Özellikle diyabetli insanların sayısı arttıkça, çevremizdeki insanların yüksek kan şekeri hakkında daha çok konuştuklarını duymaya başladık. Ancak, düşük kan şekerinin de semptomlarından ve yapabileceklerinden haberdar olmalısınız. Eğer önlem alınmazsa, tehlikeli bir durum olabilir. Amerikan Diyabet Derneği’ne göre, sadece 30.3 milyon Amerikalı (nüfusun % 10’u) diyabet hastasıdır ve yaklaşık 1.25 milyon çocuk ve yetişkin tip 1 diyabet hastası olabilir.

Hipoglisemi olarak da bilinen düşük kan şekeri, 70 mg / dL’nin altında seyreden kan şekeri seviyesi olarak tanımlanır. Diyabetli ve vücutlarındaki insülin düzeyini dengelemek için ilaç kullananlarda, öğün atlayanlarda, normalden daha az yemek yiyenler ve normalden daha fazla egzersiz yapanlarda yaygın olarak görülür.

Diyabet olmayan kişiler bile düşük kan şekerinden şikayetçi olabilirler. Bu durum; bazı ilaçların kullanımı (kinin gibi), hepatit veya böbrek bozuklukları gibi tıbbi sorunlar, aşırı insülin üreten bir tümör ve adrenal bez eksikliği gibi endokrin bozukluklarına bağlı olabilir.

Düşük kan şekeri seviyesi genellikle aniden ortaya çıkan belirli semptomlara neden olur. Bu belirtiler bulanık görme, kalp atışında hızlanma, ani ruh hali değişiklikleri, sinirlilik, açıklanamayan yorgunluk, ciltte solgunluk, baş ağrısı, açlık, titreme, baş dönmesi, terleme, uyku güçlüğü, el ve ayaklarda karıncalanma, konsantrasyon güçlüğü, bilinç kaybı, nöbet ve koma gibi birkaç sorunu içerir.

Hipoglisemisi olan kişiler genellikle kan şekeri seviyelerinin düşük olduğunu bilmezler. Bu sebeple, sağlık uzmanları diyabetik insanlara her zaman atıştırmalık taşımalarını tavsiye ederler. Diyabetik insanlar sık sık sağlıklı atıştırmalık tüketmelidir. Hafif ila orta dereceli hipoglisemi semptomları yaşadığınızda, kolayca sindirilebilen ve karbonhidrat açısından zengin bir atıştırmalık yemeniz gerekir.

Kan Şekeri Seviyesini Kontrol Altında Tutmak


Diyabet tanısı konduğunda, kan şekeri test cihazı almanız ve her zaman yanınızda bulundurmanız önemlidir. Bu, düşük kan şekeri belirtileri veya semptomları yaşadığınızda, kan şekeri seviyesini hızlı bir şekilde test etmenizi sağlayacaktır. Test değeri 70 mg / dL’nin altındaysa, kan şekeri seviyesini artırmak için bir şeyler yapmanız gerekir. Amerikan Diyabet Derneği 15 ila 20 gram glikoz veya basit karbonhidrat içeren bir atıştırmalık yemeyi önerir. Bazı sağlıklı seçenekler arasında granola barlar, taze veya kuru meyve, simit ve diyabetik bisküvi bulunmaktadır. Kan şekeri seviyenizi 15 dakika içinde tekrar test edin ve eğer yükselmiyorsa, başka bir karbonhidrat açısından zengin atıştırmalık tüketin. Kan şekeriniz düzelmiyorsa, derhal doktorunuza başvurun.

Şeker Bakımından Yüksek Gıdalar

Hipoglisemi söz konusu olduğunda, beslenme rutininde şeker açısından zengin yiyecekler bulunması gerekir. Bu tür gıdalar, glikoz kaynağı sağlar. Şeker, sindirimi kolay olduğu için kan şekeri düşmesi için birincil tedavi yöntemidir. Ayrıca, hipoglisemik hastalar için yüksek karbonhidratlı gıdalar ve süt ürünleri de bir zorunluluktur. Kan şekerinizi yükseltmeye yardımcı olabilecek bazı yiyecekler arasında; kuru üzüm, krakerler, yağsız süt ve bitter çikolata bulunur. Aynı zamanda yapay tatlandırıcılardan kaçının. Kalorisizdir ve şeker seviyesine katkıda bulunmaz.

