Kakao çekirdekleri aslında çeşitli ürünlere kattığımız kakao tozlarından çok farklılar çünkü bu tozların üretimleri esnasında maalesef pek çok faydalı besin kayboluyor ve karşımıza sadece güzel tatlı ve kokulu bir posa çıkıyor diyebiliriz. Dolayısıyla kakaonun tüm faydalarını değerlendirebilmek için onu toz formunda değil, çekirdek formunda almamız gerekiyor. Kakaolu çikolata olarak satılan ürünlerin büyük kısmı aslında kakaonun gerçek halini barındırmıyorlar ve bu yüzden onlardan da yeterince faydalanamadığımız söylenebilir.

Organik, ham kakao çekirdeklerinde bol miktarda kükürt, magnezyum ve diğer fitobesinler bulunurlar. Bu bileşenler odaklanma ve farkındalık gücü verirken, ruh halimize de iyi gelirler. Hatta kakao çekirdeklerinin çaydan, şaraptan, yaban mersininden ve hatta goji meyvelerinden daha fazla antioksidan barındırdıkları da biliniyor.

Kakao Çekirdeğinin Faydaları

Kakaonun sağlık için kullanımı 3000 yıl kadar geriye gidiyor ve onun sağlığa olan faydalarının temelinde içeriğindeki epicatechin adlı madde bulunuyor. Bitter çikolata yediğimizde bu maddeye erişebilsek de aslında sütlü çikolataların neredeyse hiç birinde bulunmuyor.

Epidemolojik ve klinik çalışmalar, bitter çikolataların kan basıncı, yağlar ve inflamasyonlar üzerinde ciddi etkilerinin olduklarını gösteriyorlar. Onun çalıştırdığı mekanizmalar, nitrik oksitin vücutta bulunabilirliğini arttırıyor ve bunun yanında mitokondrinin yapısını ve fonksiyonlarını da iyileştiriyorlar.

Ancak bu faydaları elde edebilmek için kakaonun saf olması gerekiyor ve kakao çekirdeklerinin de işlenmemiş olmaları, onları oldukça saf hale getiriyor. Bu çekirdekler kavrulmuş ve kabuklarından ayrılmış bir halde satılıyorlar ve parça anlamında da daha ufaklar.

Kas ve Sinir Fonksiyonlarını Korur

Kakao çekirdeklerinde bol miktarda magnezyum bulunur ve magnezyum insan bedeninde 300’den fazla biyokimyasal reaksiyonda kullanılır. 100 gram kakao çekirdeğinde 272 miligram magnezyum bulunmaktadır.

Ayrıca magnezyum, kas ve sinir fonksiyonları için çok önemlidir ve kalp ritmini düzenli tutar. Bol magnezyum içeriği sayesinde kakao çekirdekleri kas yapılarını iyileştirir ve sinir fonksiyonlarını güçlendirirler.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Kakao yiyerek kilo vermek de mümkün! Kakao aslında yağ ve kalori anlamında zengin bir gıda ancak saf kakao çekirdekleri tükettiğinizde, bol bol lif de alırsınız ve bu da size doygunluk verir.

Lakin marketlerde satılan çikolatalarda bu liflerin bulunmadıklarını da unutmayın! Saf kakao çekirdeklerinde ise 28 gramda 9 gram lif bulunmaktadır ve bu da onu en lifli gıdalardan birisi haline getirmektedir.

Buna ek olarak, kakao çekirdeklerindeki lifler, bağırsak hareketlerini hızlandırır ve düzenlerler. 4 hafta boyunca günde iki defa yüksek lifli kakao çekirdekleri ve kakao tozu verilen denekler üzerinde yapılan araştırmalarda, 3 hafta boyunca da herhangi bir kakao verilmemiş ve karşılaştırmalar yapılmış. Kakao tüketimi olmayan zamanlarda bağırsak hareketleri zayıflamış, tüketilen zamanlarda artmıştır.

