11 ayın sultanı Ramazan için sağlıklı iftar ve sahur önerilerimden bir tanesiyle daha karşınızdayım. Çorba, iftarda olmazsa olmazdır. Sizlere; değişik, pratik ve bir o kadar da besleyici bir çorba yapacağım. Nasıl bir çorba yapacağım? Ayran aşına benzer, soğuk bir çorba yapacağım. “İftarda soğuk çorba mı içilir?” derseniz, bence içilir; çünkü içinde yok yok. Gelin isterseniz, iftar için karabuğdaylı ayran aşı çorbasının yapımına geçelim!

Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı yoğurt,

  • 1/4 demet maydanoz,

  • 1/4 demet dereotu,

  • 1 adet kırmızı biber,

  • 4-5 adet ceviz,

  • 4 yemek kaşığı karabuğday,

  • 1 adet salatalık

Ben karabuğdayı çok seviyorum. Oruç tutarken çok uzun süre aç kalıyorsunuz ve aç kaldığınız için de düşen şekerinizle; iftarda, o açlıkla, ne bulursanız saldırıyorsunuz. Bu iyi bir şey değildir; çünkü, her zaman söylediğim gibi, kan şekerinizi hemen düşürüp zıplatmak istemiyoruz. İşte bu noktada karabuğday, kan şekerinizi dengeliyor. Karabuğday, insülin salınımını dengeli hale getiren bir içeriğe sahiptir. Çorba yaparken, karabuğdayı, üzerine sıcak su ekleyip 10-15 dakika şişmesini bekleyerek de kullanabilirsiniz. Ben daha yumuşak sevdiğim için, 10 dakika kaynar suda haşlamayı tercih ediyorum.

Karabuğdaylı Ayran Aşı Çorbası Nasıl Yapılır?

İlk olarak yoğurdu derin bir kaba alıp, biraz su ile çırpıyoruz. Ben, çok fazla su koymuyorum, çünkü yoğun bir kıvam seviyorum. Daha kremamsı bir kıvam elde etmek isterseniz, süzme yoğurt da kullanabilirsiniz. Az miktarda su ilave edip, bir çatal yardımıyla çırpıyoruz, isterseniz çırpıcı ya da el blender’ı da kullanabilirsiniz. Çırpma işlemini bitirdikten sonra, kabı bir kenara alıyoruz ve diğer malzemelere geçiyoruz.

Maydanoz ve dereotu, detoks etkisine sahiptir. Dereotu ayrıca, harika bir kalsiyum deposudur. Çocuğunuz için, yemeklerinizde çiğ olarak, hatta katı meyve sıkacağından geçirip içecek olarak dereotunu mutlaka kullanın. Maydanoz ve dereotlarını doğrayın. Saplarını almadığınız sürece, çok fazla ince doğramak zorunda değilsiniz. Yeşillikleri doğradıktan sonra, onları da yoğurdun içerisine alıyoruz.

Daha sonra, kırmızı biberin tohumlarını çıkarıp, küp küp doğruyoruz. Kırmızı biber yerine çarliston biber ya da acı biber de kullanabilirsiniz, ancak iftarda acı biber çok fazla hoşunuza gitmeyebilir. Ben, kırmızı biberi seviyorum. Gökkuşağının renkleri ile beslenmemiz gerekiyor; çünkü, topraktan çıkan her farklı renk, farklı besleyici element içeriyor. Dolayısıyla, farklı renklerdeki sebze ve meyveler, çok farklı içeriklere sahip. Bu nedenle, mümkün olduğunca rengarenk beslenmek gerekiyor.

Biraz da ceviz ekliyoruz. Cevizi, mümkün olduğunca bütün tariflere eklemeye çalışıyorum. Doğanın muhteşem bir yapısı var. Botanikçiler ve bilim insanları, çok ilginç bir şey keşfetmişler; bazı sebze ve meyvelerin, insanların doğada gıda olarak kullandıkları bazı şeylerin, fiziksel yapısının, onların iyi geldiği insan vücudundaki karşılıklarına bakmışlar. Örneğin ceviz, bizim için iyi bir beyin dostu kuruyemiştir. Gerçekten de ceviz, beyin şeklindedir, bence oldukça ilginç.

Şimdi, karabuğdayı ekliyoruz. Ne kadar karabuğday ekleneceğiniz, sizin damak zevkinize bağlı. Ben biraz yoğun bir tat sevdiğim için, 4 yemek kaşığı ekliyorum. Bütün malzemeleri bir araya getirdikten sonra, yeşil bir salata gibi görünen renkli bir görüntü elde edeceksiniz. Bu noktada, çorbanız çok fazla yoğun görünüyorsa, biraz daha su ilave edebilirsiniz.

“Ben bu kadar yeşil sevmem” diyorsanız, bu kadar fazla yeşil kullanmak zorunda değilsiniz. Yeşillik miktarını biraz daha az tutabilirsiniz. Çorba kıvamına gelecek kadar su ekledikten sonra, biraz da tuz ekliyoruz. Tuz, çorbaların olmazsa olmazıdır. Tuz ekleyecekseniz, sofra tuzu yerine deniz tuzu, kaya tuzu ya da himalaya tuzu gibi alternatifleri tercih edebilirsiniz. Tuzu seviyoruz, çünkü bizim için önemli bir mineral kaynağıdır.

Bu yıl Ramazan çok sıcak bir döneme denk gelmedi; ama yine de, tüm gün oruç tuttuğunuz için, vücudunuzdaki mineraller de eksileceği için, su içmenin önemini de ayrıca hatırlatmak istiyorum. İftarda da bolca su içmeye özen gösterin, her iftar sonrası bir adet maden suyu içerek, hem susuzluğunuzu giderin hem de eksilen mineralleri tamamlayın.

Çorbayı karıştırdıktan sonra, artık servis tabaklarına alabiliriz. Ben süslemek için salatalık kullanacağım. Bunun için, salatalığı, ince küpler halinde doğruyoruz ve çorbanın içerisine katıyoruz. Ardından, çorbayı kaselere alıp, buzdolabına alıyoruz. Tüm malzemeleri önceden hazırsa, sadece 5 dakikada besleyici, iç ferahlatıcı, mineral zengini bir iftar çorbası hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!