Son zamanlarda yiyecek besin seçimlerinizde iyi olmanıza rağmen hala yiyeceklerle aranızda olumlu bir ilişki geliştiremediniz mi? Bu yazıda ideal kilonuzda olmamanızın 5 nedenini bulabileceksiniz.

Beslenme alışkanlıklarınız ve yaşam tarzı seçimlerinizle ilgili bilinçli olmanıza rağmen aklınızdaki sonuçlara ulaşamamanız hayal kırıklığı yaratıyor olabilir. Özellikle sağlık ve zindelik anlamında düşünüldüğü zaman bu geçerlidir.

Belki şimdiye kadar var olan tüm diyetleri denediniz, arkadaşlarınızın önerilerini dinlediniz veya yenmesi gereken ya da uzak durulması gereken yiyecekleri kendiniz araştırarak buldunuz. Tüm bu çabalarınıza rağmen tartıda istediğiniz sonucu göremiyorsunuz. Sonuç olarak kendinizi hayal kırıklığına uğramış hissediyorsunuz.

İdeal kilonuzda olmamanıza neden olan faktörlere geçmeden önce ideal kilonun ne olduğuna göz atalım.

İdeal Kilo Nedir?

İdeal kilonuz aslında tartıdaki sayılara bakarak belirlenmez. İdeal kilo, vücut ağırlığından çok daha fazlasıdır.

İdeal kilo, dengeli beslenme alışkanlıklarını, yemek konusunda bilinçli bir zihniyeti ve yedikleriniz ve vücudunuzla ilgili olumlu bir ilişki içerisinde olduğunuz fiziksel durumu ifade eder. İdeal kilonuzdayken yiyecek seçimlerinizde bilinçli olarak dengeli davranırsınız ve vücudunuzun beslenmesine önem gösterirken yediğiniz yemekten zevk alabilirsiniz.

İdeal kilo, bilinçli bir şekilde yiyecek tükettiğiniz, açlık ve tokluk belirtilerinize dikkat ettiğiniz ve bunlara göre harekete geçtiğiniz yerdir. Kendi bedeninizde kendinizden emin ve rahat hissettiğiniz, arkadaşlarınızla dışarıda yiyip içerken eğlendiğiniz ve öğünlerinize temel besinleri dahil ettiğiniz yerdir. İdeal kilonuz, hayatınızın hangi aşamasında olduğunuza göre dahi farklılık gösterebilir.

İdeal kilonuzda olduğunuzda yiyeceklerle ilgili stres duymazsınız ve yeme alışkanlıklarınız konusunda kendinize sonsuz güveniniz vardır. Bu noktada mevcut alışkanlıklarınız ve rutinlerinizde hala değişiklikler yapabilir ve bunu yaparken kendinize güven duyabilirsiniz.

Sağlıklı yaşam yolculuğunuzda henüz bu noktaya gelmediyseniz okumaya devam edin.

İdeal Kiloda Olmamanızın Nedenleri

1. Başarı ölçütünüz sayısal değerlerdir

kilo

İdeal kilosuna ulaşmamış kişilerde en sık karşılaşılan neden budur. Başarınızı sayılarla ölçtüğünüzde başarısızlığa mahkum olursunuz.

Öncelikle sayıların sağlığınızı gösterme konusunda yetersiz olduğunu bilmelisiniz. Tartıda gördüğünüz sayı kas kitleniz, yiyeceklerle olan ilişkiniz, günlük alışkanlıklarınız ya da bunlar gibi şeyler hakkında hiçbir şey söylemez. Aslında başarı ölçütü olarak bunları kullanmanız gerekir.

Tartıdaki sayı yaptığınız değişiklikleri nasıl ve neden yaptığınızı yansıtmaz. Bu nedenle yalnızca kilonuza odaklanarak hem kötü bir beden algısını hem de yeme bozukluklarını desteklemiş olursunuz.

Sonuç olarak, “İstediğim kiloya ulaştığım sürece ne yaptığım ya da nasıl yaptığım önemli değil” düşüncesine sahip olabilirsiniz. Aynı zamanda aklınızda ya hep ya hiç düşünceleri dolaşabilir. İstediğiniz sayıyı tartıda göremediğinizde, “Ne yaparsam yapayım işe yaramıyor, o zaman neden kendimi zorluyorum” diye düşünmeye başlayabilirsiniz.

Başarının ölçütünü yalnızca tartı olarak belirlediğinizde ideal kilonuza ulaşmanın yolunu bulamayabilirsiniz.

