Herkes zaman zaman baş ağrısı yaşar ancak devam eden baş ağrıları, beyninizin size karşı olduğu hissini doğurur.

Yine de ne zaman doktora gidilmesi gerektiğini tahmin etmek de zor. Devam eden ısrarcı bağ ağrıları hakkında bilinmesi gerekenler ve tıbbi yardım almanız gereken anları değerlendirdik.

Tüm baş ağrıları rahatsız edicidirler ancak bunları kronik yani devam eden baş ağrıları olarak değerlendirmek için ayda 15 günden fazla olmaları ve 3 aydan uzun süre bunun böyle devam etmesi gerekiyor. Fakat ayda 14 gün baş ağrısı oldu diye de boş vermeyin çünkü bu da ciddi bir miktar. Yaşamdan aldığınız keyfi veya günlük işlerinizi engelleyecek bir baş ağrısı doktorla görüşme fikrini aklınıza getirebilir. Yine de 15 gün ve 3 ay konusunu aklınızın bir köşesinde tutun.

Kronik Migren

Migren olarak adlandırılan en kötü koşul ile başlayalım. Bu tip ağrılar, başınızın bir veya iki yanını etkileyebilirler ve orta-şiddetli ağrılara, zonklama hissine sebep olabilirler. Migren aynı zamanda bulantı, kusma, ışık ve ses hassasiyeti, göz önünde zigzaglar ve garip şeyler görme gibi belirtilere sebep olabilir.

Migrenin sebebi bilinmiyor. Beyin kökündeki ve onun üçlü sinir ile bağlandığı yerdeki bazı değişimlerle bağlantısı olabileceği görülüyor. Üçlü sinir baş ve yüz bölgesine giden sinirlerin bulunduğu bölge. Serotonin gibi beyin kimyasallarındaki dengesizlikler de bir faktör olabilirler.

Kronik Basınçlı Baş Ağrıları

Basınçlı baş ağrıları, tüm kafanıza bir baskı uygulanıyor hissi yaratabiliyorlar ve hafif-orta düzey ağrılara sebep oluyorlar. Bu sırada kafa derisinde, boyunca ve omuzlarda da rahatsızlık olabilir. Doktorlar bazı insanların neden bu ağrıları yaşadıklarını bilmiyorlar ancak genel teori, bu insanların daha yüksek ağrı hassasiyetlerinin olduğu.

Günlük Baş Ağrısı

Adından da anlayabileceğiniz gibi, bu tip baş ağrıları genelde baş ağrısı geçmişi olmayanlarda görülüyor. Kafanın her iki yanını da etkileyebilir ve orta-yüksek düzeyde baskı veya gerilme gibi his veren ağrılara sebep olabilir. Buna ek olarak, bu ağrılar ortaya çıktıktan sonra size hiç boşluk vermeyebilir, 3 gün boyunca devam edebilirler. Bu temel olarak davet etmediğiniz bir misafirin evinize gelmesi ve sonrasında bir süre kalacağını söylemesi gibi bir şey.

Uzmanlar bu nereden geldiği belirsiz baş ağrılarını tanımlamak için hala çalışıyorlar. Bilinen en könemli şey, bu ağrıların bazen migren ve basınçlı baş ağrılarına benzer belirtiler ortaya koydukları.

Hemicrania Continua

Bu rahatsızlık için kriter, 3 aydan fazla devam eden en az orta düzey baş ağrısı. Bu ağrı genelde yüz ve başa yayılmak yerine ikisinin de tek tarafını mahveder. Hemicrania continua sahibi bireylerde şu belirtilerden en az bir tanesi de bulunur: kırmızı gözler ve gözlerde sulanma, burun tıkanması veya burun akıntıları, sarkık göz kapakları, göz bebeklerinde küçülme, huzursuzluk hissi. Bu ağrının sebebi tıp dünyasını hala meraklandırıyor.

Baş ağrılarının gerçek sebepleri hala soru işareti olsa da, kadın olmak gibi bazı faktörlerin riski arttırdığı biliniyor.

Aşağıdaki risk faktörlerine sahip olmanız kronik baş ağrısı ihtimalinizi arttırıyor:

Kadın olmak: Bunun ardındaki mekanizma henüz anlaşılmış değil ancak östrojen başta olmak üzere hormon düzeyi değişimlerinin etkili olabileceği belirtiliyor.

