Kadınlarda Şeker Hastalığı ve Belirtileri
Şeker hastalığı, insan vücudunun insülin düzeninde veya üretilmesinde problem yaşaması sonucu yüksek kan şekerine sahip olmasıyla ortaya çıkan metabolik bir hastalık. Diğer adıyla diyabet yaş, ırk, cinsiyet veya yaşam biçimine bağlı olmaksızın herkeste ortaya çıkabiliyor.
1971 ve 2000 yılları arasında şeker hastası erkeklerde ölüm oranının düştüğü gözlemlendi. Bu durum araştırmacılar için bir umut ışığı oldu ve diyabete darbe vuracak birçok ilerleme kaydedildi. Bununla birlikte, araştırmaya göre, diyabetli kadınlarda pek bir değişiklik görülmedi. Erkeklerde ve kadınlarda üzerinde yapılan bu çalışma cinsiyet farklılıklarının çeşitli olası nedenlerini ortaya koymuştur.
Bunlar:
- Kadınlarda diyabet belirtilerini teşhis etmek daha zordur.
- Genellikle kadınlar erkeklerden daha farklı kalp hastalıklarına sahiptir.
- Hormonlar ve iltihaplar kadınlarda farklıdır.
Ölüm oranı kadınlar arasında daha yüksek olmasına rağmen, tip 2 diyabette erkeklerde daha yüksek ölüm oranları görülüyor.2012 istatistiklerine göre ( şu an için en güncel sonuç)yalnızca Birleşik Devletlerde 13,4 milyon kadın ve 15,5 milyon erkek şeker hastası. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2014 yılı küresel raporlarına göre ise, diyabetli 422 milyon yetişkin var. 1980 raporlarında ise 108 milyonun üstünde.
Kadınlarda diyabet belirtileri
Şeker hastası kadınlar ve erkeklerde belirtiler birbirine benzer. Bununla birlikte, bazı belirtiler yalnızca kadınlara özgüdür.
Yalnızca Kadınlarda Görülen Belirtiler:
1. Vajinal Enfeksiyonlar ve Pamukçuk
Candida mantarının neden olduğu bir mayanın aşırı büyümesi bölgede enfeksiyonlara ve vajinal pamukçuğa neden olabilir. Bu enfeksiyonlar kadınlarda sık görülür. Enfeksiyon vajinal bölgede ortaya çıktığında kaşıntı, ağrı, akıntı ve sancılı cinsellik gibi semptomlarla kendini gösterir. Kandaki yüksek glikoz miktarı bu mantarın gelişimini tetikler.
2. İdrar Yolu Enfeksiyonları
Diyabetli kadınlarla idrar yolu hastalıkları oluşma riskinin daha yüksek olduğu görülmüştür. İdrar yoluna bakteri yerleştiğinde oluşan bu enfeksiyon idrar yaparken acı, yanma hissi, kanlı yada bulanık idrara sebep olabilir. Tedavi edilmediği takdirde böbrek hastalıkları da görülebilir.
3. Cinsel İsteksizlik
Diyabetik nöropati yüksek kan şekeri sinir liflerine zarar verdiğinde ortaya çıkar. Bu, eller, ayaklar ve bacaklar da dahil olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde karıncalanma ve duygu kaybına neden olur. Bu durum aynı zamanda vajinal bölgedeki hissizlikte oluşturur ve doğal olarak isteksizlik görülür.
4. Polikistik Over Sendromu
Bu bozukluk, vücutta normalin üzerinde erkek hormonu üretilmesi durumunda oluşur. Belirtileri arasında düzensiz regl, kilo alma, akne ve depresyon yer alır. Ayrıca infertiliteye ve bir çeşit insülin direncine neden olabilir. Bu da kan şekerinin yükselmesine ve şeker hastalığının gelişmesine neden olur.
