Herkese merhaba! Sizlerle, kadınlara liderlik eden, onlara ilham veren güçlü kadın karakterlerin kitaplarını paylaşmak istiyorum. Dünya Kadınlar Günü’nü henüz geride bırakmışken, gelin isterseniz onları birlikte tekrar hatırlayalım. İlham veren kadınlardan kitap önerilerimle karşınızdayım!

Bir Kadın Plan Yaparsa

İlk kitap önerim Maye Musk’ın Bir Kadın Plan Yaparsa isimli kitabı. Ben, bu kitabı çok beğendim. Çünkü, Maye Musk 72 yaşına yaklaşan bir kadın. Bir girişimci, bir sağlıklı beslenme uzmanı ve 3 çocuk annesi. Ve, bütün bunları tek başına yapıyor. 

Problemli bir evliliğin içerisinden üç çocuğunu da alıp çıkıyor ve kendine yepyeni bir hayat kuruyor. Ekonomik olarak oldukça zorlanıyor ama çocuklarını çok okutuyor. Onlardan biri de Elon Musk. 

Bu kitap; bir kadının yaşadığı tüm zorluklara rağmen, kararlılığından ve hedeflerinden vazgeçmeden başarıya ulaşma hikayesi. 

Bu kitabın dışında, biz Maye Musk ile Türkiye Turizm Bakanlığı’nın resmi Instagram hesabı üzerinden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde çok keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Onu izlerseniz, ne kadar ilham verici bir kadın olduğunu kendi gözlerinizle de görebilirsiniz. 

Bir Kadın Plan Yaparsa kitabı, bölümlerden oluşuyor. “Sihirli bir hap yok” gibi özel sloganlar var. Sihirli hap yok derken neden bahsediyor? “Zayıflamak için haplara ihtiyaç duyma, sağlıklı yaşamayı ve beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getir” diyor. 

Maye, aynı zamanda bir modellik kariyerine de sahip. 72 yaşında olmasına rağmen, dünyada var olan güzellik tanımlarını kıran, aslında öncü bir lider. Beyaz saçları ve kırışıklıkları ile pek çok ünlü derginin kapağına kapak oldu. Bu bile ilham verici! Bu yüzden, Bir Kadın Plan Yaparsa, özellikle kadınların okuması gereken bir kitap. 

Açıkçası Canım, Umurumda Değil

Zihin Koleksiyoncusu kitabıyla Türk deneme yazınında okuduğum en kaliteli işlerden birine imza atan sevgili Aslı Kotaman’ın ikinci kitabı. 

Kişisel hikayelerini, belirli başlıklarla kendi içsel yolculuğunu bizlerle bir felsefeci hissiyle paylaşıyor. Çok güzel bir kitap. Tekrar okuduğum bir başucu kitabı. 

Ağıtların Tanrısı

Sepin İnceer’in kitabı. Kendisini şahsen tanımıyorum ama sosyal medya hesapları üzerinden tanıdım. Yaklaşık 4-5 yıl önce, eşini çok trajik bir şekilde kaybetmişti. Eşi, bir dağ gezisinde büyük bir ihmalkarlık kurbanı olmuştu. Aşık olduğu erkeği ve çocuklarının babasını bu şekilde kaybetmek, sevgili İnceer’de çok farklı yaralar açmıştı. 

Acılarını, Instagram üzerinden şifalanmak için destek amacıyla paylaştığında onu fark etmiştim. Bu kitabı da, açıkçası bekliyordum. Ağıtların Tanrıçası; yas ve matem kavramları üzerinde, çok güzel, incelikle anlatmış, bütün insani duyguların derinlikleriyle anlatmış bir kitap. 

Acıdan kaçıyorsanız, böyle şeyleri duymak istemiyorsanız, bu kitap size göre olmayabilir. Ancak, ölüm yaşamın değişmez gerçeğidir. Ölümü, acıyı nasıl aldığımız ise bizim nasıl bir insan olduğumuzu gösterir. 

İşte bu kitapta Sepin; sevgi ilişkisinden ölümle ayrılmaya rağmen, nasıl bir değişim gösterebileceğini muazzam bir bilgelikle bizlerle paylaşmış. Kalemine sağlık. 

Aşırı Tuhaf

Eftelya Köseoğlu’nun kitabı. Onu çok seviyorum. Bu kitabı yazmasına vesile değilim. Ancak, ilk kitabından önce, onu kendi yayınevime götürmüşlüğüm vardır. Ama o kitap, başka bir yerden çıktı, iyi ki de öyle çıktı. Aşırı Tuhaf, Eftelya’nın ikinci kitabı. 

