, gözle görülür sonuçlardan memnun kaldı. Yüzlerindeki 20 bölgeden 18’inde önemli düzelmeler bildirdiler. Bununla birlikte elde edilen bulguların artması için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

2018 yılında yapılan küçük çaplı bir diğer araştırmada yüz egzersizlerinin, yaşlıların zihinsel sağlığını iyileştirmedeki faydaları incelendi. Katılımcılar 12 hafta boyunca haftada iki kez 30 dakikalık yüz egzersizi yaptılar. Bu egzersizlerde yogik nefesin yanı sıra ritmik yüz hareketleri, kas esnetme ve yüz yogası yer alıyordu. Sonuç olarak zihinsel sağlık, yüz ifadesi ve dilin kas gücünde olumlu gelişmeler görüldü.

Bununla birlikte 2014 yılında yapılan bir literatür araştırmasında yüz gençleştirme için yapılan yüz yogası ve yüz egzersizlerinin faydalarıyla ilgili dokuz araştırma incelendi. Araştırmacılar, bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu ve dokuz araştırmanın sonuçlarının yetersiz olduğu sonucuna vardılar. Çalışmalar küçük çaplı olduğundan ve müdahalelerin başarısı çalışma yazarlarına ve katılımcılara dayandığından dolayı sonuçların öznel olduğunu gözlemlediler.

Anekdot niteliğindeki bazı raporlar, yüz yogası ve masajının yüz görünümünü iyileştirmek için etkili olabileceğini, bunun da farkındalığı ve bilinci arttırdığını söylemektedir.

Yüz yogası yapan kişiler belli kasları güçlendirmeyi ya da gevşetmeyi öğrendikçe daha iyi vücut duruşuna, daha az baş ağrısına sahip olabilir ve dişlerini daha az gıcırdatabilirler. Bazı uygulayıcılar ise geceleri rahatladıklarını ve daha kolay uykuya daldıklarını söylüyor.

Yüz yogası, ince çizgi ve kırışıklıkları azaltmanın yanı sıra lenfatik drenajı destekleyerek şişkinliğin azalmasına ve dolaşımın artmasına yardımcı olabilir. Yüz yogası uygulayıcıları, yüz yogasının şu konularda da yardımcı olabileceğini söylemektedir:

  • Yüz kaslarını kontrol etme
  • Burun solunumunu destekleme
  • Boyun çizgisini sıkılaştırma
  • Kas hafızasını yeniden programlama
  • Temporomandibular eklem (TME) bozukluklarının semptomlarını iyileştirmek
  • Yüzü daha simetrik yapma
  • Göz altındaki koyu halkaların görünümünü azaltma
  • Özgüveni arttırma
  • Yüz kaslarını çalıştırma
  • Sarkmayı düzeltme
  • Olumlu duygular yaratma
  • Yüzün yuvarlaklığını azaltma

Bu iddiaların doğruluğundan emin olmak için daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Yüz için Hangi Yoga Türleri Daha İyidir?

Yogadaki duruş biçimleri olan asanalarda öne doğru eğildiğinizde cildinize taze kan ve oksijen gider ve cildin sağlıkla ışıldaması desteklenir. Geri bükülen duruşlarda ise ön boyun kasları sıkılaşırken vücudun döndüğü duruşlarda ise yüzün kenarları sıkılaşır ve boyundaki gerginlik serbest bırakılır.

Uzun duruşlar içeren yavaş yoga türlerini yaparken yüzünüzü de çalıştırabilirsiniz. Buna Hatha, Yin ya da restoratif yoga’da bunu yapabilirsiniz. Meditasyon, pranayama ya da yoga nidra sırasında ise yüz kaslarınızı gevşetmeye çalışabilirsiniz.

Geleneksel yoga duruşları sırasında yüzünüzü hissetmeye çalışın. Yüzünüzde herhangi bir gerginlik olup olmadığına ya da yüz ifadesi yapıp yapmadığınıza bakın. Yüzünüzü gevşetmeye çok fazla odaklanıp kaşlarınızı çatma ya da kaldırma eğiliminde olup olmadığınızı kontrol edin.

Bazı eğitmenler Buda ya da Mona Lisa gülümsemeyi, yani ağız köşelerinin hafifçe yukarıya dönük olduğu gülümsemeyi, yüzün rahat bırakıldığı duruma örnek vermek için kullanmaktadır.

Yüz Yogası Egzersizleri Hangi Bölgelere Yapılabilir?

Sorunlarınıza ve hedeflerinize bağlı olarak yüzünüzün herhangi bir bölgesini çalıştırmak için yüz yogası kullanabilirsiniz. Gerginlik genelde alında, kaşlarda ve çenede olur. Bu bölgelerde gerginliğiniz varsa egzersiz rutininizi bu bölgelerin etrafında belirleyebilirsiniz. Kırışıklıklar çoğunlukla alın, göz ve ağız çevresinde yaygın olarak görülür.

Belli bölgelerdeki kırışıklıkların görünümünü azaltmak için bu bölgelere yönelik masaj ve egzersizler seçin. Veya baş ağrısı, uykusuzluk ya da sinüs enfeksiyonunu rahatlatmak için tasarlanmış olan egzersizleri seçebilirsiniz.

Yüzünüz için 7 Yoga Egzersizi

Her bir egzersizi kendinizi rahat hissedeceğiniz seviyede çalışın. Bunları yaparken sıcaklık hissedebilirsiniz, ancak ağrı ya da rahatsızlık yaşamamanız gerekir.

