Kanepe bir evin merkezidir. Kanepe dinlendiğiniz, rahatladığınız ve sosyalleştiğiniz bir yerdir. Kanepeniz muhtemelen evinizde en çok kullandığınız (ve en pahalı) şeydir. Ancak buna rağmen pek çoğumuz bu değerli eşyanın gerekli bakımını yapmayız.

Kanepeler, mutfak ya da banyo gibi yüzeylere göre daha az sıklıkla temizlendiği için toz, kir ve daha birçok şeyin yuvası haline gelebiliyor. 2013’te yapılan bir incelemede ortalama bir aile kanepesinin klozetten daha fazla bakteri bulundurduğunu göstermektedir. Banyonuzun yerinde uyumak istemezsiniz ancak banyonuzun yeri, istatistiksel olarak kestirmek için favori yeriniz olan kanepeden daha temizdir.

 

Kanepenizde saklanan pis şeylerden bazıları şunlar olmaktadır:

Vücut yağları: Saçta ve vücutta bulunan yağ normaldir ve saç derisinin yumuşak kalmasına yardımcı olurken onun kurumasının ve çatlamasının önüne geçer. Ancak bu yağ döşeme eşyalar ile temas ettiğinde yağlı bir iz bırakabilir ve rengi bozuk bir kir mıknatısı haline gelebilir.

Yemek kokuları: Açık mutfağınız varsa ne pişirirseniz pişirin kanepenize kokusu sinecektir. Zamanla eşyalarınızda garip kokular meydana gelebilir.

Saç: İster hoşumuza gitsin ister gitmesin, insanlar günde 100’e yakın saç teli dökmektedir. Kanepeyi kullanan her insan ile birlikte kanepedeki saç koleksiyonu büyür.

Deri: Siz her ne kadar bunun olduğunu görmeseniz de günün her dakikası cildimizin yüzeyinden yaklaşık 30 bin ila 40 bin arası ölü deri hücresi dökülür. Bunu okuyana kadar bile birkaç bin ölü hücre döktünüz. Bu da kişi başı yıllık yaklaşık olarak 4-5 kilo deri hücresi dökmeye tekabül eder. Bu dökülen hücrelerin çoğunun sonu nerede biter? Doğru bildiniz, kanepenizde.

Evcil hayvan tüyü: Kediniz ya da köpeğiniz varsa (ya da her ikisi de) umarım deri kanepeniz vardır. Çünkü hayvan tüyleri tekstil yüzeylere tutunur. Ancak deri eşyalar pahalı olduğu için çoğumuz tüy toplayıcı rulo kullanarak nafile bir şekilde eşyalara yapışmış olan tüylerden kurtulmaya çalışırız.

Yiyecek ve içecek: Televizyon izlerken akşam yemeği yemek gibisi yoktur. Pek çoğumuz akşam yemeğini kanepede yemekten hoşlanırız. Ancak en dikkatli insanlar bile kanepeye yanlışlıkla yemek dökebilir. Siz dikkatli olsanız bile çocuklarınız ya da misafirleriniz kanepeye bir şeyler dökebilir.

Çevresel toksinler: Polen, sigara dumanı ve hava kirliliği gibi hava ile taşınan parçacıklar kıyafetlerinizde ve eşyalarınızda toplanabilir. Hatta kanepenizde yorgunluk ve tahrişe yol açabilen küf de bulunuyor olabilir.

Toz akarları: Astım ve alerjiye eğilimli oldukça maalesef toz akarlarının belirtileri tetikleme ihtimali daha çok artıyor. Ölü akarlar ve bu akarların derileri ile dışkılarını soluduğumuz zaman bunlar hava yollarımızda tahrişe neden olur. Bu duyduğunuz hoşunuza gitmediyse döşemelerinizi ve yumuşak yüzeyleri temiz tutmanız önemlidir.

Bakteriler: Hastalıklara neden olan bakteriler kanepe gibi yumuşak yüzeylerde 24 saat ya da daha fazla süre yaşayabilmektedir. Listeriya, grip virüsü, stafilokok, streptokok ve soğuk algınlığı gibi patojenler olabilir. Ailenizi ağırladığınız bir yemekten sonra kanepenizin durumunu bir hayal edin!

