İki adet dönemi arasında görülen kanamalar ara kanama, lekelenme ya da metroraji olarak isimlendirilmektedir. Adet dönemleri arasında kanamaya pek çok faktör neden olabilmektedir.

Bu faktörlerden bazılarının tedavisi kolay bir şekilde gerçekleştirilebilirken bazıları ise ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklandığı için zor tedavi edilebilmektedir. Kanamanız ister hafif ister ağır olsun, adet dönemleri dışında kanama yaşıyorsanız, mutlaka doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.

İki adet arası kanamanın nedenlerine, tedavisine ve önlemek için neler yapılabileceğine aşağıda göz atabilirsiniz.

Ara Kanama Neden Olur?

İki adet dönemi arasında görülen ara kanamalar normal değildir. Ortalama bir adet döngüsü 21-35 gün arası sürer ve vajinal kanamanın gerçekleştiği adet görme ise birkaç gün ila bir haftaya kadar sürebilir. Bu dönem dışında görülen kanamalar normal değildir ve bu kanamaların çeşitli nedenleri olabilmektedir.

Ara kanamaya neden olan bazı faktörler şu şekildedir:

Hormonal dengesizlik

Östrojen ve progesteron, adet döngüsünü düzenlemekten sorumlu hormonlardır. Bu iki hormonda meydana gelen dengesizlikler, adet dönemleri arasında lekelenmeye neden olabilir. Hormonal dengesizlik, yumurtalık hastalıkları, tiroit bezi sorunları ve doğum kontrol hapına başlama ya da bırakma gibi durumlarda meydana gelebilmektedir.

Hormonal değişimler sonucu bazı kadınlar yumurtlama döneminde de lekelenme yaşayabilmektedir.

Doğum kontrol hapları, spiral ve iğne gibi hormonlu doğum kontrol yöntemlerine başladığınızda ilk üç ay ara kanama yaşayabilirsiniz. Ancak kanamanız bundan uzun sürüyorsa doktorunuzu mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Gebelik komplikasyonları

Gebelik sırasında yaşanan bazı komplikasyonlar, lekelenmeye neden olabilmektedir. Gebelikte düşük yapmak ya da dış gebelik kanamaya neden olabilmektedir.

Gebelikte yaşadığınız her kanama dış gebelik ya da düşük belirtisi olmasa da herhangi bir kanama ya da lekelenme durumunda mutlaka doktorunuza haber verin.

Rahim miyomları

Rahim miyomları, rahim içerisinde gelişen kansersiz oluşumlardır. Bunlar, daha önce doğum yapmış kadınlarda genelde görülmez.

Enfeksiyon

İki adet dönemi arası yaşanan kanama, üreme organlarındaki bir enfeksiyon sonucu meydana gelebilir. Enfeksiyon, inflamasyona ve kanamaya yol açabilir.

Üreme organlarında enfeksiyona neden olan faktörler arasında cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, vajinal duş, cinsel ilişki ve pelvik inflamatuar hastalık yer almaktadır.

Polikistik over sendromu (PKOS)

PKOS, adet düzensizliğine yol açmanın yanı sıra ara kanamaya da neden olabilmektedir. PKOS’un diğer belirtileri arasında kısırlık, kilo alma ve akne oluşumu gibi sorunlar yer almaktadır.

Çikolata kisti ya da adenomyozis

Rahmi etkileyen çikolata kisti ya da adenomyozis gibi kronik sorunlar, adet dönemleri arasında kanamaya neden olabilmektedir. Bu sorunlar, adet dönemlerinin ağır ya da ağrılı geçmesine de neden olabilmektedir.

Menopoz ya da perimenopoz

Genelde 45-55 yaşları arasında gerçekleşen menopoz, kadının bir yıl boyunca adet görmemesiyle başlar. Perimenopoz ise menopoz öncesi dönemdir ve vücuttaki hormon değişimlerime göre on yıla kadar sürebilmektedir.

