Doktorlar, hastalarının genel sağlığı hakkında fikir edinmek için düzenli olarak kan testleri yaparlar. Kontrol ettikleri şeylerden biri de MCH düzeyleridir. Bu seviyeler kan hastalıklarının teşhisine yardımcı olmak için düzenli olarak kontrol edilmektedir ancak anlaşılması zor olabilir. Farklı MCH düzeyleri, bireysel tedavileri gerektiren çeşitli semptomlara neden olabilir.

MCH Nedir?

MCH seviyeleri, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinde bulunan ortalama hemoglobin miktarını ifade eder. Hemoglobin, kandaki kırmızı kan hücrelerinin vücuttaki hücrelere ve dokulara oksijen vermesine izin veren bir proteindir. Çok benzer olmalarına rağmen, MCH seviyeleri MCHC seviyeleri ile karıştırılmamalıdır. MCH seviyeleri, her bir kırmızı kan hücresindeki ortalama hemoglobin miktarıdır. MCHC seviyeleri, kırmızı kan hücrelerinin hacmine dayanan o hemoglobinin ortalama ağırlığıdır. Her ikisi de kandaki hemoglobin sağlığının bir yansımasıdır.

CBC Testi Nedir?

Tam kan sayımı testi veya basitçe CBC testi, doktorlara kişinin sağlığına genel bir bakış atma imkanı sunar. Test, insanların bir kerede çeşitli konular için fikir edinmesine yardımcı olabilir ve kanama bozuklukları, enfeksiyonlar ve anemi gibi durumların teşhisini kolaylaştırır. Düzenli sağlık taramaları sıklıkla CBC testi içerecektir. Sonuçlar normale dönerse, bir sonraki sağlık taramasına kadar başka bir teste ihtiyaç duyulmayabilir. Bir kişi kanını etkileyebilecek herhangi bir rahatsızlığın belirtilerini gösteriyorsa, doktorlar CBC testleri yapabilir.
CBC testleri kandaki üç hücrenin tüm tiplerini inceler. Test; toplam beyaz, kırmızı ve platelet kan hücreleri sayımını verecektir. CBC testleri kandaki her bir hücre türünü inceler ve kandaki beyaz hücrelerin(lökosit), kırmızı hücrelerin(eritrosit) ve trombositlerin toplam sayısını gösterir.

MCH Seviyeleri

Doktorlar genellikle bir kişinin MCH seviyelerini bulmak için bir CBC testi isterler. Yetişkinlerde normal MCH seviyeleri hücre başına 27 ila 33 pikogram (pg) civarındadır. Bu ortalama değerler, testi gerçekleştirmek için kullanılan makineye göre değişebilir. Küçük çocuklarda sayı farklıdır. Düşük bir MCH değeri olan bir kişi hücre başına 26 pg veya daha düşük konsantrasyona sahiptir. MCH düzeyleri yüksek olan bir kişi, hücre başına 34 pg veya daha fazla konsantrasyona sahip olacaktır.

MCH Seviyesi Neden Düşer?

Farklı anemi türleri, düşük MCH düzeylerine neden olabilir. Örneğin, mikrositer anemi, kan hücreleri çok küçük olduğunda ve gerektiği kadar hemoglobin alınmadığında ortaya çıkar. Bu, yetersiz beslenme veya tek yönlü beslenmeye bağlı olabilir. Bazı tıbbi durumlar, kişi dengeli ve sağlıklı bir diyet yiyor olsa bile, anemiye neden olabilir. Kandaki demir miktarının düşük olması da, düşük MCH düzeylerine neden olabilir. Vücutta hemoglobin yapmak için demir kullanılır. Vücutta demir biterse, demir eksikliğine bağlı anemi; düşük MCH düzeylerine neden olabilir. Bu tür anemi, vejetaryenlerde veya beslenme yetersizliği olan insanlarda daha yaygın olabilir.

Başka koşullara sahip kişilerin de MCH düzeyleri düşük olabilir. Çölyak hastalığı, vücudun düzgün bir şekilde demir absorbe etmesini önleyebilir; bu da, demir seviyelerinin olması gereken yerlerde tutulmasını zorlaştırır. Aynı şekilde, gastrik ameliyat geçiren insanlar, ihtiyaç duydukları kadar demir ememezler. Menstrüasyon dönemleri yoğun olan kadınlar anemik hale gelebilir, çünkü adet kanamasında iyileşebileceklerinden daha çok demir kaybederler.