Hem kadınlar hem de erkekler tarafından görülen belirtiler ise şunlardır; Artan susuzluk ve açlık, sık idrara çıkma, kilo kaybı veya artışı, yorgunluk, bulanık görüş, yaraların geç iyileşmesi, mide bulantısı, cilt enfeksiyonları, koyu lekeler, sinir, tatlı, meyvemsi veya aseton kokusu olan nefes, ellerinizde veya ayaklarınızda hafif uyuşukluk.
Tip 2 diyabetin kesin bilinen belirtileri yoktur ve sinsi bir hastalıktır.
Gebelik ve tip 1/tip 2 diyabet
Şeker hastası olan bazı kadınlar, hamile kalmanın güvenli olup olmadığını merak edebilir. İyi haber! Tip 1 veya tip 2 diyabet teşhisi konulması hamileliğinizde sağlığınızı etkilemez fakat yine de önlem alınmalıdır. Bebek yapmayı planlıyorsanız, hamile kalmadan önce kan şekeri seviyenizi dengede tutmak en iyisidir.
Şeker hastalığınız varsa ve hamileyseniz, sizin ve bebeğinizin sağlıklı olması için mutlaka doktorunuzla görüşün. Örneğin, kan şekeri düzeyiniz ve genel sağlık durumunuz hamilelik öncesinde ve sırasında takip edilmelidir.
Hamileyken, kan şekeri ve ketonlar bebeğe gider. Bebekler glikozdan enerji alırlar. Bununla birlikte, glikoz düzeyleri çok yüksek olduğunda, doğumda ve bebekte kusurlar oluşma riski artar. Yüksek kan şekerinin bebeklere aktarılması bilişsel bozukluklara ve yüksek tansiyona neden olabilir.
Gestasyonel diyabet (Gebeliğe bağlı diyabet)
Gestasyonel diyabet tip 1 ve tip 2 diyabetlerden farklıdır, çünkü gebe kadınlara özgüdür ve gebeliklerin yaklaşık yüzde 9,2’sinde görülür. Gebelik hormonları, vücudun insülin üretimine müdahale eder. Bu, vücudun daha fazla insülin üretmesine neden olur. Tam tersi de olabilir, bazı kadınlar için üretilen insülin hala yeterli değildir ve gestasyonel diyabet geliştirirler.
Ulusal Şeker Hastalığı, Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü, hamileliğin erken dönemlerinde gestasyonel diyabet tanısı alan kadınların gebelik öncesinde de şeker hastası olabileceğini düşünmektedir.
Çoğu kadında hamileliğin ardından gestasyonel diyabet yok olur. Ancak gestasyonel diyabetiniz varsa, tip 2 diyabet riskiniz artar. Doktorunuz, birkaç yılda bir diyabet ve pre-diyabet testi önerebilir.
RİSK FAKTÖRLERİ
ABD Sağlık ve İnsan Kaynakları Departmanı Kadın Sağlığı Bürosuna göre, aşağıdaki durumlarda tip 2 diyabet riskiniz artar : 45 yaş üstüyseniz, kilolu veya obezseniz, aile geçmişinde şeker hastalığı geçirmiş biri varsa(ebeveyn veya kardeş), Afrikalı-Amerikalı, Yerli Amerikalı, Yerli Alaska, Hispanik, Asyalı-Amerikalı veya Yerli Hawaiili iseniz,9 kilonun üzerinde bebeğiniz olduysa, Gebelik diyabeti yaşadıysanız, yüksek tansiyonunuz varsa, yüksek kolesterol varsa, egzersiz yapmıyorsanız, kalp hastalığı veya inme geçmişiniz varsa.
TEDAVİ
Maalesef kadın vücudu diyabet tedavisinde engeller sunmaktadır. Zorluklar şu sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir:
- Adet döngüsü, doğurma ve menopoz ile sürekli dalgalanan hormonlar, uygun kan şekeri seviyesini korumayı zorlaştırıyor. Kan şekerinizi sağlıklı bir seviyede tutmak için, döneminizden önce, sırasında ve sonrasında kan şekerinizi günde birkaç kez kontrol edin. Bunu birkaç ay yapın ve sonra insülin dozunuzu gerektiği gibi ayarlayın.