İdrar ve dışkı: Her ne kadar kanepede bulunan idrar ve dışkı gibi şeylerden çocuklar ya da evcil hayvanları sorumlu tutsak da temiz ve hijyenik davranan yetişkinler bile bunları etrafta taşıyabilir. Bir araştırmada  görüldüğüne göre dışkı ya da dışkı maddesinin küçük kalıntılarında bulunan koliform bakteri, tehlikesiz ve her gün kullandığımız kahve fincanı, klavye, bulaşık süngeri ve hatta çanta gibi şeylerde bulunabilmektedir. Kanepeniz de bu durumun bir istisnası değildir.

Kanepenizin detaylı temizliğini nasıl yapabilirsiniz?

Günlük hayat kanepede geçiyor olabilir. Pek çoğumuz kanepeye yiyecek düşürdüğümüz ya da bebeğimiz kanepeyi “dekore etmeye” karar verdiği zaman lekeyi ovalayarak çıkarmaya çalışırız. Biraz daha cömertsek daha derin temizliğini yapabiliriz.

Ancak kanepeler genel olarak tamamen temizlenmez ki bu üzerinde saatlerce oturduğumuz, yemek yediğimiz, yattığımız ve yaslandığımız bir yüzeyi haftada bir temizlememenin birazcık iğrenç olduğunu gösterir. Ayrıca kanepeye çocuklarımız, evcil hayvanlarımız ve misafirlerimiz de oturur.

Kanepenizin ne kadar kirli olduğunu fark etmeye başladıysanız endişelenmeyin. Burada yer alan basit adımlar ile kanepenizi dip köşe temizleyebilir ve onu ilk günkü haline getirebilirsiniz.

  • adım: Evcil hayvan tüylerini temizleyin

Evcil hayvan (ve insan) tüylerini döşemelerden ve kumaşlardan temizlemek için hafif nemli bir eldiven ile tüyleri tutan yüzeyin üstünden geçebilirsiniz. Eldiven tüyler ile kaplandığında suya tutup temizleyerek işlemi ihtiyaç duyduğunuz kadar tekrar edin.

  • adım: Lekeleri temizleyin

Gözle görülür herhangi bir leke üzerinde enzim bazlı formül ya da basitçe su, sirke ve bulaşık deterjanı ile temiz bir bezle lekeleri ovabilirsiniz. Bu malzemeleri spreyli bir şişeye boşaltarak kanepeye uygulayabilir, formülün lekeye işlemesi için birkaç dakika bekleyebilir ve sonraki adıma geçebilirsiniz.

  • adım: Buharlı temizleme

Giysi buharlama makinesini tüm kanepenizde kullanabilir ve bu şekilde buharın tüm kumaşa nüfuz etmesini sağlayabilirsiniz. Bunu yapmanız tüm kirden kurtulmanıza yardımcı olabileceği gibi toz akarlarının miktarını azaltmaya da yardımcı olacaktır. Buharlama makineniz yoksa bu adımı atlayabilir ve doğrudan elektrik süpürgesine geçebilirsiniz.

  • adım: Elektrik süpürgesi

Elektrik süpürgesi ile tüm kanepenizin üstünden geçebilirsiniz: kanepenin arkası, kolları, etekleri ve yastıklar. Yastıklar çıkartılabiliyorsa bunları alın ve altındaki kumaşı süpürün. Elektrik süpürgesinin erişebildiği yere kadar süpürmeye devam edin. Süpürgenin küçük aparatı ile dikişlerin ve düğmeleri takip ederek temizlik yapabilirsiniz.

  • adım: Minderleri temizleyin

Minderlerin yüzleri çıkıyorsa bunları çıkarın ve yıkayın. Çıkmıyorsa da minderleri dışarı çıkarın ve içindeki tozun çıkması için çırpın. Hatta isterseniz minderleri dışarı güneşin altına çıkararak birkaç saat bekletebilirsiniz.

  • adım: Tazeleyin

Kanepeniz kumaştan ise kanepenize tazeleyici esansiyel yağlar sıkabilirsiniz. Deri mobilyaları tazelemek ve korumak için ise doğal deri koruyucular kullanabilirsiniz.

Her birkaç haftada bir kanepeleriniz üzerinde hafif bir temizlik yaparak taze görünmelerini ve kokmalarını sağlayabilirsiniz. Bir dahaki futbol maçınızı ya da dizinizi izlerken kirden arınmış kanepenizin keyfini çıkarabilirsiniz.