Kıskançlık, kıskançlık, kıskançlık! İnsanlık tarihi kadar eski bir meseledir. İki kişinin bir arada olduğu yerde kıskançlık, kaçınılmaz maalesef. Sevgililer, eşler, arkadaşlar, kardeşler, kimi zaman dostlar, ne yazık ki birbirlerini kıskanıyorlar. Eğer bu kıskançlık, bazı ölçülerde kaldığı zaman aslında sevilebilir, sempatik bir durum olabiliyor. Ancak çoğu zaman bu duygu hiç de böyle masum kalmıyor, kıskançlık, negatif duygular ve hırs ile birleşince çok büyük sorunlara yol açıyor.

Bir de bu kıskançlık işyerinde, en stresli olduğunuz yerde karşınıza çıkıyorsa, sorun çok daha büyük demektir. İşyerinde kimi zaman insanın kendine bile tahammülü kalmıyorken, bir de saçma sapan sebepler, hiç olmadık olaylarla kıskançlık hem ruhumuzu incitiyor hem de işe karşı motivasyonumuzu düşürüyor.

Peki, işyerinde bu kıskançlıklar neden olur ve bunlarla nasıl başa çıkabilirsiniz?

İş yaşamında kıskançlık meselesi

İşyerinde herkesin isteği, biraz daha başarılı olmak, bir tık daha yukarıya çıkabilmek, maaşı biraz daha artırabilmektir. Hal böyle olunca mevki olarak kendinden daha üstte olana imrenmek, rekabet edip de daha iyisine sahip olma isteği kaçınılmaz. Modern şehir yaşamının çalışma koşulları, maddi zorluklar ve günlük hayatın koşturmalı stresi; zaten iş hayatını çekilmez kılıyor. Bir de kıskanç bakışlar, her an ayağınıza çelmeye takmaya hazır bekleyen iş arkadaşları ofisi dar ediyor.

İşyerinde kıskançlık nedenleri

  • Sizi kıskananların karakter yapısı aşırı kıskanmaya müsait olabilir.
  • İş yaşamınızda hızlı bir yükseliş yaşamış olabilirsiniz.
  • Diğerlerinden daha deneyimli olabilirsiniz.
  • Terfi etme ihtimaliniz yüksek olabilir.
  • Kariyer hedefleriniz yüksek, hırslı, rekabeti seven bir yapınız olabilir.
  • Patronla ya da müdürle aranız çok iyidir.
  • İşe alınmanızda bir tanıdığın yardımını görmüş ya da daha açık bir ifade ile torpil yaptırmış olabilirsiniz. Böyle durumlar her ne kadar saklanmaya
  • çalışılsa da işyerinde hemen herkes tarafından öğrenilir.
  • Adaletsizliğe uğradığınızda diğerleri gibi susmuyor, hakkınızı zorla alıyor olabilirsiniz.
  • İşyerindeki herkesle konuşuyor, görüşüyor ve ondan daha çok seviliyor olabilirsiniz.
  • Ondan sonra işe başlamanıza rağmen daha fazla kazanıyor olabilirsiniz.
  • Sizi kıskanan kişinin özgüven problemi olabilir, kendisini sevmediği, beğenmediği için sizi kendinden çok daha üstün görüyor olabilir.
  • Siz, herkesi kıskandıracak kadar güzel ve havalı olabilirsiniz

İşin şakası, ciddisi bir yana, ama kıskançların, kıskançlıkların hayatınızı, psikolojinizi, iş yaşamınızı berbat etmesine izin vermeyin. Bunun yerine kıskanılmayla başa çıkmanın en mantıklı taktiklerine bir göz atalım.

İşyerinde kıskançlıkla başa çıkmanın yolları

Acaba siz iş yerinde nasıl bir tutum sergiliyorsunuz? Bu kıskançlığın sebebi sizin davranışlarınız olabilir mi? Kendi davranışlarınızı bir gözden geçirin. İş arkadaşlarınızın sizi kıskanmasına sebep olacak bazı davranışlarda bulunmadığınızdan emin olun. Daha mütevazı olmaya ve arkadaşlarınızın başarılarını da takdir etmeye çalışın.

Böyle bir sorunun sihirli bir değnekle, bir kerede çözülemeyeceğini aklınızdan çıkarmayın. Çözüm ararken sabırlı olmak durumundasınız.
Sizi kıskananları daha yakından tanımaya ve bu davranışların sebeplerini bulmaya çalışın. Bu kıskançlıkların sebebini bulursanız, problemi çözmek daha kolay olabilir.

İş yerindeki ilişkilerinizi geliştirmeye, diğer iş arkadaşlarınızla ilişkilerinizi iyileştirmeye çalışın. Bu sayede sizi kıskanan kişinin üzerinizde kurduğu baskıyı ve olumsuz etkileri daha az hissedersiniz.

İşyeri, sonuçta sosyal bir ortam ve hem sizin hem de sizi kıskanan kişinin ortak arkadaşlarınız vardır. İşte bu yüzden de ortak arkadaşlarınızdan yardım isteyebilirsiniz. Ortak arkadaşlarınız vasıtasıyla asıl sorunun ne olduğunu öğrenebilir. Kim bilir, belki de bunca soruna sebep olan kıskançlık, yoktan bir nedene dayalıdır? İşte o zaman sorununuz çok basit bir şekilde çözülebilir.

