Canlarım, her derdin dermanı doğada, her bir arzumuzun gerçekleşme ihtimali yine doğada gizlidir. Her gün size doğadan uzaklaştıkça ortaya çıkan hastalıklar, estetik sorunlar, biz yeme, içme ve yaşam olarak doğaya yaklaştıkça ortadan kaybolacaktır. İşte tam da bu bağlamda size tanıtmak, faydalarını anlatmak istediğim bir bitki var: Isırgan Otu! Kırsal kesimlerde yaşayanlar, çoğu kez bahçedeki sebzelerin arasında kendiliğinden ortaya çıkan ısırgan otunu koparıp kenara atarken faydalarını bilenler bunun tarımını yapıp satmakta. Biz, şehirlilerse okuduklarımız, dinlediklerimiz dolayısıyla ısırgan otunu tüketmemiz gerektiğini biliyoruz. Ancak bir ıspanak, pazı gibi sık tüketmiyoruz. Fakat günümüzde ilaçların, kozmetik malzemelerin, kremlerin, şampuanların içinde bulunan ısırgan otunu, şifa niyetine de olsa yemekte fayda var.

Yıl boyunca hemen her otluk alanda yetişen ısırgan otu, özellikle Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçek açıyor. Tüylü dış bölgesi çıplak tene değdiğinde ciltte kaşıntı ve kızarıklığa sebep olduğu için adını Türkçede ısırgan otu şeklinde koymuşuz. Yüksek oranda A, C,D vitaminleri, histamin, potasyum, formik asit ve organik asitler içeren ısırgan otu tüm vücut sağlığımız için tüketmemiz gereken doğal besinler arasındadır.

Isırgan otu, böbrek taşlarını düşürür!

Isırgan otunun içeriğinde kanı ve tüm iç organları temizleyici etkin maddeler bulunuyor. Bu maddeler sayesinde böbreklerdeki ve mesanedeki taşlar ve kumun da dökülmesi, hatta yeniden kum ve taş oluşmasının önlenmesi mümkün. Bunun için ısırgan otunu yemek olarak ya da demleyip çay olarak düzenli bir şekilde tüketmek gerekiyor.

Isırgan otu, cilt dostudur!

Isırgan otu, tıbbi ürünlerde ve kozmetik dünyasında sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle cilt lekeleri, egzama, sedef gibi deri hastalıklarının tedavisinde ısırgan otunun etkili olduğu biliniyor. Isırgan otu yaprağını ezip hakiki zeytinyağı ile karıştırarak oluşturulan kremimsi karışım sivilceli ya da lekeli cilde sürüldüğünde şifa bulmak mümkün. Ayrıca yaprakları anti enflamatuar etkiye sahip olduğu için ciltteki yara ve yanıklar ısırgan otunun yapraklarıyla tedavi edilebilir.

Isırgan otunun saça sayısız faydası var!

Saç dökülmesi, kepeklenme, güçsüz saçlar gibi sorunları olanlara, yeni saç çıkmasını isteyenlere genellikle ısırgan otu içerikli şampuanlar tavsiye edilir. Çok eski çağlardan bu yana saç sağlığı ve saç hastalıklarının tedavisi için kullanılan ısırgan otu, tam bir saç dostudur. Isırgan yapraklarını kaynatıp elde edilen su ile temiz saçı durulamak, bu suyu saçta bekletmek saç derisinden kaynaklı tüm saç sorunları için tedavi yoludur. Bu şekilde saç derisinin sağlığı desteklenirken bir de ısırgan otu çayı tüketilirse, saç sağlığı hem içten hem de dıştan desteklenmiş olur. Silis ve kükürt bakımından oldukça zengin olan ısırgan otu yaprakları, saçların dökülmesine sebep olan faktörleri ortadan kaldırırken aynı zamanda da saç derisini güçlendirip canlandırdığı için yeni saç oluşumunu da destekliyor.

Isırgan otu, idrar yolu enfeksiyonlarını giderir!

Isırgan otu, kanı, iç organları, idrarı, mesaneyi temizleyici özelliktedir. İdrar söktürücü bir bitki olduğu için kişinin mesanesinde oluşan taş ve kumların da vücut dışına atılmasını sağlar, ishali de önler. Bu bakımdan tüm idrar yollarını temizlediği için enfeksiyon oluşumuna da izin vermez.

Isırgan otu, kadınların sağlığını destekler!

Isırgan otunun adet söktürücü özelliği vardır. Bu bakımdan adet döneminde oluşan ağrılar ve şişkinlik ısırgan çayı tüketimiyle giderilebilir. Ayrıca kadınların menopoz döneminde yaşadıkları sorunlar, ağrılar, rahatsızlıklar da düzenli olarak ısırgan otu kullanımı ile azaltılabilir.

