Kabızlık oldukça yaygın bir sorundur. Kabız; yediğiniz ve içtiğiniz gıdalar, işiniz, stres oranınız, yaşam stiliniz, kullandığınız ilaçlar ve sahip olduğunuz hastalıklar sonucu doğal olarak oluşabilir. Ancak bir çok insan kronik kabız sorunu olduğunun farkında olmayabiliyor. Haftada 3 ya da 3’ten az tuvalete çıkıyorsanız ya da tuvaletinizi yaparken rahatsızlık duyuyorsanız, karın şişliği, kuru dışkılama sonucu kanama oluşuyorsa kabızlık sorunundan muzdaripsiniz.

Her kabızlık çekenin ortak fikridir ki; bu sorun yaşam kalitenizi düşürür ve rahatsızlık hissi verir. Üzülmeyin! Kabızlığı gidermek için evde uygulayabileceğiniz bir çok yöntemden birkaçını seçip uygulamaya başlayabilirsiniz. Sadece kabız olduğunuzda değil, kronikleşen şikayetleriniz varsa bile bu çözümlerden bazılarını doğal düzeninize dahil edip önlem alabilirsiniz.

Düzenli Su Tüketin

Artık biliyorsunuz. Su hayattır. Düzenli olarak su tüketmek dehidrasyon(aşırı susuz kalma) yaşama riskini ortadan kaldırır. Bağırsakların da düzgün çalışması için su gereklidir. Kabız haldeyken, işlerin tekrar yoluna girmesi için maden suyu tüketebilirsiniz. Yapılan bazı çalışmalarda; maden suyunun normal sudan daha etkili olduğu gözlemlenmiş. Buna kronik kabızlık sorunu olanlar da dahildir.

Karahindiba Tüketin

Karahindiba, çok can sıkıcı bir ot olabilir ancak kabızlığınızı geçirdikten sonra onunla ilgili fikirleriniz değişecek. Karahindibanın içindeki maddeler hem toksin attırıcıdır hem de müshil etkisi sayesinde bağırsaklarınızı rahatlatacaktır. Bir fincan karahindiba çayı, hareketsizlikten ya da çok fazla işlenmiş gıda yemekten dolayı kabızlık yaşayanlarda son derece yararlı olacaktır. 1 ya da 2 çay kaşığı kuru karahindiba otunun üzerine 150ml kaynamış su dökün ve 7 dakika beklettikten sonra içebilirsiniz. Doktorunuza danışmadan çok fazla tüketmeyin.

İyi Bakterileri Çoğaltın

Sağlıklı bağırsak florası, sindirim sistemimizin düzgün çalışmasını sağlamak için hayati önem taşımaktadır; özellikle son zamanlarda her çeşit işlenmiş şeker ve gıdalar tüketiyoruz. Vücudumuzdaki iyi bakterilerin güçlü ve bol olmasını sağlamak, kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. İyi huylu bakterilerinizin gelişmesine yardımcı olmak için bir takım yollar mevcut. Bunlardan en basiti, doğal probiyotiklerle dolu bir kase yoğurdu günün ilk öğünü olan kahvaltıda tüketin. Kabızlık sorununuz hafifleyecektir.

Kuru Erik

Belki de kabızlık için en klasik şifalı tedavilerden biri kuru erik veya erik suyudur. Bu meyve lif bakımından çok zengindir ve içerisindeki “Sorbitol” sebebiyle doğal bir müshil olarak iş görür. Sorbitol, dışkıyı yumuşatır çünkü doğal bir karbonhidrattır ve bağırsaklardan geçerken çok fazla su çekeceğinden, dışkının kıvamını yumuşatacak ve boşaltılmasına yardımcı olacaktır. Ancak çok dikkatli olun; sorbitol gaza neden olabilir veya fazlası ishal oluşturabilir. Kabızken, sabah aç karnına ve akşam yatmadan birer bardak erik suyu içmek bağırsakları çalıştıracaktır. Şeker hastalığınız varsa dikkatli tüketin.

Limonlu Su İçin

Limon suyundaki sitrik asit, sindirim sisteminiz için bir uyarıcı gibi davranır ve ayrıca, bağırsak duvarları boyunca birikmiş olabilecek toksinleri ve sindirimi unutulmuş maddeleri boşaltmanıza yardımcı olabilir. Suya limon sıkmak, suyun lezzetini artırmakla kalmaz aynı zamanda her şeyin normal şekilde hareket etmesini sağlamak için gereken sıvıları almanıza yardımcı olur. Bir adet limonu 1 bardak ılık suya sıkın ve yudum yudum, tamamını için. Midenizde herhangi bir rahatsızlığınız varsa tok karnına tüketebilirsiniz.

