Güneş kremi seçmek eskiden olduğu kadar basit değil artık, yeni nesil güneş koruyucuları hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı daha fazla koruma sunuyor. Tüm yeni seçenekler göz önüne alındığında, sizin için hangisinin en iyi güneş kremi olduğunu biliyor musunuz? Çoğu insan için, bir güneş kremini diğeriyle karşılaştırmaya çalışmak karmaşık olabilir. En iyi güneş kremini seçerken, işlevini ve ne için kullanıldığını belirlemek önemlidir. Bu yüzden kendinizi güneşin altına bırakmadan önce, aşağıdakilere dikkat etmelisiniz.

En İyi Güneş Kremini Bulmak


Güneş kremleri, güneşin tehlikeli ultraviyole (UV) ışınlarından sizi iki şekilde korumaya yardımcı olur. Bazıları ışığı dağıtarak ve ışığı vücudunuzdan yansıtarak çalışır. Bunlar mineral içerikli güneş kremleridir. Oldukça sağlıklıdırlar, hassas ciltler, bebekler, gebeler ve hamileler için idealdir. Fakat yüzde ve vücutta beyaz bir kalıntı bıraktığı için kullanımı estetik kabul edilmez. Diğerleri ise cildinize ulaşmadan önce UV ışınlarını emer. Bunlara da kimyasal içerikli güneş kremleri denir. Kozmetik açıdan daha kabul edilebilir fakat kimyasal içerikli olduğu için bebekler ve hamileler için uygun değildir

Birkaç yıl önce, iyi bir güneş koruyucusu seçmek demek; deri kanserine neden olan ultraviyole B (UVB) ışınlarına karşı koruma sağlayan yüksek faktörlü bir güneş kremi (SPF) arayacağınız anlamına geliyordu. Ancak araştırmalar yakın zamanda ultraviyole A (UVA) ışınlarının da UVB nin etkinliğini arttırarak cilt kanseri riskini artırdığını gösterdi. UVA ışınları güneş yanığına neden olmazken, cilde derinlemesine nüfuz eder ve kırışıklıklara neden olur. Çevre Koruma Ajansı, yaşlanmayla ilişkili cilt değişimlerinin % 90’ının UVA ışınlarına maruz kalmaktan kaynaklandığını tahmin etmektedir.

Yeni Geniş Spektrumlu Güneş Kremleri


Peki sizin için en iyi güneş koruyucu hangisi? Açıkçası, hem UVB hem de UVA için geniş spektrumlu veya çok spektrumlu korumaya sahip bir güneş kremi tercih etmelisiniz. Geniş spektrumlu koruma maddeleri arasında benzofenonlar (oksibenzon), sinnamatlar (oktilsülin sinamat ve kinokt), sulizobenzon, salisilatlar, titanyum dioksit, çinko oksit, avobenzon (Parsol 1789) ve ecamsule (Mexoryl SX) bulunur.

SPF 15 veya üstü: SPF faktörü, güneş kreminin güneş yanığının önlenmesinde ne kadar etkili olduğunu göstermektedir. Eğer normalde 10 dakika içinde yanıyorsanız, SPF 15 ile yanmadan 150 dakika geçirebilirsiniz. İnsanların büyük çoğunluğu için, SPF 15 yeterlidir. Fakat karma cildi olan, ailesinde cilt kanseri veya güneş ışığına karşı duyarlılığı artıran lupus gibi sorunları olan kişilerin SPF 30 veya daha yüksek krem kullanması gerekir. Düşündüğünüzün aksine SPF 30, SPF 15’in iki katı kadar güçlü değildir. SPF 15, UVB’nin %93’ünü filtrelerken, SPF 30 %97’sini filtreler.

UVA koruması: UVA koruması söz konusuysa, içeriğe dikkat etmelisiniz. Aşağıdakilerden en az birini içeren bir güneş kremi bulun:

• ecamsule,
• avobenzone,
• oksibenzon,
• titanyum dioksit,
• sulisobenzone veya çinko oksit.