Anksiyete ve depresyon sahibi olmak: Depresyon ve anksiyete sahibi olan hastaların kronik baş ağrısı sahibi olma ihtimalleri daha yüksek ve kronik baş ağrısı olan hastaların da depresyon ve anksiyete sahibi olma ihtimali daha yüksek. Ancak doktorlar bunun tam sebebini bilmiyorlar. Tahminler anksiyete, depresyon ve baş ağrısı ihtimallerinin genetik olarak bir bağının olduğu yönünde.
İyi uyumamak: Bazıları iyi uyuduğu halde baş ağrısına yakalanabiliyorlar ancak kötü uyku çok açık bir şekilde baş ağrısı sebebi.

Horlama: Özellikle basınç tipi baş ağrıları uyku apnesi ile ilişkilendiriliyorlar. Bu rahatsızlık genelde horlamaya da sebep oluyor çünkü uyku sırasında doğru şekilde nefes almak zorlaşıyor. Uyku apnesi beyindeki kan damarlarının genişliğini değiştirerek baş ağrılarının kaynağı olabilir.

Çok fazla kafein: Bazıları baş ağrılarından günlük kafein tüketimi ile kurtulabiliyorlar çünkü genişlemiş ve rahatsızlık veren damarları büzüştürebiliyor. Bazıları ise baş ağrısını tetiklediği için kafeinden kaçınıyorlar. Kafein doğrudan ağrı sebebi olmasa da, tekrar eden ağrılarda rol oynayabilir. Özellikle uzun süreli ilaç kullanımının ardından. Çünkü kafein bir uyarıcıdır.

Çok fazla ağrı kesici almak: Tekrar eden ağrılar konusunda bu madde önemli. Her şeyi kontrol altında tutabilmek için doktorunuza ne kadar ağrı kesici almanız gerektiğini sorun. Çoğu zaman bir ayda 15 günden fazla ağrı kesici kullanımı önerilmiyor.

Başka bir kronik ağrının olması: Başka bir bölgedeki kronik ağrılar için ağrı kesiciler almanız, tekrar eden baş ağrılarının sebebi olabilir. Ayrıca beyin diğer bölgelerdeki ağrılardan dolayı kötü duyuları algılamaya daha açık olabilir.

Baş ağrısı için doktora ihtiyacınız olup olmadığını düşündüğünüz anda doktor zamanı gelmiş demektir.

İlk defa çok ciddi bir baş ağrısı yaşıyor olsanız da, migrene uzun süredir sahip olup yeni belirtiler yaşıyor olsanız da, bu kural geçerli. Özellikle baş ağrıları günlük yaşamınızı etkiliyorlarsa veya onunla birlikte görüşte bulanma, ateş, boyun ağrısı, güçsüzlük gibi belirtiler de varsa. Çünkü bunların bazıları inme gibi devam eden rahatsızlıkların işareti olabilirler.

Baş ağrınız çok yoğun değilse bile, haftada iki veya daha fazla baş ağrınız oluyorsa, doktora görünmelisiniz. Doktora baş ağrınızı olabildiğince detaylı bir şekilde anlatmalısınız.

Doktor sizi inceleyecek, belirtileriniz hakkında soracaktır ve gerekli görürse MRI veya CT tarama yöntemlerinden birisinin sonuçlarını talep edecektir. Elbette tedavi süreci şüphelenilen şeylere göre değişim gösteriyor. İyi haber, baş ağrılarının tedavisi için çok sayıda yöntem bulunması. Non-steroid anti-inflamatuvar ilaçlar ile inflamasyonlar ve triptanlar azaltılabilirken, antidepresanlar ile beyin kimyasına müdahale edilebiliyor. Botoksun da ağrılara yardımcı olduğu belirtiliyor ancak uzmanlar neden olduğundan emin değiller.

Ne yaparsanız yapın devamlı baş ağrılarını çekmek zorunda olduğunuzu düşünmeyin ve sürekli ağrı kesici kullanmayın. Ağrılarınız doktor tarafından incelenmeli ve ardındaki kaynak bulunarak tedavi edilmeli.