Düşük MCH düzeyleri, önemli vitaminlerden yoksun bir vücutta da görülebilir. Folat ve B12 gibi yeterli miktarda B vitamini almayan insanlar, düşük MCH konsantrasyonlarına sahip olabilirler. Vitamin eksikliği de yüksek MCH düzeyleri gösterebildiğinden, doktorlar kesin bir teşhis için daha ileri laboratuvar testleri ve yorumları isteyebilir.

MCH Düşüklüğünün Belirtileri Nelerdir?

Başlangıçta, düşük MCH düzeyleri olan birçok insan hiç semptom yaşamaz. Düşük MCH düzeyi devam ederse veya çok düşerse belirtiler görünmeye başlar. Düşük MCH belirtileri şunları içerir:

• Nefes darlığı
• Düzenli dayanıklılık kaybı
• Tutarlı yorgunluk
• Baş dönmesi
• Vücutta zayıflık

Düşük MCH sayıları cildi de etkileyebilir. Düşük MCH düzeyleri olan kişide cilt çok soluk olabilir veya morarma gösterebilir. Bu semptomları yaşayan herkes derhal doktorlarıyla görüşmelidir.

Yüksek MCH Seviyelerinin Nedenleri Nelerdir?

Yüksek MCH, yaygın olarak makrositer aneminin bir işaretidir. Bu durum, kan hücreleri çok büyük olduğunda oluşur; bu da vücutta yeterli miktarda B12 vitamini veya folik asit içermemesi sonucu olabilir. Yüksek MCH seviyeleri aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir:

• Karaciğer hastalıkları
• Aşırı aktif bir tiroid bezi
• Düzenli olarak alkol almak
• Bazı kanserlerden kaynaklanan komplikasyonlar
• Bir enfeksiyonun komplikasyonları
• Östrojen içeren çok fazla ilaç kullanımı

Yüksek MCH Seviyelerinin Belirtileri

Makrositer anemi nedeniyle yüksek bir MCH değeri olan insanlar belirli bir düzen izleyen belirtilerle karşılaşabilirler. İnsanlar ilk başlarda semptomları fark etmeyebilir, ancak zaman içinde kendilerini giderek daha da kötüleştirebilirler. MCH yüksekliğinin belirtileri şunlardır:

• Yorgunluk
• Çok soluk cilt
• Hızlı nabız
• Kırılgan ve kolayca kırılmış tırnaklar
• Beyin sisi veya zayıf konsantrasyon
• Karışıklık ve hafıza kaybı

Makrositer anemi olan insanlar da sindirim sorunları yaşayabilir. Bu semptomlardan herhangi birini yaşayan bir kişi en kısa sürede doktorlarıyla konuşmalıdır.

MCH Seviyesinde Dengesizlik İçin Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Tedavi büyük oranda dengesizliğin nedenine bağlıdır.
Diyet için daha fazla B12 vitamini ve folik asit ilavesi, yüksek MCH seviyelerine hitap etmenin iyi bir yolu olabilir. Bunları çeşitli ve dengeli bir diyetten elde etmek en iyisidir, ancak takviyeleri de bu seviyelerin olması gerektiği yerde tutulmasına yardımcı olabilir.

Düşük MCH seviyeleri genellikle anemi oluşturan demir eksikliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Doktorlar bireylerin diyetlerine daha fazla demir ve vitamin B6 eklemelerini önerebilir. Demir içeren gıdalarla birlikte C vitamini ve lifli besinler tüketmek de MCH düzeylerini artırmaya yardımcı olabilir.
MCH düzeylerinde bir dengesizlik olan insanlar, herhangi bir takviye almadan veya diyetlerinde sert değişiklikler yapmadan önce her zaman doktorlarıyla görüşmeli ve danışmalıdır.

Çoğu kişi beslenme düzenlerinde değişiklik yaparak MCH düzeylerini artırabilir. Demir enjeksiyonu, demir emilimini önleyen bozuklukları olan insanlar için gerekebilir. Hastalar, teşhis ve tedaviyi olabildiğince pürüzsüz hale getirmek için test işlemi sırasında ne yedikleri ve içtikleriyle ilgili olarak doktorlarıyla açıkça konuşmalıdır.