- Bazı doğum kontrol hapları kan şekerini artırabilir. Sağlıklı kan şekeri seviyesini korumak için doktorunuzdan dozu düşürmesini isteyebilirsiniz.
- Vücudunuzdaki glikoz maya enfeksiyonlarına neden olabilir. Çünkü glikoz mantar gelişimini hızlandırır. Maya enfeksiyonlarını tedavi etmek için reçetesiz ve reçeteli ilaçlar var. Kan şekerinizi daha iyi kontrol ederek maya enfeksiyonlarından tamamen kurtulabilirsiniz. İlaçlarınızı kullanın, düzenli egzersiz yapın, karbonhidrat alımını azaltın, düşük glisemik gıdaları seçin ve kan şekerinizi takip edin.
İlaçlar
Şeker hastalığının belirtilerini ve komplikasyonlarını azatmak için kullanabileceğiniz çeşitli ilaçlar vardır. Bunlar arasında şunlar bulunur: Insülin terapisi, Kan şekeri azaltan metformin (Glükofaj), pankreatik insülin sekresyonunu arttıran klorpropamid gibi sülfonilüreler, pankreasa daha fazla insülin salınmasını sağlayan meglitinidler
Yaşam Tarzınız
Çoğu doktor, yaşam tarzınızı değiştirmenin şeker hastalığını hafifletme konusunda yardımcı olabileceğini düşünüyor.Yaşam tarzı değişiklikleri şunları içerir: Uygun kiloda ve fit olmak, sigarayı bırakmak, meyve, sebze ve tahıl odaklı beslenme.
Alternatif çözümler
Diyabetli kadınlar bu hastalığı hafifletmek için çeşitli alternatif yollar deneyebilir. Örnek olarak: Krom veya magnezyum gibi takviyeler almak, daha fazla brokoli, buğday, adaçayı, bezelye ve çemen tüketmek vb.
Herhangi bir yeni tedaviyi denemeden önce doktorunuza danışmayı unutmayın. Doğal olsalar bile, mevcut tedaviyi veya ilaçları etkileyebilirler.
Komplikasyonlar
Bazı komplikasyonlar şunlardır:
- Yeme bozuklukları: Bazı araştırmalar, diyabetli kadınlarda yeme bozukluklarının daha sık görüldüğünü ileri sürmektedir.
- Koroner kalp rahatsızlığı: Tip 2 diyabetli birçok kadın da(hatta genç kadınlarda bile) kalp hastalığı bulunur.
- Cilt rahatsızlıkları: Bunlara bakteriyel ve fungal enfeksiyonlar dahil.
- Sinir hasarı: Bu, etkilenen kaslarda ağrı, dolaşım bozukluğu veya his kaybına neden olabilir.
- Göz hasarı: Körlüğe neden olabilir.
- Ayakta hasar: Derhal tedavi edilmezse, amputasyona neden olabilir.
Genel Olarak
Diyabet teşhisi konduktan sonra, bir an evvel tedaviye başlamalısınız. Yakın tarihli bir araştırma, diyabetli kadınların %40’ının hastalığı yüzünden öldüğünü gösteriyor. Ayrıca tip 1 diyabeti olanların diğer insanlardan daha kısa yaşadıkları da tespit edildi. Tip 1 diyabet hayatınızdan 20 yıl, tip 2 diyabet ise 10 yıl çalıyor. Şeker hastalığına karşı kesin bir tedavi mevcut olmasa da, çeşitli ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri ve alternatif tıp genel sağlığınızı iyileştirebilir. Güvenli olduklarını düşünseniz bile bir tedaviye başlamadan önce doktorunuza danışın.