Eftelya, aslında çok önemli bir yapımcıydı. Daha sonra, bu yolculukta ilerlerken kendine doğru ilerlemeye başladı ve sorular sormaya başladı. Bu sorular o kadar düşündürücüydü ki, bu sorulardan bir kitap yapma fikri doğdu. İlk kitabı Aşırı Kişisel, bu soruların üzerineydi. Sanırım, 100 tane soruyu hem bize soruyordu hem de kendi cevaplarını veriyordu. 

Aşırı Tuhaf ise, sevgili Eftelya’nın kendi kişisel yolculuğunu felsefik bir şekilde anlattığı muazzam bir kişisel gelişim kitabı. Aynı zamanda, muazzam bir farkındalık kitabı. Sevgili Eftelya’nın kalbine, kalemine sağlık. Çok beğendiğim bir kitap oldu. 

Kadın yazarlar demiştim ama bu kitap seçkimin içerisinde bir tane beye de yer vermek istiyorum. Bu bey, bizim edebiyat tarihimizin, sanat tarihimizin ve Türk müziğinin de çok kıymetli isimlerinden bir tanesi. Yaşayan bir efsane, yaşayan bir değer. Kimden mi bahsediyorum? Sevgili Zülfü Livaneli’den… 

İyiliği Düşünmek

Kitabın diğer yazarı Ayla Göksel’i de sosyal sorumluluk projelerinden ve sivil örgütlerinden de tanıyorum. İyilik üzerine çalışan bir iyilik elçisi gerçekten. Ben de iyilik üzerine çalışan ve insanlara iyilik saçmak için uğraşan biri olarak, sevgili Ayla’nın bu kitabını çok beğendim. 

Gerçekten; insani değerlerin, insani erdemlerin, insanın merhametinin, koşulsuz paylaşmanın kıymetinin çok azaldığı günümüzde, iyilik üzerine bir kitap yazılması benim için oldukça anlamlı. Bir de Zülfü Livaneli’nin kaleminden ve iyilik elçisi Ayla Göksel’den çok beğendiğim bir kitap. 

İyilik üzerine yazılmış kitaplara daha çok ihtiyacımız var. Birbirimize iyilik vermeye ve bunu bir sorumluluk olarak yapmaya çok ihtiyacımız var. O yüzden, bu kitap tam zamanında çıkmış. Ellerinize, kalbinize sağlık… 

Nefs

Canım dostum Nevşah Fidan Karamehmet’in kitabı. Çok çalışkan bir kadın. Türkiye’ye pek çok kavramı getiren biri. Nefes sistemlerini, Türkiye’de var olan nefes sistemlerinin üzerine çok daha profesyonel bir boyutta getiren, nefes koçluğu sistemini ve federasyonunu kuran, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak bunu bir meslek dalı olarak kazandırması konusunda çok kıymetli arkadaşım benim. 

Nevşah’ın Nefs kitabı: “İnsan ölmek için değil, tanırsallaşmak için tekamül eder. Tanrısallaşmak, tekamülün amacıdır” diyor. Gerçekten de, bütün eğitim ve kitaplarında, insana kendi özündeki o kudreti hatırlatmak isteyen çok kıymetli bir üstat benim için. Çok özel bir insan. 

Formatı, biraz roman formatında. Daha önce yazdığı Tin ve Töz kitapları, iki ayrı hikayede bir kadın ve erkeğin aşkı ve kendi kişisel dönüşümleri üzerine, aynı zamanda ruhani hikayelerdi. Bu kitap, Tin ve Töz’e de yer veriyor ve serinin üçüncü kitabı. Ben, bir solukta okudum ve çok beğendim. Sevgili Nefşah’ın kalemine sağlık. 

Hem tanıdığım hem çok etkilendiğim hem bana çok ilham veren hem de ait oldukları topluma hizmet eden ve ilham veren güçlü kadın yazarları sizlerle tanıştırmaya çalıştım. Çünkü, Mart ayı bence kadınlar ayı. Kadına karşı, hem Türkiye’de hem dünyada karanlığın, şiddetin, hoşgörüsüzlüğün yükseldiği bu zamanda, “kadın kadının şifasıdır” diyorum. 

Ben, kız kardeşlerimin kitaplarını sizlerle paylaşmaktan çok keyif aldım. Sizleri etkileyen kadın yazarlarla ilgili kitap önerileriniz varsa, benimle paylaşmanızdan ve okumadıklarım varsa okumaktan ve önermekten çok memnun olacağım. Bugünlük benden bu kadar. Sevgiler, hoşça kalın…