İnsanların müzik ile karmaşık bir ilişkisi vardır. Pek çoğumuz kişisel deneyimlerimizden yola çıkarak müziğin bizi mutlu, pozitif ve enerjik hissettirebileceği gibi gözyaşlarına boğabileceğini, öfkeyi tetikleyebileceğini ve üzüntüyü arttırabileceğini biliyoruz. Hatta müziğin yarattığı bu etkilerin kişisel olarak her birimiz için benzersiz olduğunu biliyoruz; bir müzik parçası, her dinleyici üzerinde aynı etkileri yaratmaz.

Araştırmalara göre bilişsel gerileme yaşayan ileri yaşlardaki yetişkinlerde müzik, stres seviyelerini azaltmakta, kortizol seviyelerinin düşmesiyle psikolojik sıkıntı ve fizyolojik ağrı azalmakta ve ameliyat sonrası elde edilen sonuçlar daha iyi olmaktadır. Ancak bu etkiler için hangi tarz müzikleri ne kadar süreyle dinlemek gerekir?

İngiltere’de bulunan Ses Terapisi merkezindeki araştırmacılar bu sorunun cevabını buldu. Araştırmada günlük kullanımda psikolojik iyilik halini iyileştirebilecek “doz” seviyesi hedeflendi. Araştırmacılar, hangi tarz müziklerin ne kadar süre dinlenmesi gerektiğini keşfetmek için klasik, rap, hip hop, new age ve dubstep de dahil olmak üzere 24 farklı müzik türünü incelediler ve terapötik etkisi olan müzik türünün neden terapötik etki yarattığını, bu etkinin sözlerden mi yoksa enstrümanlardan mı kaynaklandığına baktılar.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar oldukça etkileyiciydi ve günlük olarak ne dozda müzik alınması gerektiğini ortaya koydu.

9 dakikalık müziğin terapötik etkileri bulunuyor

Genel olarak bakıldığında araştırmaya katılan dinleyiciler, müziğe 13 dakika maruz kaldıktan sonra faydalarını deneyimlemeye başladılar. Araştırmada 7500’ün üzerinde katılımcı yer aldı ve katılımcılar, müziği mutluluk, odaklanma ve üzüntüyü hafifletme gibi amaçlarla nasıl kullandıklarına yönelik soruları yanıtladılar.

Mutluluk için müzik

En etkili müzik türü: Güçlü ritmi, mutlu ya da pozitif sözleri ve yüksek temposu olan müzik

Optimum doz: 9 dakika

Bildirilen faydalar: Enerji artışı, mutluluk hissi, kahkaha, daha kontrollü hissetme

Konsantrasyon ve odaklanma için müzik

En etkili müzik türü: Yavaş tempolu klasik müzik, ambiyans sesleri ya da sözsüz enstrümantal müzik

Optimum doz: 13 dakika

Bildirilen faydalar: Zihin netliği, daha iyi karar verme yeteneği, daha fazla özgüven

Üzüntüyü hafifletmek için müzik

En etkili müzik türü: Dinleyici için anlamlı olan sözlü müzikler

Optimum doz: 13 dakika

Bildirilen faydalar: Duygularda rahatlama ve onları serbest bırakma, daha fazla duygusal istikrar, daha az duygusal bunalım