Karabuğday balı, karabuğday çiçeklerinden nektar toplayan arılar tarafından üretilen çok besleyici bir baldır. Karabuğdayın küçük çiçekleri vardır, yani arıların bu çiçeklerden nektar toplamaları için çok fazla çalışmaları gerekir.
Karabuğday genelde una bir alternatif olarak kullanılır ancak buğdayın aksine bir ot türü değildir ve bir meyve üretir.
Karabuğday balı geleneksel bal kadar tatlı değildir. Ayrıca bazı antioksidanlar bakımından daha yüksek değerlere sahip olduğundan daha tatlı bal türlerine göre sağlık için daha iyi olabilir. Karabuğday balı vitaminler bakımından zengindir ve çok sağlıklı bir gıda olarak görülür.
Karabuğday balının rengi koyu mordan siyaha kadar değişebilir. Genel olarak koyu sarı renktedir ve hafif bir kırmızılığı vardır. Karabuğday çiçekleri genelde koyu renklidir ve bu da bala rengini verir.
Karabuğday Balının Faydaları
Karabuğday balının temel faydaları arasında sağlıkta iyileşme, bağışıklık fonksiyonlarını destekleme ve antioksidanları arttırma bulunuyor. Ayrıca boğaz ağrısı ve öksürüğe de iyi gelir. Bazı insanlar bu balı cilt bakımı için de kullanabiliyorlar. Diyabneti olan insanlarda kan şekerini düşük tutmaya da yardımcı olabildiği keşfedildi.
Araştırmalar ne söylüyorlar
Pek çok çalışmada balın faydalarından bahsediliyor. Karabuğday balının da kendine has bazı faydaları var:
- Antioksidan desteği: Yapılan bir çalışmada, karabuğday balını siyah çaya katarak içmenin bedendeki antioksidan düzeylerini ciddi şekilde arttırdığı görülüyor. Başka bir çalışmada ise karabuğday balı diğer bal türlerine göre yüksek düzeyde antioksidana sahip.
- Yara bakımı: Balı yaralarda kullanmak faydalı görülüyor çünkü bal yaradaki nemi alır ve bakterileri ortadan kaldırır. Şekeri bol olduğundan ve pH düzeyi düşük olduğundan, bakteri ve mikropların yarada çoğalmasına engel olur.
- Cilt bakımı: Balın cilt bakımında kullanımına dair daha fazla araştırma gerekli. Ancak genel olarak cildi koruduğu ve onu yumuşak, taze tuttuğu düşünülüyor. Bal bazlı cilt bakım ürünlerine göz atın veya hindistan cevizi yağı ile balı güzelce karıştırarak bir krem oluşturun ve nemlendirici olarak kullanın.
- DNA mutasyonlarını durdurma: Bazı bal türlerinin hastalık ve kansere sebep olan DNA mutasyonlarını tersine çevirebildikleri keşfedildi.
- Kolesterolü düşürme: Karabuğday balı kandaki kolesterol düzeyini düşürebiliyor ve böylece kalp sağlığına destek oluyor ve tansiyonu düşürüyor.
- Öksürüğü geçirme: Bir çalışmada karabuğday balının çocuklarda soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı gece öksürükleri üzerindeki etkileri incelenmiş. Sonuçlara göre karabuğday balı öksürük ilaçlarından daha etkili çıkmış.
Karabuğday Balı Nasıl Kullanılır?
Karabuğday balının kullanımı neyi tedavi ettiğinize göre değişecektir.
Yaralar için çiğ balı doğrudan yaraya uygulayabilir ve temiz bir bandaj ile kapatabilirsiniz.
Genel bir sağlık takviyesi olarak çiğ balı yemek kaşığı ile tüketebilir veya gıdalara, içeceklere katabilirsiniz. Karabuğday balı tüm tatlılar ve yemekler için iyi bir tatlandırıcıdır. Onu yulaf, gözleme, waffle, smoothie ve hamurişleri ile karıştırabilirsiniz. Seçenekler sonsuz.
Boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı için balı tek başına yutabilir veya sıcak bir bitki çayı ile karıştırabilirsiniz. Soğuk algınlığı olan çocuklarda tüketilmesi gereken bal miktarı önerisi şöyle:
- 2-5 yaş: 2.5 ml
- 6-11 yaş: 5 ml
- 12-18 yaş: 10 ml
Karabuğday balının diğer bal türlerinde olduğu gibi 1 yaşın altındaki çocuklara verilmemesi gerekli. Balda bebeklere zararı dokunabilecek belli bakteriler var.
Sonuç Olarak
Karabuğday balını sağlık için pek çok şekilde kullanabilirsiniz. Tatlılığı biraz daha düşüktür.
peki yaşlı kişiler de tüketebilir mi