Yüz yogası için elleriniz ve yüzünüz daima temiz olsun. Yüz yağı, serumu ya da temizleme balmı kullanabilir ve bu sayede parmaklarınız cildiniz üzerinde çok fazla olmayacak şekilde kayabilir. Cildinize masaj yağı ya da serumları masaj yaparak uyguladığınızda ürünlerin daha derin bir şekilde emilmelerini ve cildinize nüfuz etmelerini sağlayabilirsiniz.

  1. Gerginlik giderme

Bu akupresür noktasını uyararak göz yorgunluğunuzu azaltmaya yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca gün içinde sakinleşmek için veya uykuya dalmadan önce uygulayabilirsiniz.

  • Gözlerinizin iç köşesini 30 saniye kadar bastırın.
  • Ardından bir yöne 30 saniye kadar yavaşça daire çizin.
  • Aynı hareketi ters yöne tekrarlayın.
  1. Göz çemberleri

Bu egzersiz, oksijen dolaşımını arttırır ve şişkinlikleri azaltır. Egzersizi yaparken hafif ve tüy gibi yumuşak dokunuşlar uygulayın.

  • Yüzük parmaklarınızı kaşlarınızın iç kısmına yerleştirin.
  • Parmaklarınızı, kaşlarınızın dış kısmına doğru hafifçe vurun.
  • Parmaklarınızı birkaç saniye kadar şakaklarınıza bastırın.
  • Elmacık kemiklerinizin üzerinden gözlerinizin iç köşesine doğru parmaklarınızı hafifçe vurmaya devam edin.
  • 30 saniye kadar devam edin.
  1. Kaş rahatlatıcı

Bu egzersiz, alnınızın ön tarafında bulunan büyük frontalis kasını gevşetir. Bu kas genelde çok fazla kullanılır ve bu da sertliğe ve stres belirtilerine neden olabilir.

  • Parmak uçlarınızı içe doğru bakacak şekilde alnınızın ortasına yerleştirin.
  • Parmaklarınızı şakaklarınıza doğru hareket ettirirken parmak uçlarınızı hafifçe alnınıza bastırın.
  • Parmaklarınızı serbest bırakın.
  • 30 saniye kadar devam edin.
  1. Boyun masajı

Bu egzersiz, lenfatik drenajı arttırır ve boyundaki gerginliği azaltır. Çene ve boyun çevrenizde sarkan cildi düzeltmeye yardımcı olur.

  • Başınızı hafifçe geriye doğru eğin.
  • Parmaklarınızı boynunuzun üst kısmına yerleştirin.
  • Parmaklarınızı köprücük kemiğinize doğru kaydırırken hafif bir baskı uygulayın.
  • Parmaklarınızı serbest bırakmadan önce köprücük kemiğinize birkaç saniye bastırın.
  • 30 saniye devam edin.
  1. Çene rahatlatıcı

Bu egzersiz, çene ve boyun kaslarınızı çalıştırır.

  • Oturur pozisyondayken sol elinizle yumruk yapın ve baş parmağınız aşağı dönük şekilde elinizi çenenizin dış kısmında tutun.
  • Başınızı yumruğa doğru çevirin ve burada boynunuzun yan tarafında gerginlik hissedin.
  • Elinizi hareket ettirmeyin.
  • Ardından çenenizi birkaç saniye kadar elinize doğru bastırın.
  • Yavaşça vücudunuzu serbest bırakın.
  • Hareketi diğer taraf için tekrarlayın.
  1. Aslan nefesi

Aslan pozu ya da aslan nefesi, stresi azaltan ve yüz kaslarını gevşeten bir yoga nefes egzersizidir.

  • Oturur pozisyondayken ellerinizi dizlerinize ya da yere dayamak için öne eğilin.
  • Burnunuzdan nefes alın.
  • Ağızınızı iyice açın, dilinizi dışarı çıkarın ve çenenize doğru uzatın.
  • Nefesinizi verirken “ha” sesi çıkartın ve dilinizin alt kısmından verin.
  • Gevşeyin ve normal nefes alın.
  • Egzersizi yedi defa tekrarlayın.
  • 1 ila 3 dakika kadar derin nefes alın.
  1. Yüze hafifçe vurma

Yüzünüze hafifçe vurarak rahatlamayı ve dolaşımı destekleyebilirsiniz.

  • Alnınızdan başlayın ve parmak uçlarınızla cildinize ritmin şekilde vurun.
  • Çenenize kadar tüm yüzünüz boyunca devam edin.
  • Ardından boynunuzun ön kısmına ve omuzlarınıza geçin.
  • Sonrasında boynunuzun arkasına ve başınıza geçin.
  • Son olarak ısı yaratmak için avuç içlerinizi birbirine sürtün.
  • Ellerinizi yüzünüze koyun ve birkaç kez derin nefes alın.

Sonuç Olarak

Yüz yogası, yüz kaslarınızı rahatlatarak, esneterek ve güçlendirerek görünüşünüzü iyileştirebilecek muhteşem bir öz bakım tekniğidir. Dıştaki bu dönüşüme genelde huzur ve özgüven duyguları eşlik eder.

Yüz yogası, kendi ellerinizin iyileştirici güçlerini harekete geçirerek ihtiyacınız olan şeyi elde etmenize yardımcı olabilir.

Yüz yogasının bir parçası olarak olumlamalar kullanırsanız, öz sevginizi geliştirebilir ve cildiniz için minnettar hissedebilirsiniz. Bu besleyici pratik kendinizi daha sakin ve mutlu hissetmenize yardımcı olacaktır.

Yüz yogasına her gün zaman ayırın. En iyi sonuçlar için düzenli günlük uygulamalar gerekir. Kendinize her gün zaman ayırmanız, ihtiyaçlarınıza ve hislerinize uyum sağlamanız için nazik bir hatırlatıcı olabilir.

Kaynak: https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/face-yoga