2. “Ya hep ya hiç” döngüsündesiniz

“Ya hep ya hiç” döngüsüne girdiğinizde ideal kilonuza ulaşmanız ve bu kiloyu korumanız çok zor hale gelir.

Beslenme alışkanlıklarınızla ilgili olarak sürekli bir şeyleri iyi yaptığınızı hissedebilirsiniz. Veya beslenme konusunu görmezden gelebilir ve kendinizi yoldan çıkmış gibi hissedebilirsiniz.

Eylemleriniz ve eğilimlerinizde meydana gelen bu sık ve aşırı dalgalanma, rahatlamanızı ve dengeyi bulmanızı imkansız hale getirir. Vücudunuzla uyum içinde olmak yerine sürekli kendinizle savaşırsınız. Dengede olmak yerine uçlarda olmanız, ideal kilonuza ulaşamamanızın esas nedeni olabilir.

3. Yiyecek seçimlerinizi suçluluk ve gurur yönlendiriyor

Bazı yiyecekleri tükettikten sonra kendinizi suçlu hissettiğiniz oluyor mu? Fiziksel açlık yerine duygularınız ve hisleriniz nedeniyle bir şeyler yiyor musunuz? Veya sanki öyle olması gerektiğini hissettiğiniz için bazı şeyleri isteği duyuyor musunuz?

Bunlar size tanıdık geliyorsa yiyecek seçimlerinizi bilinçli bir şekilde değil, duygusal bir şekilde yapıyor olabilirsiniz. Yiyecekleri iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış gibi etiketlendirdiğimizde bunlar, stres verici ve kafa karıştırıcı hale gelmeye başlayabilir. Hatta bazı yiyecekler ya da tüm yiyecekler konusunda tamamen kontrolsüz hissedebiliriz.

Bu zihniyete sahip olmak, “yemeniz gerektiğini” düşündüğünüz, ancak gerçekte yemek istemediğiniz şeyleri yemenize neden olur. Aynı zamanda “yememeniz gerektiğini” düşündüğünüz için gerçekte yemek istediğiniz şeylerden kaçınmanıza ya da bunları kısıtlamanıza neden olur. Bu ise doğal ihtiyaçlarınız ve eylemleriniz arasında büyük bir kopukluk olmasına neden olur. Sonuç olarak yiyeceklerle olan ilişkiniz bunaltıcı hale gelir ve ideal kilonuza ulaşmada zorluk çekersiniz.

4. Beslenmeyle ilgili bilgilerden bunaldınız

Beslenmeyle ilgili bilinmesi gereken pek çok bilgi ve farklı görüş var. Bu nedenle bunalmış ve kafanız karışmış hissedebilirsiniz. Bir diyetten diğerine bir detokstan diğerine atladığınızı ya da yiyecekleri sık sık hayatınızdan çıkardığınızı ve tekrar eklediğinizi fark ediyorsanız, aşırı bilgi yüklemesi ile karşı karşıya olabilirsiniz.

Kendiniz için faydalı olduğunu bildiğiniz yiyecekleri kendiniz seçme güvenine sahip olursanız, ideal kilonuza erişebilir ve bunu koruyabilirsiniz. Tok, enerjik ve tatmin olmuş hissetmenizi sağlayacak ve aynı zamanda lezzetli olan yiyecekleri tabağınıza koymayı bildiğinizde ideal kilonuza ulaşmanız çok daha kolay olacaktır.

Diğer yandan kendinize güvenmediğinizde alışkanlıklarınız konusunda kararlı ve güçlü olamazsınız. Bu ise tutarlılık ve devamlılık sergileyememenize ve ideal kilonuza ulaşamamanıza neden olur.

5. Bilinçli beslenme yapamıyorsunuz

Bilinçli beslenmediğinizde açlık ve tokluk belirtilerini görmezden gelir ya da bunların ne olduğunu bilmezsiniz. Veya çevresel faktörler, duygusal nedenler ya da stres nedeniyle yemek yiyor olabilirsiniz.

Fiziksel belirtilerden ziyade zihinsel duruma göre yemek yendiğinde ideal kiloya ulaşmak zor olabilir. Bu durumda bir şeyi düzeltmek ya da değiştiremeyeceğimizi bildiğimiz bir şeyi değiştirmek için yemek isteriz, ancak bunu yapmak kafa karışıklığı ve hayal kırıklığı ile sonuçlanır. Nasıl hissettiğinize dikkat ederek ve duygularınızı, açlık belirtileri veya stres faktörleri ile uygun şekilde ele alarak sürecinizi daha kolay hale getirebilirsiniz.

Kaynak: https://nutritionstripped.com/reasons-why-youre-not-at-your-balanced-weight/