Demir eksikliği, tüm Dünya’da en yaygın beslenme eksikliğidir ve kadınlar büyük risk altındadır. Demir; kırmızı kan hücrelerinin, vücudunuz boyunca oksijen vermesine yardımcı olan bir protein olan hemoglobin üretimi için, kritik öneme sahiptir. Bu olmadan, her şey karışır ve sonuç anemi olabilir. Aşağıdan demir eksikliği semptomlarını kontrol edin ve şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurun.

1. Bitkinsin

Demir eksikliğinin en yaygın semptomu, muhtemelen tespit edilmesi en zor olanıdır; kadınlar öfkeli bir hayat yaşıyor ve yorgun hissediyorlar. Genellikle bıkkınlık hayatlarının bir parçası oluyor. Bununla birlikte, demir eksikliği dokularınıza daha az oksijen ulaşmasına neden olur ve böylece vücudunuz ihtiyaç duyduğu enerjiden yoksun kalır. Normal yorgunluğunuz; zayıf, sinirli veya odaklanamayacağınız bir durum ile birleştiğinde hayat kaliteniz düşer. Sonuç olarak, çevrenizde hissedilir derecede yorgunluğunuz varsa demir eksikliğiniz olabilir.

2. Regl Düzensizliği

Jinekologlar, kadınlarda demir eksikliğinin bir numaralı nedeninin çok ağır geçen regl dönemleri olduğunu söylüyor. Çok fazla kan kaybediyor, bunun yaklaşık yarısını yenileyebiliyorlar ve ertesi ay tekrar çok fazla kaybediyorlar. Eğer her ay 3-5 günden fazla regl oluyorsanız ve yoğun geçiyorsa bir kadın hastalıkları doktoruna görünmelisiniz.

3. Soluk Ten

“Soluk” ve “hasta” kelimelerinin birbirinin yerine kullanılmasının bir nedeni var. Hemoglobin kanınıza kırmızı renk verir ve böylece cildiniz pembe renkli oluverir. Hemoglobin seviyeleriniz düşükse, açık renkli bir cildiniz vardır, böylece demir eksikliğini bulması oldukça kolaydır. Cildinize bakılmaksızın; dudaklarınızın, diş etlerinizin ve alt gözkapağınızın iç kısmının normalden daha az kırmızı olması durumundan da, düşük demir sorumlu olabilir.

4. Nefes alamazsınız

Nefesiniz ne kadar derin olursa olsun oksijen seviyeniz düşükse, yeterli şekilde soluyamazsınız. Normalde yaptığınız şeyleri yaparken kendinizde nefes darlığı fark ederseniz, bir uçuş sırasında veya merdivene tırmanırken, hatta normal bir egzersiz yaparken; bu demir eksikliğinizin suçu olabilir.

5. Kalp Ritminde Sorun

Kalbin aniden hızla çarpması, düzensiz kalp atışları, ritim bozukluğu ve hatta kalp sıkışması yaşıyorsanız, muhtemelen demir eksikliğine bağlı aneminiz var. Miyokard hastalığı riskinin ve demir eksikliğinin araştırılması gerekecektir. Bununla birlikte, kalp probleminizin olduğunu biliyorsanız, demir eksikliği mevcut kalp problemlerini kötüleştirebileceğinden demir seviyenizi kontrol altında tutmanız önemlidir.

6. Huzursuz Bacak Sendromu

Bacağınızı kıpırdatmadan duramıyor musunuz? Doktorlara göre huzursuz bacak sendromlu hastaların yaklaşık % 15’inde demir eksikliği var. Demir seviyeleri ne kadar düşükse, semptomlar daha da kötüleşecektir. Huzursuz Bacak Sendromu genellikle, otururken veya uyumak üzereyken bacaklarda ağrı, sızı, rahatsızlık hissi ve buna bağlı sürekli bacak kıpırdatma isteğiyle seyreder.

7. Derin Baş Ağrıları

Demir eksikliği olan bir vücut, diğer dokular hakkında endişelenmeden önce beyninize oksijen yollamaya öncelik verir. Ancak o zaman bile, kafanıza ideal orandan daha az oksijen gidecektir. Hal böyle olunca; beyin arterleri şişebilir, baş ağrısına neden olabilir. Tekrarlayan baş ağrılarından şikayetçiyseniz genel bir tarama yaptırmanız mantıklı olacaktır.

8. Kum, Toprak ve Buz Yeme İsteği

Pika(Pica) adı verilen ve genellikle gıda dışı maddelere özlem(Gıda dışı madde yeme) olarak bilinen sendrom, demir eksikliğinin işareti olabilir. Özellikle demir eksikliği olan çocuklarda toprak, kum ve çamur yeme dengesizlikleri görülebilmekteyken çoğu kadın ise buz yemeyi tercih ediyor. Eğer çocuğunuzda bu tarz eğilimler görürseniz mutlaka doktora göstermelisiniz. Halihazırda anemik olan hastaların buz arzusu da başlarlarsa, tekrardan doktorlarına görünmeleri gerekecektir.

