Kabak çekirdeği güçlü besinler ile doludur ve bu nedenle sağlığa iyi gelmektedir. Mineraller ve vitaminler bakımından çok zengin olmaları sayesinde prostat sorunlarında, artritte ve parazit ataklarında tedavide kullanılabilen en etkili ürünlerden de birisidir. Bu çekirdekler aynı zamanda depresyona da iyi gelirler. Ancak doğru miktarda tüketimde faydalı olmalarının yanında aşırı tüketimi zararlı olabilir. Bu nedenle bu yan etkilere de bir göz atmak gerekir.

Kabak Çekirdeğinin 9 Yan Etkisi

1- Mide Ağrıları

Kabak çekirdeği çok miktarda tüketildiği zaman mide ağrılarına sebep olabilmektedir. Yağ asitleri bakımından zengindir ve bu nedenle kabul edilebilir miktarın üzerinde tüketildiği zaman mide kramplarına ve ağrılarına yol açabilir. Bu yüzden tek seferden bir avuçtan fazlasını tüketmemeye çalışın.

2- Beslenme Eksikliği

Çekirdekleri doğru şekilde tüketmezseniz vücudunuzdaki bazı besinleri kaybedebilirsiniz. Fazla kavrulmuş kabak çekirdeğinde suda çözünebilir B6, niasin, riboflavin, tiamin, B12 ve C vitaminleri pek bulunmaz. Bu yüzden çekirdekleri kavuruyorsanız çok fazla kavurmamaya dikkat etmelisiniz. Şişkinlikleri önlemek içinse yeteri kadar çiğnediğinizden emin olun.

3- İdrar Söktürücü İlaçlar Alanlar İçin İyi Değildir

Kabak çekirdeğinin kendisi de idrar söktürücü etki gösterir ve bu nedenle hali hazırda bu işe yarayan ilaçlar alıyorsanız fazla tuvalete gitmeniz gerekebilir ve bu durum vücudun mineral dengesinin bozulmasına sebep olur.

4- Bebekler İçin Uygun Değildir

Kabak çekirdeğinde bol miktarda demir ve protein bulunur ancak aynı zamanda lifler ve yağ asitleri bakımından zengin oldukları için bebeklerde hazmı çok zor olabilir. Bunun neticesinde mide krampları, ağrılar, kusma ve hatta ishal ortaya çıkabilir.

5- Hamile ve Emziren Kadınlar İçin Uygun Değildir

Hamile ve emziren kadınlardaki etkileri üzerinde yeteri kadar araştırma mevcut değil ancak herhangi bir yan etkiden kaçınmak için az miktarın üzerinde tüketilmemelidir.

6- Alerjiler

Diğer kuruyemişler kadar alerjik bir gıda olmasa da, kabak çekirdeği de cilt başta olmak üzere alerji belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Alerji belirtileri genelde şu şekildedirler:

• Egzema ve ciltte kızarma
• Kaşınma
• Burunda tıkanma
• Alerjik astım
• Nefes darlığı
• Baş ağrıları
• Ağız ve çevresinde şişme ve kızarma
• Boğazda rahatsızlık
• Öksürme

7- Kan Şekeri Düşük Olanlarda Sorun Olabilir

Kabak çekirdeği kandaki glukoz oranlarının düşmesine sebep olur ve bu nedenle şeker hastaları için iyi olabilmektedir. Ancak hali hazırda kan şekeri çok düşük olanlarda bunun iyice azalmasına sebep olabilmektedir. Dolayısıyla hipoglisemik olanlar ve kan şekerini düşüren ilaçlar kullananlar, kabak çekirdeği tüketmeden önce doktorlarına danışmalılar.

8- Kilo Alımına Sebep Olabilir

100 gram kabak çekirdeği, 559 kalori alımına sebep olabilir ve bu nedenle kilo almaktan kaçınmak isteyenler onu sınırlı miktarda tüketmeliler.

9- Düşük Kan Basıncına Sahip Olanlar İçin Kötü Olabilir

Kabak çekirdeklerinde antioksidanlar bol bulunurlar ve bu da kan basıncını düşürülmesine yardımcı olabilir. Ancak düşük tansiyonu olanlar, tansiyon düşürücü ilaçlar kullananlar için bu bir dezavantaj haline gelebilmektedir. Dolayısıyla önce doktorunuzla görüşmeniz iyi bir tercih olabilir.