Tutmayın

Özellikle kronikleşmiş kabızlık şikayetiniz varsa, düzenli olarak tuvalete gitmek en basit ve doğal önlemdir. Tuvalete gitmeniz gerektiğinde gidin! Kabızlık, vücudunuzun size verdiği bir sinyal olabilir. Tuvaletinizi ne kadar uzun süre tutarsanız, bağırsak duvarından o kadar daha fazla su absorbe olur ve dışkı daha sert olur. Vücudunuz sadece belirli bir süre için bağırsak hareketi sinyali gönderir, o süre içinde tuvalete gidilmezse, bağırsak hareketini durdurabilir. Bu yüzden işlerin gerçekten acılı bir hal almasını istemiyorsanız tuvaleti ertelemeyin.

Keten Tohumu Yağı

Keten Tohumu Yağı, evde kabızlık çözümü için oldukça pratiktir. Keten tohumu yağı, bağırsağın duvarlarının yanı sıra dışkıyı da kaplar ve sahip olduğunuz bağırsak hareketlerinin sayısını artırır. Keten tohumu yağını portakal suyuna ekleyip içebilirsiniz. Çünkü portakal posalı olduğundan, keten tohumuyla muhteşem bir ikili oluştururlar. Bir bardak portakal suyuna, 1 çorba kaşığı keten tohumu yağı ekleyip iyice karıştırdıktan sonra içebilirsiniz. İşe yaraması için 4-5 saatin geçmesi gerekecektir. Portakal suyunun, sıkma değil posalı olmasına da özen göstermelisiniz.

Sinameki

Sinameki, genellikle kabızlığı rahatlatmak için bitkisel müshil olarak kullanılır. Eczanelerde de satılan sinameki, bağırsağınızdaki sinirleri uyaran ve bağırsağınızı hareketlendiren glikosid denilen bir dizi bitki bileşiği içerir. Genellikle yetişkinler için tavsiye edilen sinameki, kabızlık geçince bırakılmalıdır. Ayrıca 3 günden fazla kullanılması tavsiye edilmemekle birlikte, gebe veya emziren annelerin tüketmesi sakıncalı olabilir.

Epsom Tuzu Kullanın

Epsom tuzu(Magnezyum Sülfat), kabızlığa karşı iki temel nedenden dolayı etkilidir: Birincisi, tuz suyu çeker, dışkıyı yumuşatır ve dışkının bağırsaktan geçişini kolaylaştırır. İkincisi, tuzda bulunan magnezyum, bağırsak kaslarının kasılmasını artırır ve bu da geçişi kolaylaştırır. Bir su bardağı su veya meyve suyuna, 2 çay kaşığı epsom tuzu ekleyip, iyice eritin. İçtikten sonra 4 saat olmasına rağmen hareketlenme olmazsa, bir bardak daha içebilirsiniz. Mutlaka öncesinde doktorunuza danışın.

Kahve Tüketimini Dengeleyin

Kahve çoğunlukla yararlı bir içecektir ama bazen işler ters tepebilir. Gün geçtikçe sabahları kahve içmeden uyanamayanların sayısı artıyor. Kafein, sindirim sistemi için doğal bir uyarıcıdır. Dolayısıyla bir ya da bardak kahve içmek bağırsaklarınızın çalışmasına yardımcı olacaktır. Ancak kahve aynı zamanda başarılı bir idrar söktürücüdür. Daha fazla idrara çıkma sonucu, vücudunuz ve elbette bağırsağınız susuz kalabilir. Kronik kabızlığınız varsa kahve tüketimini azaltmalısınız.

Fodmap Diyeti

Hassas Bağırsak Sendromu, karın ağrısı, şişlik ve kabızlık veya ishalle kendini gösteren bir rahatsızlık ve günümüzde çoğu insanın başına bela. Kabızlık eğer hassas bağırsak sendromunun bir semptomu olarak yaşanıyorsa, Fodmap diyeti uygulayabilirsiniz. Fodmap diyetiyle; fruktoz (meyve, bal, mısır şurubu), laktoz (süt, süt ürünleri, peynir, yoğurt), fruktan (buğday, soğan, sarımsak), galaktan (mercimek, kuru fasulye), poliol (tatlandırıcılar, kayısı, kiraz, avokado, şeftali) kısıtlanır.
Bu besin öğeleri, bağırsaktan su çeker ve sindirilemez. Sonucunda; gaz, karın şişliği, ağrı ve dışkılama düzensizliklerine yol açabilir. Bu nedenle FODMAP diyeti hassas bağırsak sendromu hastalığında ve kabızda faydalı olabilir.

Hareket Edin

Eğer yediklerinizin, vücudunuzun içinden kolayca geçip gitmesini istiyorsanız, çaba sarf etmelisiniz. Bağırsak sağlığımız sadece yediklerimiz değil aynı zaman hareket performansımıza da bağlıdır. Uzun süre oturmak ve hareketsizlik bağırsak hareketlerini azaltır ve kabızlığı artırır.