9. Sebepsizce Endişeli Hissetmek

Sanki hayatınız yeterince stresli değilmiş gibi, demir eksikliği sizin daha da kaygılı hissetmenize neden olabilir. Demir eksikliğinin yol açtığı oksijen eksikliği; vücudunuzun gaz pedalına benzeyen, sempatik sinir sistemine uyarı gönderiyor ve böylece gaza basılmış oluyor. Ayrıca, demir eksikliği kalbinizi yarışa sokarmışçasına etki eder ve rahat olmanızı gerektiren anlarınızda dahi huzursuz ve tedirgin hissedersiniz.

10. Saçlarınız Olağandan Fazla Dökülüyor

Demir eksikliği, özellikle demir eksikliğine bağlı anemi oluşturmaya başladığında, şiddetle ve genellikle saç dökülmesine neden olabilir. Vücutta yeterli demir olmadığında, kanallar hayatta kalma moduna geçiyor ve saçınızın sağlığıyla ilgilenmeyi bırakıp hayati fonksiyonları desteklemek için oksijen yönlendirmesi yapıyor. Vücudu ayakta tutmaya çalıştığından saçlar güçsüzleşiyor. Üzülmek yerine kan ve demir takviyesi alarak kendinize ve saçınıza yardımcı olabilirsiniz. Demir yönünden zengin besinler tüketmek de bu işe dahildir. Böylece saç olağan düzenine geri dönecek ve dökülen saçlar yerine yenisi gelmeye başlayacaktır.

11. Vejetaryen ya da Vegansınız

Tüm yiyeceklere, eşit oranda gerekli demir içeriği dağıtılmamıştır. Vücudunuz, et, kümes hayvanları ve balıktan gelen demiri, bitkilerden gelen demirden iki ila üç kat daha fazla emebilir. Vejetaryen ya da vegansanız daha dikkatli bir yemek planlaması yaparak yeterli miktarda demir elde edebilirsiniz. Koyu yapraklı yeşillikler, kepekli tahıllar ve baklagiller demir açısından zengin; emilimini artırmak için onları yeşil biberler, meyveler ve brokoli gibi C vitamini bakımından zengin yiyeceklerle eşleştirin.

12. Tiroit Bezin Çalışmıyor

Demir eksikliği, “Hipotiroidizm Ulusal Akademisi”ne göre; vücudunuzun tiroid işlevini yavaşlatır ve metabolizmayı artırıcı etkileri engeller. Hipotiroidi olan 10 kişiden 6’sında bu durum gerçekleşmektedir. Eğer kendinizde; yorgunluk, enerji düşüklüğ, kilo artışı ve sürekli düşük bir vücut ısısı fark ederseniz, bir endokrinolog ile görüşmelisiniz.

13. Hamilesiniz

Doğum öncesi Folik Asit takviyesi almak elbette bebek sağlığı açısından önemlidir. Aynı zamanda, çoğu kadın doğum sırasında önemli miktarda kan kaybettiği ve demir miktarı azalabildiğinden bu dönemlerde demir takviyesi almak da gerekecektir. İkinci bebeği bekliyorsanız, hamilelik dönemleriniz birbirine yakınsa veya sabah yorgunluğundan dolayı düzenli olarak kusarsanız, demir alımını artırmanız gerekebilir.

14. Diliniz Garip Görünüyor

Dili renginin soluklaşmasının yanı sıra düşük demir sayımı, kanı sağlıklı tutan kırmızı kan hücrelerinde Miyoglobin düzeyini düşürebilir, dil kaslarınıza da etki edebilir. Sonuç olarak, demir eksikliği olan bir çok kişi boğaz ağrısı ve iltihaplanmanın yanı sıra garip ve yumuşaklaşan dilden yakınırlar.

15.Çölyak veya İltihaplı Bir Bağırsak Hastalığınız Var

Beslenmenizde yeterli miktarda demir olsa bile, Çölyak hastalığı ve ülseratif kolit gibi bağırsak iltihabı hastalıkları besinleri ve içindeki demiri emerek sorunlara neden olabilir. Bu koşullar sindirim sisteminde iltihaplanmaya ve hasara neden olur. Bu hastalıklarından herhangi birinden teşhis koyulduysa, demir emilimini nasıl artırabileceğiniz konusunda doktorunuzla konuşun.

Daha Fazla Demir Almak İçin:

Özellikle 19-50 yaş arası kadınların günde ortalama 18 mg. demire ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, hamileyseniz, bu miktar 27 mg.’a kadar yükselir. Emziriyorsanız, sadece 9 mg. almanız gerekir. Ayrıca, regl dönemlerinizin ağırlığı da ihtiyaçlarınızı değiştirebilir. 50 yaşından büyükseniz ve menopoza girdiyseniz günde 8 mg. demire ihtiyacınız vardır.

Mercimek, ıspanak, sığır eti, fıstık, tavuk veya nohut gibi besinler demir almanıza yardım edebilirler. Ve demir söz konusu olduğunda, daha fazla olması mutlaka daha iyi demek değildir. Demirin fazlasının iç organlara zarar verebileceğini ve özellikle diyabet, kalp krizi ve kanser riskini artırabileceğini gösteren çalışmalar da mevcuttur.