İşyerinizi size dar eden bu kıskançlık sizin çözebileceğinizden daha büyük bir sorunsa, kendinizi çok fazla yormayın, yıpratmayın İnsan Kaynakları departmanı size yardım edecektir. Bu bakımdan profesyonel bir yardım almanız doğru olacaktır. Özellikle de bu kıskançlığın sebebi sizin aldığınız maaş ve mevkiiniz ise kesinlikle sorunu siz çözemezsiniz. Böyle bir durumda insan kaynakları uzmanları gerekeni yapacaklardır.

Bu kıskançlık sorununu çözmek istiyorsanız, sizi kıskanan kişiyle bir araya geldiğinizde kendinizi savunmaya çalışmak ya da ona saldırmak sorununuzu çözmez. Bunun için sakin ve empatik yaklaşmaya çalışın.

Yıkıcı değil, yapıcı olmak sorunuzu çözmekte size yardım edecektir. Size karşı aşırı kıskanç davranan kişi sizin alt kademenizde çalışıyorsa, ona daha fazla sorumluluk verip onun işyeri için önemli olduğunu hissettirin.

Muhtemelen özgüven eksikliği yaşayan bu kıskanç kişinin, kendisini biraz daha iyi hissetmesi, sevmesi bu kıskançlığı azaltabilir. Bu bakımdan sizi kıskanan kişinin iyi yönlerini bulmaya çalışın. Çok da büyük başarılar göstermese bile onu tebrik edin, beğendiğinizi hissettirin.

Kıskanç kişinin haksızlığa uğradığı noktalarda, ona yardımcı olmaya çalışmak ilişkiyi geliştirebilir.

Kıskanan kişinin yakın bir arkadaşıyla iletişim kurup sorunun tam olarak nelerden kaynaklandığı öğrenilebilir. Hatta ona nasıl daha yapıcı şekilde yaklaşılabileceği konusunda da bu yakın arkadaşın bir yardımı olabilir.
Kıskanç kişi işyerinde çok da sosyal değilse, yalnız kalıyorsa onu bu yalnızlıktan kurtarmak, değerli olduğunu hissettirmek işe yarayabilir.

İşyerinde kıskançlık nasıl önlenebilir?

Kıskançlık, insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahiptir. Dolayısıyla da insan var olduğu sürece kıskançlık da olacaktır. Dozunda yapılan kıskançlıklar, hissedilen imrenmeler çoğu zaman işteki başarıyı artırıyorken, öfkeye dönüşen kıskançlıklar işin önüne geçebiliyor. Bu bakımdan personelin işte duygularını hangi dozda yaşayacağı, ne kadar profesyonel davranabileceği sorunsalı önem taşıyor. Burada da görev kesinlikle işe alım sürecinde görevli olan İnsan Kaynakları Uzmanlarına düşüyor. Personeli işe alırken yapılan testler, doldurulması gereken formlar, yüz yüze gerçekleştirilen diyaloglar personel adayı hakkında çok fazla bilgi içeriyor. İşinin tam da ehli, uzman kişiler işe alma departmanında görevli olursa personeller arasındaki sorunlar da en aza inecektir.

Kıskançlıkların en önemli sebeplerinden birisi adil bir işe alım, sosyal hak ve maaş düzeni olmadığının düşünülmesinden kaynaklanmaktadır. Bu bakımdan işe alım esnasında İnsan Kaynakları Uzmanları adil olmalı, hiç kimseye torpil uygulanmamalı, liyakat olmalı. Zira “aramızda kalsın” diyerek yapılan torpiller bir aya kalmadan herkesin dilinde dolaşıyor.

Maaş artışı, ödüllendirme, pirim gibi konularda neye, hangi kriterlere göre değerlendirme yapıldığı sorusunun yanıtı herkes tarafından açık ve net olarak biliniyor olmalıdır. Aksi halde ödüllendirilen bir personelin o ödülü nasıl ve neden aldığı bilinmiyorsa kıskançlık kaçınılmaz olacaktır.
İşyerinde çalışan kadın ve erkeklerin sayısı birbirine yakın olursa, yani gerçekten de karma bir işe alım süreci olursa bu tür kıskançlıklar azalacaktır.

Zira sadece kadınların ya da sadece erkeklerin çalıştığı işyerlerinde bu tür kıskançlık sorunları daha fazla yaşanmakta. Her departmanda kadın ve erkek personel sayısı birbirine yakın olsun. Özellikle kadınlar duygularını gizlemekte erkekler kadar başarılı olmadıklarından, kadınların yoğun olarak çalıştıkları işyerlerinde gözle görülür derecede kıskançlık sorunları yaşanır. Ancak altını çizmekte fayda var ki, kadınlar daha çok kıskançlık yapıyor değil, erkekler duygularını gizleyebilirken, kadınlar bu kıskançlığı daha çok belli ediyor 