Kalsiyum, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu son derece önemli bir mineraldir ve sağlığa sayısız faydası vardır. Çoğumuz, kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan problemler yaşayana kadar bu mineralin önemini yeterince anlayamıyoruz ve bazen, bu sorunların çözümü için geç kalınmış olabiliyor. Kalsiyum kaynaklarıyla ilgili ise bilgi eksikliği çok, şimdi size kalsiyum kaynakları ile ilgili bilmediğiniz gerçekleri açıklıyorum.

 

Kalsiyum neden önemli?

Kalsiyum, güçlü kemik ve dişlerin gelişimi ve korunması, kas kasılmaları ve sinirlerin düzgün çalışması, enzim ve hormonların salgılanması için gereklidir. Ayrıca gençlik,zindelik içinde kalsiyum önemlidir.

 

Kalsiyum eksikliği nasıl fark edilir?

Kalsiyum eksikliğinin belirtileri genelde şunlardır: El ve ayak parmaklarında uyuşma, kan pıhıtlaşma sorunları, diş eti kanamaları, kaslarda kramplar, uyuşukluk, kasılmalar, baş ağrısı ve iştah kaybı. İleriki safhalarda kemiklerde form değişimleri, omurga ve eklem sorunları şeklinde görülür.

 

Çok fazla kalsiyum alma durumunda ne olur?

Kalsiyuma ne kadar ihtiyaç duysak da, fazlası da tehlikelidir. Çok fazla kalsiyum yumuşak dokularda kireçlenmeye, böbrek taşlarına ve damarlarda sorunlara yol açabilir.

 

Peki siz Kalsiyumun sütten geldiğini mi biliyordunuz ?

Hayır maalesef güncel araştırmalar gösteriyor ki, aslında süt ve süt ürünleri sandığınız kadar yüksek kalsiyum içermiyor. Ama doğanın hediyesi şahane kaynaklarımız var, neler mi?

 

Yeşil sebzeler: Bunlar, ihtiyacınız olan kalsiyum miktarının 4’te 1’inden daha fazlasını sağlar. Üstelik A ve C vitaminleriyle de doludurlar. Aynı zamanda görüş kalitesini iyileştirir ve çeşitli kanser tipleriyle mücadele etmeye yardımcı olurlar.

Chia Tohumu:  Azteklerin güç kaynağı denilen bu mucize besinin en önemli özelliklerindne biri doğal bir Omega – 3 kaynağı olması. Hatta Yapılan araştırmalara göre  zengin bir Omega – 3 kaynağı olan Chia aynı zamanda zengin birer kalsiyum ve demir deposu olarak görülüyor.

Badem: Zengin bir kalsiyum kaynağı olmasının yanı sıra (264mg/100g), bademde yüksek miktarda E vitamini de bulunur. Bu da, tırnak ve saçlarınızın sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. İster atıştırmalık olarak yiyin, ister salatalara, tatlılara ya da yemeklere katın; seçenekleriniz sonsuz.

 

Somon: Herkes somonun Omega zengini olması sebebiyle tüketmemiz gerektiğini bilirken bir de, kalsiyum ve D vitamini açısından zengin olduğunu bilseniz masanızdan eksik etmezdiniz. Somon iyi bir kalsiyum ve  D vitamini deposudur, vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur ve kemiklerin gelişiminde kalsiyumla birlikte çalışır.

 

Susam: Susam tansiyonu düşürür, iltihaplanmayı azaltır ve hatta bazı kanser tiplerine karşı verilen mücadeleye katkıda bulunur. Salatalara ve sote sebzelere ekleyebilirsiniz.

 

Portakal: C vitamini deposu olmasıyla ünlü olan portakal aynı zamanda kalsiyumla da doludur. Ayrıca hem tadı güzeldir hem de bağışıklık sistemini korur. Vejetaryenler, bir bardak süt yerine bir bardak portakal suyu içebilirler

 

Karahindiba: Bizim detokslarda bolca tükettiğimiz idrar söktürücü ve karaciğer temizleme özelliğine de sahip bir bitki olan karahindiba,100 gramında 187mg kalsiyum ile muhteşem bir kalsyium deposudur.  Taze yaprakları, ıspanak gibi salatalarda, smoothielerde bolca tüketmenizi tavsiye ederim. Kurutulmuş bitkisini de çay olarak demleyerek gün içinde tüketebilirsiniz.

 

 

İster vejetaryen olun ister laktoza duyarlı, bu alternatifleri kalsiyum seviyenizi kontrol altında tutmak ve daha sağlıklı bir hayat yaşamak için tercih edebilirsiniz.