Yeni bir araştırmaya göre K vitamini eksikliği yaşayan yaşlı yetişkinlerin hareketlilik problemleri yaşama riskleri daha fazla.

K vitaminini kara lahana, ıspanak, brokoli ve diğer yapraklı yeşilliklerden beslenme yoluyla almak mümkün. Bazı süt ürünlerinde de K vitamini bulunuyor.

Çalışmayı gerçekleştiren araştırmacılar, K vitamininin maluliyet sürecinde ilerleyen yaşlarda etkili olabildiğinin bulgularla göründüğünü gösteriyorlar.

Çalışma The Journals of Gerontology: Series A’da yayınlanmış.

Daha önceki çalışmalarda K vitamini ile hareket engelleri riskindeki artışa dair uzun vadeli koşullar arasında bağlantı olduğu keşfedilmişti. Bu koşullar arasında kardiyovasküler hastalıklar ve osteoartrit bulunuyor.

Ancak daha önceki incelemelerden hiç birisinde K vitamini ile hareket engelleri arasındaki ilişki doğrudan değerlendirilmemişti.

Çalışmanın baş yazarı Kyla Shea bu konuda şöyle diyor:

“K vitamini düzeylerinin düşük olmasının engellere sebep olan kronik hastalıkların başlangıcı ile bağlantısı var ancak bu ilişkinin anlaşılması için gereken işler henüz başlangıç aşamasında.”

O ve meslektaşları, K vitamini durumu ve yaşlı bireylerdeki hareketlilik engelleri arasındaki ilişkiyi ilk defa değerlendirenler olduklarına inanıyorlar.

Yeni kanıtlar geçmiş çalışmaların üzerine ekleme yapıyorlar ve dolaşımda az K vitamini bulunmasının daha yavaş yürüme hızı ile daha yüksek osteoartrit riski barındırdığı sonucuna varıyorlar.

Hareketlilik Sağlıklı Yaşlanma İçin Temel

Araştırmacılar hareketliliği temel olarak bağımsız olarak hareket etme kabiliyeti olarak tanımlıyorlar.

Fiziksel bağımsızlık sağlıklı yaşlanma ve yaşlı bireylerin yaşam kaliteleri için önemli. Yataktan kendi kendine çıkmaktan tutun da yürüme ve merdiven tırmanmaya kadar günlük yaşamdaki pek çok aktivite hareketlilik ile alakalı.

2018 yılındaki bir çalışmada yaşlı yetişkinlerin %30’unun hareketliliğinde sınırlamalar olduğuna dair kanıtlar mevcuttu.

Yaşlı bireylerde hareketlilik engellerinin en yaygın sebepleri arasında akciğer problemleri, artrit ve diğer uzun vadeli rahatsızlıklar bulunuyor.

Hareketliliğin yaygın ölçümlerinden birisi ise yürüme ve merdiven çıkma.

Hareketlilik ve K Vitamini Durumu

K vitamini, benzer kimyasal yapılara sahip ve bazı gıdalarda bulunan yağda çözünen bileşenler grubuna dahil. Phylloquinone K vitaminin temel besin formu ve pek çok yapraklı yeşillikte bulunuyor.

K vitamininin durumunu değerlendirmek için Shea ve meslektaşları iki kan biyoişaretçisini ölçmüşler: Phylloquinone ve ucMGP proteini. Bu protein K vitaminine ihtiyaç duyuyor. Kandaki K vitamini düştüğünde, ucMGP artış gösteriyor.

Analiz ettikleri veriler Health ABC çalışmasında yer almış 688 kadın ve 635 erkekten gelmiş. Katılımcıların %40’ı siyahiymiş ve yaş aralığı ise 70-79 olmuş.

Health ABC çalışmasında 6-10 yıl aralığında hareketlilik her 6 ayda bir değerlendirilmiş. Katılımcılar kliniklere gelmişler ve ayrıca telefonda görüşmeler yapmışlar.

Araştırmacılar hareketlilik sınırlamalarını şöyle tanımlamışlar: İki arka arkaya 6 aylık raporda çeyrek mil yürümekte veya dinlenmeden 10 adımlık merdiveni çıkmakta zorlanma.

Hareketlilik engellerini ise yine iki arka arkaya 6 aylık raporda aynı yürüme ve merdiven işlerini yapmakta çok zorlanma veya yapamama.

Analizler hareketlilik sınırlamaları ve engelleri geliştirme ihtimali daha yüksek olan yaşlı bireylerin kanlarında daha düşük düzeyde Phylloquinone olduğunu göstermişler.

Özellikle Phylloquinone bakımından düşük kan düzeylerine sahip olanlarda hareketlilik sınırlamaları geliştirme ihtimali normal düzeyde sahip olanlara göre 1.5 kat daha fazlaymış.

Buna ek olarak Phylloquinone düzeyi eksik olanların hareketlilik engelleri geliştirme ihtimalleri de yeterli düzeyde olanlara göre iki kat daha fazla olmuş.

ucMGP ve hareketlilik problemleri arasında doğrudan ve açık bir ilişki bulunamamış.

Erkek ve kadınlar için sonuçlar benzer olmuşlar.

Araştırmacılar K vitamini ve hareketlilik arasındaki mekanizmaların daha iyi tanımlanmaları ve bulgularının onaylanması için daha fazla araştırma gerektiğini belirtiyorlar.