Eğer kahvaltıda yulaf ezmesi ya da lapası yiyorsanız, öğle yemeğinde daha az yemek yiyeceksiniz demektir. New York’taki St. Luke’s Hastanesi’ne bağlı Beslenme ve Obezite Araştırma Merkezi, kahvaltıda tahıllı gevrek ya da yulaf yemenin daha fazla doyma hissiyatı yaratıp yaratmadığını araştırdı. Bu bilgileri sizlere sunuyoruz.

Yulafın vücudunuza etkileri

Beslenme ve Obezite Merkezi’nin yaptığı araştırmaya, yarısı normal kiloda diğer yarısı da fazla kilolu olan 36 kişi katıldı. Katılımcılara, farklı günlerde kahvaltı olarak ya yulaf ya şekerle tatlandırılmış mısır gevreği ya da sadece su verildi. Her katılımcıya hem glikoz ve insülin miktarının ölçülmesi hem de gıdaların yendikten sonra ne kadar hızlı bir şekilde mideyi terk ettiklerinin gözlenmesi için kan testi yapıldı.

yulaf-zayiflatir-mi

yulaf ezmesinde lif varken, mısır gevreğinde yoktur

St. Luke’s Hastanesi Psikoloji Departmanı’nda araştırmacı psikolog olarak çalışan Dr. Allan Geliebter, “Mısır gevreklerine belli miktarlarda süt ekleyerek, kahvaltıların mümkün olduğunca birbirine benzemesini sağladık. Ama tıpatıp aynı değillerdi” diyor ve ekliyor “Toplam kalorileri aynıydı, fakat yulaf ezmesinin içinde 8gr lif varken, mısır gevreğinde hiç lif yoktu.”

kahvaltınız öğle yemeğine kadar tutmuyorsa, işe yaramamıştır

Eğer kahvaltınız öğle yemeğine kadar sizi tutmuyorsa, aslında işe yaramamış sayılır. Katılımcılara kahvaltıdan 3 saat sonra besin değeri yüksek sıvı bir öğle yemeği verildi ve katılımcılar bir pipet yardımıyla içindekini görmedikleri bir kaptan (ne kadar tükettikleri, yiyebilecekleri miktarı etkilemesin diye) bu sıvı yemeği içtiler.Normal kilodaki katılımcılardan yulaf yemiş olanlar, mısır gevreği yemiş olanlara nazaran %30 daha az öğle yemeği yediler. Fazla kilolu olanlardaysa bu oran %50’ye çıktı.

Daha da ilginç olanı, her iki kahvaltıda neredeyse aynı glisemik indeks seviyesine (ne kadar karbonhidratın kan şekeri seviyenizi yükselttiğinin göstergesi) sahipti; Geliebter “İnsanlar glisemik indeksin tokluk hissini artırdığından bahsederler. Yani glisemik indeksi düşük olan şeylerin daha tok tutması gerekir” diyor. Fakat bu araştırmaya göre, lifler tokluk yaratmada glisemik indekse baskın geliyor.

yulaf-ne-ise-yarar

Lif: Yulaftaki başlıca besin maddesi

Lifin önemli olmasının nedenlerinden biri, yemeklerin midede daha uzun süre kalmasını sağlamasıdır. Geliebter “Gıdaların mideden ayrılmasının lifle ilişkili olduğuna inanıyoruz. Lif olduğu zaman besinler daha fazla sıvı tutup, midede daha fazla kalıyorlar” diyor.

Ayrıca katılımcılara yapılan kan testleri gösteriyor ki, mısır gevreğine eklenen şeker, açlık seviyesinde büyük bir fark yaratıyor. Araştırmacılar “Kan şekerini kahvaltıdan önce ve 180dk sonra ölçtük. Şeker ilaveli mısır gevreği yiyenlerin kan şekeri bu 3 saatin sonuna doğru düşmeye başladı ve artan açlıkla çakıştılar” diyor.

yulaf

Fazla kilolu insanların daha az lif tüketme eğiliminde olduğu bilinir

Yine de çalışmayı yürüten araştırmacılar, fazla kilolu olan katılımcıların normal kilolulara göre neden daha fazla etkilendiklerinden tam olarak emin değiller. Dr. Geliebter diyor ki, “Fazla kilolu insanların daha az lif tüketme eğiliminde olduğu bilinir. Bu yüzden yulaf yediklerinde, alışık olmadıkları için lifin etkisi daha büyük olmuş olabilir.”

Yulaf öğle yemeği miktarını azaltıyor

Dr. Geliebter sadece bu çalışmaya dayanarak yulaf lapası yemenin kilo vermeye yardımcı olduğunu söylemenin zor olduğu belirtse de, sonuçların merak uyandırıcı olduğunu söylüyor: “Yulaf lapası içindeki lifler sayesinde insanları daha tok tutarak, öğle yemeğinde daha az yemelerini sağlıyor. Bu da daha az kalori tüketeceklerinin bir göstergesi sayılabilir.”