Su ve ter direnci: Eğer egzersiz yapacaksanız ya da suda olacaksanız, suya ve terlemeye dayanıklı ürün kullanmalısınız. Ama bunun gerçekten ne anlama geldiğini anlayın. FDA’ya göre, suya dayanıklı güneş kremlerinin SPF seviyesi, su içinde 40 dakika geçirmenize izin verebilir. Bu güneş kremleri su geçirmez değildir, bu yüzden dalış yapıyorsanız düzenli olarak tekrar uygulamanız gerekir.

Kaliteli bir marka: Bir marka tüm uzmanlar tarafından önerilse bile, hoşunuza gitmiyorsa kullanmamalısınız. Kişisel tercih önemlidir.

Çocuk dostu güneş kremi: Bebeklerin ve çocukların hassas cildi, yetişkinlere yönelik güneş koruyucularındaki kimyasallar tarafından kolayca tahriş olabilir. Bu sebeple; para-aminobenzoik asit (PABA) ve dioksibenzon, oksibenzon veya sulisobenzon gibi benzephenonlar içeren güneş kremlerinden kaçının. Çocuklar için hazırlanan güneş kremleri, titanyum dioksit ve çinko oksit gibi cildi tahriş etmeyen malzemeler içerir. 6 aylık veya daha büyük çocuklar için, 30 veya daha yüksek SPF’li ve çocuklar için tasarlanmış bir güneş kremi satın alın. Amerikan Pediatri Akademisi, 6 aydan küçük bebeklerin güneşten tamamen uzak tutulmasını önermektedir.

Cilt problemleri veya alerjik kişiler için güneş kremi: Rosacea gibi cilt rahatsızlığı olan veya cildi hassas kişiler, çocuklar için tasarlanmış güneş kremleri kullanabilir. Para-aminobenzoik asit (PABA), dioksibenzon, oksibenzon veya sulisobenzon gibi kimyasallar yerine titanyum dioksit veya çinko oksit içeren kremleri tercih edin. Ciltte tahriş veya alerji varsa, alkol, parfüm veya koruyucu maddeler içermeyen bir krem satın almaya çalışın.

Yaz ayları: Yılın her günü güneş kremi kullanmanız gerekir ancak yaz aylarında krem kullanımı daha da önemlidir; günler daha uzundur, güneş daha güçlüdür ve dışarıda daha fazla zaman harcarsınız. Güneş kremi satın almadan önce etiketi okuduğunuzdan emin olun.

Geniş spektrumlu bir güneş kremi: Bu şekilde satılan güneş kremleri, hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı korur. Tüm güneş koruyucu ürünler, güneş yanığının ve cilt kanserlerinin ana sebebi olan UVB ışınlarına karşı koruma sağlar. Fakat UVA ışınları ayrıca cilt kanserine ve erken yaşlanmaya katkıda bulunur. Sadece belirli bir testi geçen ürünler “geniş spektrumlu” olarak etiketlenebilir.

Güneş koruyucunuzun 30 veya daha yüksek bir güneş koruma faktörü (SPF) olduğundan emin olun. SPF seviyesi, güneş kreminin UVB ışınlarına karşı koruma seviyesidir. Daha yüksek SPF seviyesi daha fazla koruma anlamına gelir. Hiçbir güneş koruyucu sizi tamamen korumaz.

Güneşten korunmanın diğer yolları

Doğru güneş kremini seçip doğru şekilde kullanmanın yanı sıra, cildinizi erken yaşlanmaya ve cilt kanserine yol açabilecek güneş hasarlarından korumak için aşağıdaki adımları izleyin:

Örtmek: Dışardayken, cildinizi mümkün olduğunca fazla korumak için beyaz ve kapalı kıyafetler giyin ve geniş kenarlıklı bir şapka takın. Gözlerinizi, UV ışığının en az yüzde 99’unu bloke eden güneş gözlükleriyle koruyun.
Gölge aramak: UV ışınları en güçlü olduğunda, özellikle sabahın 10 ile 16’sı arasında, güneşe doğrudan maruz kalmayın ve gölgede oturun.
Solaryum ve güneşten kaçınmak: Her ikisi de ciddi uzun süreli cilt hasarına ve cilt kanserine neden olabilir.