Bal

Kan şekeri düştüğünde, bir çorba kaşığı bal yemek yararlı olabilir. Bal kolayca sindirilip, emilen doğal şeker içerir. Böylece kan şekeri seviyesini normale döndürecektir. Aynı zamanda, diyabetle ilgili birçok komplikasyonun yanı sıra birçok hastalığa karşı korunmaya yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Ancak bal konusunda aşırıya kaçmayın.

Meyankökü

Düşük kan şekeri için çok etkili bir doğal tedavi yöntemidir. Bu bitki hafif tatlı bir lezzete sahiptir ve vücuttaki kan şekeri seviyesini artırmaya yardımcı olur. Düşük kan şekeri semptomları yaşarsanız bir fincan meyan kökü çayı içebilirsiniz. Çay yapmak için:

• Bir fincan sıcak suya yarım çay kaşığı meyan kökü ekleyin.
• 5 ila 10 dakika boyunca demleyin ve süzün.
• Bu çayı hala sıcakken içmelisiniz.

Dikkat: Yüksek tansiyonunuz varsa meyan kökü tüketmeyin. Kan basıncını artırdığı bilinmektedir.

Düzenli Yemek Programı

Hipoglisemiyi önlemenin en iyi yollarından biri düzenli yemek programını takip etmektir. Bu şu demek: Yemeklerinizi her gün aşağı yukarı aynı saatlerde yemeniz gerekir. Aslında, insülin veya oral yolla diyabet ilaçları kullanan kişilerin, yedikleri yiyecek miktarı ile yemek ve atıştırmalıklarının zamanlaması konusunda tutarlı davranması çok önemlidir. Kan şekerinde ani bir düşüşe neden olabileceği için ara ve ana öğünlerinizi atlamayın. Kan şekeri seviyelerinizi sabit tutmaya yardımcı olmak için her iki saatte bir küçük küçük öğünler tüketin. Günde altı öğün yemek yemelisiniz ve üç ara öğün ile üç ana öğün olarak ayarlama yapmalısınız.

Dengeli Beslenme

Genellikle kan şekeriniz düşüyorsa, diyetinize bir göz atmanız gerekebilir. Şeker, protein, lif ve kompleks karbonhidratlar bakımından dengeli bir diyet uygulamak zorundasınız. Beslenme düzeninizde kuruyemiş, meyve ve taze sebzeler bulunmalıdır. Tohumlar ve kuruyemişler çiğ şekilde alınmalı ve sert taneli olanlar pişirilmelidir.

Düşük kan şekeri olan insanlar, bol su içmelidir. Şeker bakımından yüksek gıdalardan kaçının, çünkü kan şekerinde ani bir artışa ve ardından çok tehlikeli olabilecek keskin bir düşüşe neden olabilir. Tabii ki, şekerli yiyecekleri düşük kan şekeri atakları ile başa çıkmanıza yardımcı olacak şekilde kullanmanız gerekecek, ancak genellikle kan şekeri seviyesinde keskin bir düşüş yaşayabileceğiniz için çok fazla şeker tüketmekten kaçınmalısınız. Kaçınılması gereken diğer bazı gıdalar arasında rafine edilmiş ve işlenmiş gıdalar, konserve yiyecekler, karbonatlı içecekler ve tuz bakımından zengin gıdalar bulunur.

Orta Seviyede Egzersiz

Egzersiz, diyabet teşhisi konan insanlar için çok yararlıdır, ancak düşük kan şekeri sıkıntısı çekiyorsanız, fiziksel aktivite miktarına çok dikkat etmelisiniz. İster spor salonunda isterse kendi başınıza, saatlerce fiziksel aktivite yaparsanız, kan şekerini düşürebilir. Aynı zamanda, kan şekerinizin aniden düşmesine neden olabileceğinden, yatmadan önce ağır egzersizler yapmaktan kaçınılmalıdır. Yatmadan önceki iki saat içinde egzersiz yapmaktan kaçının.

Kan şekeri seviyesinin çok düşmesini önlemek için egzersiz yapmadan önce ve sonra bir aperatif yiyin. Uzun süreli egzersizler sırasında kan şekerinizi kontrol edin ve özellikle kan şekeriniz 100 mg / dl’den azsa, gerektiği kadar küçük atıştırmalıklar tüketin.