Isırgan otu, bağışıklık sistemini güçlendirir!

Isırgan otu; vitaminler, mineraller ve faydalı pek çok element bakımından zengindir. Hem metabolizmanın mevsimsel hastalıklardan korunmasında hem de hücrelerin hasar görmesinden kaynaklı tümör vari rahatsızlıkların oluşma riskinin azaltılmasında ısırgan otundan faydalanmak gerekiyor.

Isırgan otu tarifleri

  1. Isırgan otu çorbası

Isırgan otu çorbası yaz, kış rahatlıkla tüketilebilecek enfes bir yeşil çorbadır.

Malzemeler:

1 demet ısırgan otu (yıkanmış, doğranmış ve tuzlu suda çok hafif haşlanmış)

2 yemek kaşığı tam buğday unu

1 yemek kaşığı tereyağı

5 su bardağı et suyu (evde kaynatılmış)

3 su bardağı süt

1 çay kaşığı şeker

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı pul biber

Hazırlanışı:

Çorba tenceresine tereyağını koyun ve içine tam buğday ununu ekleyip kısık ateşte kavurun. Süt ve suyu derin bir kapta karıştırın, kavurduğunuz unun içine yavaş yavaş ekleyin. Bu esnada su kaynayıncaya kadar sürekli karıştırın ve kıvam almasını bekleyin. Su kaynayınca ısırgan otu başta olmak üzere pul biber hariç tüm malzemeyi tencereye alın, kıvamı koyulaşıncaya kadar kısık ateşte kaynatın. 15-20 dakika kaynattıktan sonra çorbayı ocaktan alın ve blender yardımıyla pürüzsüz bir kıvama getirin. Servis yaparken üzerine pul biber serpin. Afiyet olsun.

  1. Isırgan otu kavurması

Malzemeler:

1 demet ısırgan otu

1 yemek kaşığı tereyağı

2 yumurta

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı pul biber

Hazırlanışı:

Pazardan satın aldığınız ya da bir yol kenarından topladığınız ortalama 1 demet ısırganı elinize eldiven takarak ayıklayın ve bol suda yıkayın. Ardından bütün haldeyken ısırgan otunu tuzlu kaynar suyun içine atın ve 3-5 dakika kadar kaynatın. Sonra suyun içinden alıp süzün. Bir tavaya 1 yemek kaşığı tereyağı koyun, eriyince ısırgan otunu ekleyip yavaş yavaş kavurun. Bir kase içine 2 yumurta kırın, içine tuz, karabiber ve pul biber koyup iyice çırpın. Ardından yumurta karışımını ısırgan otunun üzerine dökün ve yumurtayla birlikte pişsin. Özellikle protein, vitamin ve mineral deposu bir kahvaltı yapıp yoğun bir güne hazır olmak isteyenler için şahane bir alternatif. Afiyet olsun.

  1. Isırgan otu böreği

Malzemeler:

1 demet ısırgan otu

1 demet pazı

6 tane yufka

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yumurta

1 su bardağı yoğurt

1 büyük boy soğan

1 su bardağı lor

1 yemek kaşığı çörek otu

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı pul biber

1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Isırgan otunu yıkayın, ayıklayın ve kaynayan tuzlu suyun içine atın, 5 dakika haşlansın ve sudan çıkarın. Büyük bir tavanın içine tereyağını koyun, içine soğanı incecik doğrayın ve hafifçe kavurun. Pazı yapraklarını yıkayın ve saplarıyla birlikte doğrayın. Soğan yumuşayınca içine önce pazıyı koyun ve birkaç dakika kavurun. Sonra içine ısırgan otunu ekleyip karıştırın. Ardından tuz, pul biber ve karabiberi de ekleyip karıştırın. Sonrasında ocağı kapatıp soğumasını bekleyin. İç harcınız tamamen soğuyunca lor ile karıştırın. Derin bir kasenin içine iki yumurtayı kırın ve yoğurtla karıştırıp iyice çırpın. Börek tepsinizi zeytinyağı ile yağlayın. Tepsinin tamamını kaplayacak şekilde bir tane yufkayı serin, üzerine yumurta ve yoğurt karışımından sürün. Sonra bir kat daha yufka serin ve yine yumurta sosundan sürün, bir tane daha yufka serip üçüncü kata hazırladığımız harcı yayın. Ardından daha önce yaptığımız gibi aralara yumurta sosu sürerek 3 kat daha yufka serin. Geri kalan yumurta sosunu da üzerine sürüp böreği çörek otu ile süsleyin. 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.