Kalp hastalıklarının ne kadar çok ani ölüme neden olduğunu biliyor musunuz? Hızlı yürürken, ağır bir şey kaldırırken ya da merdiven çıkarken göğüste ağrı hissetmek ile başlayan koroner yetmezlik, kalp krizi riskinin habercisidir.

Daha ağır vakalarda durum daha da ciddileşir. Artık eskisi gibi aşırı kilolu, sigara içen ve yağlı beslenen kişilerde çok daha fazla görüldüğü düşünülse de zamanımızda tam tersi vakalara da rastlanıyor artık. O nedenle kalp krizi konusunda öğrenmemiz gereken farklı nedenler de olabiliyor.

• Göğüste ağrı tam olarak ağrı gibi olmak zorunda değil ve de sadece göğüste olacak diye de bir şart yok. Hissedilen daha çok yanma, basınç ve sıkışma olabilir. Bu hissedilenler sol omuz, sol kol, boğaz, çene ya da sırtta da olabilir.

• Bazı durumlarda grip, kusma, halsizlik, baş dönmesi, hıçkırık, aşırı terleme ya da nefes sıkışması da görülebilir. Aslında tam olarak kendini iyi hissetmeme hali hissediliyor. Süre olarak da 15 dakika ile birkaç saat arasında bile değişebiliyor. Diyabeti olan kişilerde belirtiler daha yoğun hissedilebilir.

• Kalp krizinin cinsiyet tercihi yoktur. Kalp rahatsızlıklarında düşük risk grubunda bulunan kişilere bile olabilir. Kilolu olmak, aşırı sigara alkol tüketmek bile bazen kalp krizi yaşanacak diye kesin bir sonuç çıkartmaya yetmez.

Amerikan Kalp Sağlığı Kuruluşu’nun yaptığı araştırma sonuçlarına göre 100,884 kayıtlı kişi hiçbir kardiyovasküler sorun sahibi olmadan ilk kalp krizlerini geçirmiştir. Bu kişilerin;

• 3/4’ünün diyabet geçmişi yok.
• 1/3’ünden biraz fazlası yüksek tansiyon nedir bilmiyor.
• Yarısından çoğunun kolesterolü yok ve de sigara içiyor.
* Neredeyse yarısı risk faktörlerinin oldukça uzağında.
• Bu gruptan bazılarının diyabet, yüksek tansiyon ve ya kolesterol geçmişleri olmuş olabilir. Ancak hastayı zorlayacak kadar olmadığı için de hasta çoğunlukla bunların varlığından haberdar bile değil.

Öyleyse diyabetli hastalar dikkat: Diyabet ie birlikte yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, böbek rahatsızlıkları ve sigara tüketimi kalp hastalıklarını tetikler. Buna dikkat etmeli ve belirtiler konusunda da uyanık olmalıyız.

4. Kalp krizi sadece erkekleri ziyaret etmez. Tüm ırktan farklı yaşlardaki kadınların da maalesef ölüm sebebi de olabilmektedir. Aslında kalp krizinden ölmek, göğüs kanseri nedeniyle ölmenin 10 kat daha fazlasıdır.

Kalp rahatsızlıklarında kadın ölüm olanı daha yüksektir. Ancak en ufak belirtide bile üyelere destek olunmalıdır. Kalp krizi sonrası iyileşme süreci erkeklerde kadınlardan daha kolay olmaktadır. Bu farka rağmen klinik deneylerde kadınları görmek daha zor. Son dönemde kadınların bu tip araştırmalara katılmaları öneriliyor, çünkü kadınlara yönelik hazırlanacak olası tedavi stratejileri bu şekilde geliştirilebilir.

5. Egzersiz yaşam biçimi olmalı. 40 yaş üzerindeki herkes dikkatli egzersiz yapmalıdır. Tüm hareketler ve hatta tüm programlar yavaş başlamalı, dereceli olarak artmalıdır. Yeni bir programa başlamadan önce de spor eğitmeninize danışın.