Anemiye Engel Olur

Demir, alyuvar üretiminde önemli bir mineraldir ve kakao gibi demir bakımından zengin gıdaları tüketerek anemi semptomlarının önüne geçebilirsiniz. 28 gramlık bir kakao tüketerek günlük demir ihtiyacınızın %6’sını karşılayabilirsiniz.
Demir eksikliğinin halsizlik ve yorgunluk gibi yan etkileri mevcuttur ancak demirin kakaoda bol olması, onu bu hususta etkili bir ürün haline getirir. C vitaminli meyveler gibi ürünler ile birlikte tüketerek demirin daha da kolayca emilmesini sağlayabilirsiniz.

Koroner Hastalıklar ve İnme Riskini Düşürür

Çikolatada bulunan antioksidanların faydaları büyüktür. Ancak kakao çekirdeklerini saf halde tükettiğiniz zaman, bilinen en zengin antioksidanları da vücudunuza alırsınız ve bunlar serbest radikallerin hcürelerde sebep oldukları hasarların önlenmesinde önemlidirler.
Yapılan araştırmalar, bitkisel yollardan alınan gıda ve içeceklerin koroner kalp hastalıkları ve inme riskini ciddi anlamda düşürdüğünü göstermektedirler. Buna ek olarak kakao kan basıncı, insülin direnci ve damar fonksiyonları üzerinde de etki göstermektedir.

İshale İyi Gelir

Kakao çekirdekleri tarih boyunca ishal tedavisinde kullanılmışlardır çünkü içeriğindeki polifenoller, bazı bağırsak salgılarının salınmasına engel olur. Çin’de yapılan araştırmalarda kakaodaki flavonoid bileşenlerin bağırsaklarda sıvı birikimini önledikleri ve böylece ishale de engel oldukları tespit edilmiştir.

Ruh Haline İyi Gelir

Nörotransmitterler, beynimizde mesajları iletmeyi sağlayan yapılardır ve böylece bedenimizin nasıl davranacağını belirlerler, bunun sonucunda da ruh halimizi etkilerler. Kakao çekirdeklerinde ise nörotransmitter gibi davranma özelliği bulunmaktadır.
Çikolata ve kakao, beynin belli nörotransmiterleri yaymasını teşvik eder ve bu durum da duyguları değiştirir. Bu etki ise kakaonun vücudumuzda geçirdiği değişim ve sindirim faaliyetleri sonucunda ortaya çıkar. PEA adlı madde, vücudumuz tarafından doğal yoldan üretilebilir ve adrenalin ile yakından alakalı bir kimyasaldır. Lakin kakao çekirdeklerini tükettiğimiz zaman da ortaya çıkar.
Anandamide adlı bir diğer madde ise ruh hali üzerinde pozitif etkilere sahiptir.

Kakao Çekirdeğini Nasıl Değerlendirmeli?

Kakao çekirdeklerinin çikolatamsı bir aroması mevcuttur ancak çikolata gibi şeker eklenmediği için pek de tatlı olmadıklarını belirtmek gerekli. Bu nedenle başlarda tükettiğinizde garip bir tadı varmış gibi gelebilir ancak alıştığınız zaman kesinlikle vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet haline gelecektir.
Onu salatalarınıza ekleyebilir, içeceklerinize ve bilhassa smoothielere ekleyebilir, kahvaltılık gevreklerin içerisine sütle birlikte ekleyebilir, eğer kendinize özel soslarınız varsa onların içerisine ekleyerek soslara farklı aromalar da verebilirsiniz.
Ancak bilhassa kafeine alerjisi veya hassasiyeti olanlar, çok fazla kakao çekirdeği tüketmekten uzak durmalılar çünkü kakao çekirdeğindeki kafein benzeri etkiler gösteren maddeler, uykusuzluk, huzursuzluk gibi etkilere sebep olabilirler.