Kahve detoksu konusunda istekli de olsanız gönülsüz de olsanız, kahveyi hayatınızdan çıkarmanız kolay bir iş değil. Ancak bunu denemeye karar verdiyseniz, kahvesiz hayat için göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar var.

Öncelikle kahvede 800’den fazla bileşen olsa da çoğumuz daha çok kafeini biliyoruz. Kafein, kan dolaşımı tarafından hızla emildiği için sabahları hoşumuza giden bir enerji artışı ve uyanıklık sağlar. Vücut, kafeinden 4 ila 6 saat içerisinde kurtulur ve bu da gün ortasında enerji çöküşüne neden olur. Çoğu yetişkin için günde 400 miligrama kadar, yani yaklaşık 3-4 fincan kahvenin güvenli olduğu kabul edilir.

Araştırmalar, kahvenin enerji artışı sağlamasının yanı sıra tip 2 diyabet riskinin azalması, karaciğer hastalığı riskinin azalması ve inflamasyonun azalması gibi pek çok potansiyel faydası olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte kahve içmenin hipertansiyon gibi bazı riskleri de bulunuyor. Yüksek miktarda tüketilen kafein; kaygı, panik bozukluk ve uykusuzluk sorunlarına neden olabilir. Kahvenin vücudunuzu nasıl etkilediğini görmeniz için arada bir kafeine ara vermeniz iyi olabilir.

Kafeinin Vücuda Etkileri

Kafein, fizyolojik pek çok işlevi etkiler: ruh hali ve uyanıklık, kan basıncı ve kalp, solunum ve böbrek, bağışıklık ve bağırsak, egzersiz performansı, uyku-uyanıklık döngüsü. Kafeinin bu etkileri prefrontal kortekste (beynin ön kısmında yer alan ve bir şeyin iyi hissettirip hissettirmediği ile ilgili olan kısım) ve kaudat çekirdekte (beynin motor aktiviteyi ve uyku-uyanıklık döngüsünü düzenlemeye yardımcı olan kısmı) dopamin uyarılması dahil olmak üzere vücuttaki bazı reseptörlere bağlanmasından kaynaklanmaktadır. Kafeini beslenme düzeninizden çıkardığınızda bu fonksiyonlar etkilenir. Bu da genelde yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur.

Kafein Yoksunluğu

Daha önce kahve detoksu yapmayı denediyseniz, şu yan etkilerden en az biriyle karşılaşmış olmalısınız: baş ağrısı, yorgunluk, kas yorgunluğu, uyanıklığın azalması, konsantrasyon zorluğu, ruh halinde dalgalanmalar, mide rahatsızlığı, aşermeler ve bağırsak hareketlerinde düzensizlik.

Bazı insanlar, kahve detoksu ile birlikte kan basıncında değişiklikler, kusma, kaslarda ağrı, karın ağrısı ve sindirim sorunları gibi daha şiddetli belirtiler de yaşayabilir. Bu belirtiler genelde içilen son fincan kahveden 12 ila 24 saat sonra başlar, 20 ila 51 saat sonra zirve yapar ve 2 ila 9 gün sürer.

Kafein yoksunluğu belirtilerini azaltmak ya da şiddetli belirtileri önlemek için kafein tüketiminizi kademeli olarak azaltmayı deneyebilirsiniz.

Kahve Yerine Alternatif İçecekler

Kahve detoksu için kahve yerine alternatif içecekler arıyorsanız, hem kafeinli hem de kafeinsiz alternatiflere bakabilirsiniz. Kahve yerine tercih edebileceğiniz alternatif içeceklerden bazılarına aşağıda göz atabilirsiniz:

Hindiba kahvesi

Hindiba kahvesi için hindiba otunun kökleri, kahve çekirdekleri gibi kavrulur. Hindiba kahvesi normal kahveye oldukça benziyor olsa da kafein içermeyen bir içecektir.

Hindiba kahvesi, inülin bakımından zengin bir içecektir. İnülin, çözünebilir lif olduğu için sindirime yardımcı olabilir ve bağırsak sağlığını destekleyebilir.

Hindiba kahvesini tıpkı normal kahve gibi alıp kolayca hazırlayabilirsiniz. Filtre kahve makinesi ya da French press ile hindiba kahvesini hazırlamanız oldukça kolay olacaktır.

Matcha çayı

Matcha çayı bir tür yeşil çaydır. Ancak yeşil çayın aksine bu çayda yapraklar bütün olarak tüketilir. Bu sayede antioksidanlar vücuda çok daha yoğun şekilde alınmış olur.

Matcha çayının yüksek tansiyonu düşürmede, kilo vermede, vücut yağını azaltmada ve tip 2 diyabet riskini azaltmada da etkili olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır.

Matcha çayı hazırlamak için 1-2 çay kaşığı matcha tozunu seramik bir fincana koyduktan sonra üzerine sıcak su dökebilir ve toz suyla tamamen karışana kadar karıştırabilirsiniz. Matcha çayı klasik yeşil çaya göre daha fazla kafein içerdiği için tükettiğiniz miktar konusunda ölçülü olmaya dikkat edin.

Altın süt

Altın süt, kafein içermeyen güzel bir kahve alternatifidir. Altın sütte tarçın, zencefil, zerdeçal ve karabiber gibi baharatlar kullanılır. Aynı zamanda vanilya ve bal eklenmesi de mümkündür.

İçeceğe altın rengini veren zerdeçalın güçlü anti-inflamatuar etkileri vardır. Karabiber ise zerdeçalın bu özelliğini desteklediği için bu ikilinin birlikte tüketilmesi oldukça faydalıdır.

Altın süt hazırlamak için 250 ml sütü, yarım çay kaşığı toz zerdeçalı, dörtte bir çay kaşığı tarçını, sekizde bir çay kaşığı toz zencefili ve bir tutam karabiberi cezveye koyup kaynatmadan ısıtın. İsterseniz tatlandırmak için bal ekleyebilirsiniz.

Limonlu su

Sabahları kahve yerine içeceğiniz en iyi içeceklerden bir tanesi limonlu sudur. Kalorisiz ve kafeinsiz olan limonlu suda ihtiyacınız olan C vitamini vardır.

C vitamini, antioksidan olması sayesinde bağışıklık sisteminizi korumanıza yardımcı olur. Aynı zamanda cildinizin sağlıklı olması ve güneş hasarının azaltılması için de önemlidir.

Sabahları limonlu su içmek için ihtiyacınız olan tek şey bir yemek kaşığı limon ve 250 ml soğuk su olacak. Bu sayede gününüze vücudunuzun su ihtiyacını karşılayarak ve gerekli antioksidanları alarak başlayabilirsiniz.

Chai çayı

Chai çayı, siyah çayın güçlü bitkiler ve baharatlarla karıştırılmış halidir. İçerisinde kahveden az kafein bulundurduğu için kafeini azalttığınız dönemde tüketmeniz için uygun bir alternatif olabilir.

Chai çayını hazırlamak için dört adet kakule tohumunu, 4 adet karanfili ve iki siyah karabiber tanesini ezin. Bir cezvede 500 ml suyu, 3 cm kadar taze zencefil dilimini, 1 çubuk tarçını ve baharatları bir araya getirin. İçerisine iki siyah çay poşeti ekleyip 10 dakika dinlendirin. Çayınızı isterseniz süt ekleyerek ya da sade bir şekilde tüketebilirsiniz.

Oldukça yoğun bir aromaya ve bir miktar kafeine sahip olan chai çayı, kahveye güzel bir alternatif olabilir. Bazı araştırmalar, siyah çayın kalp hastalıkları riskini azaltabileceğini göstermektedir.