Hormon seviyeleri perimenopoz dönemi boyunca genelde dengesiz olduğu için bu dönemde ara kanama, lekelenme ve ağır kanama gibi sorunlar görülebilmektedir.

Rahim ağzında ya da vajinada polipler

Polipler, rahim ya da rahim ağzında görülebilen küçük oluşumlardır. Polipler bazı durumlarda kanayabilmekte ve alınmaları gerekebilmektedir.

Kanser

Ara kanamanın nedeninin kanser olması sık rastlanan bir durum olmamakla birlikte rahim ağzı, vajina, rahim ve yumurtalık kanserleri kanamaya neden olabilmektedir.

Diğer sorunlar

Vajinal kanamaya bazen vajinaya sokulan bir nesne, aşırı stres, diyabet, tiroit bozuklukları ve ani kilo verme ya da alma gibi şeyler neden olsa da bunlar, nadir olarak görülen nedenler arasında yer almaktadır.

Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

İki adet dönemi arasında görülen kanama yoğunsa ve geçici değilse doktora girmeniz gerekir. Ayrıca kanama ya da lekelenmeyle ilişkili olarak başka belirtiler yaşıyorsanız, bunları da not almalı ve doktorunuza söylemelisiniz.

Yakın zamanda hormonlu doğum kontrol yöntemi kullanmaya başladıysanız, 3 ila 6 ay içerisinde adet döngünüz düzene girecektir. Adet döngünüz bu süre içerisinde düzene girmiyorsa doktorunuza danışarak doğum kontrol yönteminizi değiştirmeniz gerekebilir.

Ara kanamanın nedeni cinsel yolla bulaşan hastalıklar da olabilir. Bunlar, uzun dönemde ciddi komplikasyonlara neden olabilirler. Bu nedenle ara kanama yaşıyorsanız, teşhis ve tedavi için mutlaka doktora gitmeniz gerekir.

Ara Kanamalarda Tanı ve Tedavi

Ara kanama yaşadığınız için doktora gittiyseniz, doktorunuz belirtilerinizle ilgili olarak birtakım sorular soracaktır.

Doktorunuza gerekli bilgileri sağlayabilmek adına adet döngünüzün kaydını tutmanız iyi olacaktır. Bunun için adetinizin başladığı ve bittiği tarihleri, adet kanamanızın yoğunluğunu ve süresini ve adet dönemleri arasında ne kadar kanama yaşadığınızı not alabilirsiniz. Doktorunuz diğer belirtilerinizi de öğrenmek isteyeceği için bunları da not almanız faydalı olacaktır.

Ara kanamanızın nedenini belirlemek adına doktorunuzun bazı testler yapması da gerekecektir. Bunun için hormon testleri yapılabilir. Ayrıca rahim ağzından ya da rahim içinden doku alınması ve ultrason yapılması da gerekebilir.

Ara kanama için tek bir tedavi olmadığından dolayı tedaviniz ise kanamanızın nedenine göre belirlenecektir.

Ara Kanama Nasıl Önlenir?

Ara kanamayı tamamen önlemek mümkün olmayabilir. Ancak bazı durumlarda alınacak önlemler işe yarayabilmektedir.

Öncelikle sağlıklı bir hayat tarzı benimsemeniz önemlidir. Çünkü sağlıksız bir yaşam tarzı ve aşırı kilolu olmak, adet döngüleriyle ilgili sorunlara yol açabilmektedir.

Doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, hormonal dengesizlikler önlemek için bunları talimatlarına uygun olarak kullanın. Ayrıca sağlığınızı korumak ve stresinizi azaltmak için düzenli olarak egzersiz yapın.

Adet kanamalarınızda ya da adet dışı kanamalarda ağrıyla başa çıkmak için ibuprofen ya da naproksen kullanmak, kanamanın azalmasına da yardımcı olabilmektedir. Ancak aspirin kanamayı arttırabileceği için kanama sırasında aspirinden uzak durmanız iyi olacaktır.