İş görüşmelerinin stresli olduğu su götürmez bir gerçek. Yeni bir pozisyon için iş görüşmesine giderken az da olsa hiç heyecan yaşamayan kimseyi tanımadım. Hepimiz bir işe ihtiyaç duyduğumuz için bu stresin yaşanması kaçınılmaz oluyor.

Yaklaşan bir iş görüşmesi için yapabileceğiniz en iyi şey görüşmeye iyi bir şekilde hazırlanmak olacaktır. Hazırlığınızda görüşme boyunca yaşayacaklarınız hakkında pratik yapabilirsiniz. Bu konuda bir arkadaşınızdan yardım isteyerek ondan görüşmeyi gerçekleştirecek kişi gibi rol yapmasını isteyebilirsiniz. Bu sayede görüşmeye gideceğiniz gün geldiğinde kendinizi daha rahat hissetmiş olursunuz.

Ayrıca sizi profesyonel göstermeyecek ve fırsat kaçırmanıza neden olacak bazı şeylerin farkında olmanız gerekir. Aşağıda yer alan 10 hatadan görüşme boyunca kaçınmalısınız:

Geç kalmak

Bunun yapmamanız gereken bir şey olduğunu biliyorsunuz ancak yine de aklınızda bulunsun. İş görüşmesine gitmenin ilk kuralı görüşme yerine 5-10 dakika erken varmaktır (ya da video görüşmesi olacaksa Skype’ta erken oturum açın). Dakikası dakikasına orada olursanız bazı işverenler bunu neredeyse geç kalmışsınız gibi algılayacaktır. İş görüşmesi için gideceğiniz yoldaki trafik durumuna bakın ya da görüşme yeri hiç gitmediğiniz bir yerdeyse sürprizlerle karşılaşmamak adına evden daha erken çıkın.

Geç kalmamakla birlikte görüşmenize çok erken de gitmeyin. On dakika önce gitmeniz iyidir ancak daha erken giderseniz bu durum görüşmeyi yapacak olan kişi için sıkıntı yaratabilir. Görüşmeye çok erken gittiyseniz arabanızda oturarak aldığınız notlara göz atabilir ya da kafanızı boşaltmak için yürüyüş yapabilirsiniz.

Çok günlük giyinmek

Giyiminizi çok abartmanıza gerek yok ancak görüşmeyi umursadığınızı işverene göstermeniz gerekir. Bazı işler, günlük kıyafetle görüşmek için uygun olsa da çoğu işveren adayların kendilerini düzenli ve profesyonel göstermek için özen göstermelerini takdir edecektir. İş görüşmesinden önce duş alın ve temiz, kırışıksız ve üstünüze oturan kıyafetlerinizi giyin. Spor ayakkabı giymekten kaçının.

Araştırma yapmamak

Çalışmak istediğiniz şirket hakkında hiçbir şey bilmediğiniz bir iş görüşmesine gitmek istemezsiniz. Görüşmenizden önce sıkı bir Google araştırması yaptığınızdan ve öğrenebileceğiniz her şeyi öğrendiğinizden emin olun. Görüşeceğiniz şirket küçükse şirketi etraftakilere sorun ya da önceden ziyaret edin.

Görüşmeye katılacağınız pozisyon ile ilgili öğrenebileceğiniz her detayı öğrenin. Daha çok detay öğrendikçe sizin neden pozisyon için en doğru seçimin siz olduğunu daha iyi bir şekilde anlatabilirsiniz.

Soru sormamak

Pek çok iş görüşmesinde sıra adaya herhangi bir sorusunun olup olmadığı sorulur. Bu soru sorulduğunda söyleyebileceğiniz en kötü şey “Hayır” olacaktır. Görüşmeye aklınızda iyi hazırlanmış birkaç soru ile gelin. Bu sorular arasında gelecekteki sorumluluklarınızın neler olabileceği, şirketin tarihi ve yapısı yer alabilir.

Göz teması kurmamak

Görüşmeyi yapan kişiye gözlerinizi dikerek bakmayın ancak göz temasından da kaçınmayın. Sürekli olarak ellerinize ya da yere doğru bakarsanız kendinizi özgüven eksikliği yaşıyor gibi göstermiş olursunuz. Görüşmeyi gerçekleştiren kişinin gözlerine bakın, başınızla onaylayın ve şimdiye kadar anlatılan şeyleri anladığınızı gösterin. Gergin olmanız normaldir ancak aşağı doğru bakmamaya çalışın.

Söz kesmek

Söz kesmek, bazı insanlarda görülen bir alışkanlıktır ve görüşmede olumsuz bir etkiye sahiptir. Söz kesme gereği görüyorsanız kendinizi yavaşlamak için eğitmeniz gerekir. İş görüşmesi için alıştırma yaparken görüşmeyi yapan kişinin konuşmayı bitirdiğinden emin olmak için bir saniye bekleyin ve sonrasında cevabınızı verin. Bu alışkanlıktan kurtulmak biraz zaman alabilir ancak profesyonel olmak istiyorsanız bunu aşmanız önemlidir.

Fazla kıpırdanmak

Ciddi bir aday için kötü olan alışkanlıklardan bir tanesi de kıpırdanmaktır. Neredeyse herkes görüşme sırasında biraz hareket eder ancak bazı insanlar gergin olduklarında çok fazla hareket ederler. Eğer siz de bu insanlardansanız görüşmenin olacağı sabah yoğun bir egzersiz yapın. Bu sayede gerginliğinizi biraz atabilir ve görüşme sırasında ayaklarınızı yere vurmaktan kaçınabilirsiniz. Ayrıca yavaş ve derin nefes almaya da dikkat edin.

Umutsuz görünmek

Bu işe gerçekten ihtiyacınız olsa da sunacakları her teklifi kabul etmeye çok hevesli olduğunuzu belli etmeyin. Görüşmeyi yapan kişi umutsuzluğunuzu fark ederse bu durum onun rahatsız hissetmesine ve işi size vermeye karar verdiği zaman daha düşük bir teklif yapmasına neden olur. Hevesli olduğunuzu gösterin ama bunu çok abartmayın.

Çok fazla kişisel şeylerden bahsetmek

Görüşmeyi yapan kişi çok yakın arkadaşınız değilse kişisel sorular sormaktan ya da kişisel şeyler hakkında çok fazla konuşmaktan kaçının. Görüşmeyi profesyonel ve yüzeysel tutun. Görüşmeyi gerçekleştiren kişi sizi rahatsız hissettirecek kadar kişisel sorular soruyorsa bu durum, şirket için çalışmak istemeyebileceğinizi gösteren büyük bir işaret olabilir.

Özgeçmişi unutmak

Görüşmeye giderken yanınızda mutlaka özgeçmişinizin bir kopyasını götürün. Özgeçmişinizi daha önce mail atmış ya da vermiş olsanız bile bunu yapın. Bazen dosyalar kaybolabilir ya da yanlış bir yere konulabilir. Böyle bir durumda iş görüşmesini yapacak olan kişi elinde özgeçmişinizin olmasından memnuniyet duyacaktır.