Kafa yaralanmaları, bir çok nörolojik ve psikiyatrik bozukluğun riskini arttırarak beynin yüzlerce genine zarar verebilir.

Bilim adamları, kafa yaralanmalarının, otizm ve Alzheimer gibi beyin hastalıklarının risklerinde artışa neden olacak yüzlerce gene zarar verebildiğini buldu. Beyin travması, Alzheimer’in bir nedeni olduğu düşünülen, hasarlı genlerin düzensiz proteinleri üretmesine neden olabilir. Bilim adamları, beyin hastalıklarını tedavi edecek yeni ilaçların bulunmasına yol açabilecek bir dizi ana gen keşfetti ve gelecekteki araştırmalar, hasar görmüş genleri onarabilecek ve hastalıkla savaşabilecek yeni bileşikler ve gıdaları ortaya çıkarabilir. Beyin yaralanmalarında, askerler ve futbolcular gibi hastaların neden yaşlandıkça ciddi nörolojik rahatsızlıklar geliştirmeye devam ettikleri hakkında öğrenecek çok şey var.  Çalışma EBioMedicine dergisinde yayımlandı.

Laboratuar Sıçanlarının Genlerinin İnsan Karşılıkları Var Araştırmacılar, laboratuvar sıçanlarında yapılan bir deneyde, 20 sıçanı anılarının tepkisini ölçmek için tasarlanmış bir labirente yerleştirdi. Sıçan grubunun 10’unda beyin hasarını indüklediler ve sonra tekrar labirentten geçirdiler. Beklendiği gibi, hasar gören beyni bitirmesi daha fazla zaman aldı. Bilim adamları hasar görmüş sıçanların hipokampüsünden (268 gen değiştirildi) ve beyaz kan hücrelerinden (1215 gen değiştirilmiş) genleri analiz etti. Beyaz kan hücresi örneklerinde çok sayıda genin değişmiş olması ekibe büyük bir sürpriz oldu.

Araştırmacılar, hastalarda beyin travmasını teşhis etmek amacıyla gelecekte yapılacak kan testlerinde kullanılabilecek bu değişmiş genlerden bir düzine buldular. Bu az sayıdaki gen, bireylerin Alzheimer hastalığına genetik olarak yatkın olup olmadıklarını test etmek için de kullanılabilir. Sıçanlarda 100’den fazla değişen genin, psikiyatrik bozukluklar ve Alzheimer ile ilişkilendirilmiş olan insan karşıtları vardır ve bunların dördü TSSB (travma sonrası stres bozukluğu) ile bağlantılıdır.

Yeni İlaçlar ve Erken Teşhis Testleri Araştırması

Yeni çalışma beyin hasarına sahip hastalara yardımcı olmak amacıyla kullanılacak alışılmamış fikirler için umut vermiştir. İnflamasyon, hücre iletişimi ve metabolizma gibi vücuttaki süreçleri yöneten genlerin keşfedilmesi yeni tedavilerin yolunu açabilir. Yeni ilaç tedavileri için bir diğer heyecan verici olasılık da beyin hastalıkları ve bozukluklarıyla ilişkili yüzlerce başka genin değişimine neden olacak ana genleri değiştirmekdir. Bu, TSSB, Alzheimer, Parkinson, inme, otizm, şizofreni ve depresyon tedavisinde yeni ilaçların bulunmasına katkı sağlayabilir.

2016 yılındaki bir deneyde, yüzlerce genin ve Fmod adlı bir ana genin hasarlarının tersine çevrilmesinden omega-3 yağ asidinin (DHA) sorumlu olduğu keşfedilmiştir. Tüm beyin hasarları aynı hastalıklara neden olmasa da, ciddi beyin travmasının bir ölçüde genlerin hasar görmesine yol açabileceği açıktır. Bu yeni araştırma ile, beyin hasarları sonrasında yaygın görülen hastalıkların tedavi programları ve erken tanı testleri için yeni umutlar ortaya çıkıyor.