Bahar tam olarak ne zaman geliyor? 2022’de bahar ekinoksu 20 Mart Pazar günü geliyor! Bu olay, Kuzey Yarımküre ‘de baharın astronomik ilk gününü ve bahar mevsiminin başlangıcını işaret ediyor. Ekinoks nedir ve Ekinoksta ne olur?
Bahar Ekinoksu Nedir?
Kuzey Yarımkürede, Mart ekinoksu (bahar ekinoksu veya ilkbahar ekinoksu olarak adlandırılır), Güneş kuzeye doğru ekvator çizgisini geçtiğinde meydana gelir. Bu olay, dünyanın kuzey yarısında bahar mevsiminin başlangıcını işaret ediyor. Bu tarihten sonra Kuzey Yarımküre daha çok Güneş’e doğru eğilmeye başlar, bu da gün ışığının artmasına ve dolayısıyla da sıcaklıkların artmasına neden olur. (Güney Yarımküre ‘de ise tam tersidir: Mart ekinoksu, Güney Yarımküre Güneş’ten uzaklaşmaya başladığından sonbaharın başlangıcını işaretler.)
Baharın İlk Günü Ne Zaman?
2022’de Mart ekinoksu 20 Mart Pazar günü saat 11:33’te gerçekleşecek. Kuzey Yarımküre ‘de bu tarih bahar mevsiminin başlangıcını işaret ediyor.
Güney Yarımküre ‘de Mart ekinoksu sonbaharın başlangıcını, Eylül ekinoksu ise baharın başlangıcını işaret eder.
İlkbahar Ekinoksu Tam Olarak Ne Anlama Geliyor?
Ekinoks kelimesi Latince “eşit gece” anlamına gelen aequus (eşit) ve nox (gece) kelimelerinden gelir.
Ekinoksta, dünyanın her yerinde gece ve gündüz uzunluğu neredeyse eşittir.
Ekinoks ile daha erken şafaklar ve daha uzun gün batımları ile artan güneş ışığının tadını çıkarın!
Mart Ekinoksunda Ne Olur?
Mart ekinoksunda Güneş, güneyden kuzeye doğru gök ekvatorunu geçer. Gökyüzünde Dünya’nın ekvatorunun üzerinde hayali bir çizgi olduğu için buna “göksel” ekvator denir.
Ekvatorda duruyor olsaydınız, Güneş kuzeye giderken doğrudan tepenizden geçerdi.
Ekinokslar, her yıl Dünya’daki hepimiz için Güneş’in doğudan doğup tam batıdan battığı yegane iki zamandır!
Güneş tepeden geçerken, Dünya’nın eğimi Güneş’e göre sıfırdır, bu da Dünya’nın ekseninin ne Güneş’e doğru ne de Güneş’ten uzağa bakmadığı anlamına gelir. (Ancak, Dünya’nın asla dik bir yörüngede dönmediğini, ancak her zaman ekseni üzerinde yaklaşık 23,5 derece eğik olduğunu unutmayın.)
İlkbahar ekinoksundan sonra, Kuzey Yarımküre Güneş’e doğru eğilir. Çoğu yerde (Kuzey Kutbu ve Ekvator istisnalar olmak üzere) kış gündönümünden sonra gün ışığı miktarı her geçen gün artıyor olsa da, bahar ekinoksundan sonra birçok yer, her 24 saatlik günde karanlıktan daha fazla gün ışığı yaşayacak. Her gün gün ışığı miktarı, en uzun gün ışığı döneminin gerçekleştiği Haziran’daki yaz gündönümüne kadar artmaya devam edecek.
Gündönümü Nedir?
Peki ya yaz ve kış başlangıcı hakkında ne söylenebilir? Ekinoks, genellikle, güneşin göksel ekvatordan en uzak olduğu yılda iki kez olan gündönümü ile karıştırılır. Gündönümü, kelimenin tam anlamıyla “güneşin hareketsiz durması” anlamına gelen Latin solstiyumundan türemiştir. Gündönümü 21 Haziran ve 22 Aralık civarında gerçekleşir.
İster ilkbaharı ister sonbaharı kutluyor olun, Mart ekinoksu, güneş etrafındaki son yolculuğumuzda ilginç bir anı temsil ediyor.