“Ayşe Tolga İyi Yaşam” platformunun yaşam felsefesini artık hepiniz biliyorsunuz: doğal beslen, hareketli yaşa! Zaten “iyi yaşam”ın anahtarı da doğal ve sağlıklı beslenmekten, düzenli egzersiz yapmaktan geçiyor. Doğa bize sağlıklı kalmamız için tüm imkanları sunuyor, doğal beslenerek tüm organlarımızın sağlığını desteklemek, uzun ve konforlu bir hayat sürmek mümkün. Doğadaki her besinin iyi geldiği bir, hatta birkaç organımız var, doğal olan her besin mutlaka sinir, sindirim, boşaltım, dolaşım gibi bir sistemimize “iyi” geliyor. İşte şimdi de karaciğerimize iyi gelen besinlere bir göz atalım. Ancak öncesinde karaciğerimiz neden önemli, karaciğer ne işe yarıyor bir bakalım.

Karaciğer nedir, nerede bulunur?

Karaciğer, bizim hayati organlarımızdan birisidir ve karaciğer olmazsa yaşayamayız. Karaciğerimiz, vücudumuzun sağ tarafında, midenin sağında ve diyaframın hemen altında yer alır ve kahverengi renktedir. Ortalama 1,5 kilo ağırlığında olan karaciğer, en büyük iç organımızdır. Ayrıca rahatsızlık durumunda karaciğerimiz kendini yenileyebilir ve karaciğer nakli de yapılabilir.

Karaciğer, ne işe yarar?

Karaciğer;

  • Vücudumuzda arıtma görevi görür.
  • Vücudun kimyasal dengesini sağlar.
  • Sindirime yardımcıdır.
  • Protein üretir ve depolar.
  • Vücutta depolanan yağları kullanır.
  • Kandaki şeker oranının düzenlenmesine yardım eder.
  • Kanın pıhtılaşması için gerekli olan maddeyi üretir.
  • Şeker depolar.
  • Zararlı maddeler ve toksinleri atar.
  • Vücudumuza safra üretir.
  • Vücut ısısını düzenler.
  • Kan yapmak için gerekli maddeleri üretir.
  • Yaşamsal öneme sahip olan hormon salgılarını düzenler.

Hangi besinler karaciğere iyi gelir?

Bizim için hayati öneme sahip olan karaciğerimizin sağlığını ve fonksiyonlarını desteklemek için sağlıklı beslenmek durumundayız. Yediğimiz, içtiğimiz tüm gıdalar bir şekilde karaciğerden geçer ve karaciğeri olumlu ya da olumsuz etkiler. Diğer tüm organlarımızda olduğu gibi karaciğerimizin sağlık kaynağı besinler de doğada mevcut.

Sarımsak, her derde deva!

Sağlıklı beslenme önerilerimiz neredeyse hepsinde bir şekilde sarımsağa yer veriyorum. Peki, neden? Çünkü sarımsak tüm organlarımıza iyi geliyor. Sarımsağın bu bin bir faydasından birisi de karaciğerin enzim üretimini desteklemesi, vücudun toksinlerden arınma hızını artırmasıdır. Bolca selenyum ve alicin içeren sarımsak, karaciğerin fonksiyonlarını destekler, karaciğerimizi güçlendirir.

Greyfurt, karaciğer dostudur!

Karaciğerin temel görevi vücuttan zararlı maddeleri, toksinleri atmaktır. İşte bu görevini yerine getirebilmesi için vücudumuza yüksek oranda C vitamini ve antioksidan almak durumundayız. Burada devreye greyfurt giriyor. Çünkü greyfurt tam bir C vitamini ve antioksidan deposudur. Dolayısıyla da greyfurt, karaciğer dostudur.

Sağlıklı bir karaciğer için pancar yiyin!

Semt pazarlarında bolca ve uygun fiyata satılan pancarı, haşlayın, salataya, çorbaya katın, turşu yapın. Ama mutlaka pancar tüketin. Kıpkırmızı pancar, diğer tüm iç organlarımız gibi karaciğerimizi de korur. Bioflavonoid bakımından zengin olan pancar, sindirim sistemimizi de güçlendiriyor.

Yeşil yapraklı sebzeler, doğanın olduğu kadar bizim de bir parçamız!

Ispanak, marul, pazı ve diğer tüm yeşil yapraklı sebzeler, vücudumuza giren ilaçların atıklarını, ağır metalleri, zehirli maddeleri vücudumuzdan atmamızı kolaylaştırıyor. Bolca lif içerdikleri için de karaciğerin ve sindirim sistemimizin yükünü hafifletiyor, fonksiyonlarını destekliyorlar.

Yeşil çay için, tüm vücudu temizleyin!

Yeşil çay, bitkisel antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Tüm sağlıklı beslenme programlarında, diyet listelerinde her gün 2 fincan yeşil çay önerilmesi de bu yüzden. Düzenli olarak yeşil çay tükettiğinizde, karaciğeriniz ve diğer tüm iç organlarınız, saçınızdan tırnağınıza tüm organlarınız çok daha sağlıklı olacak.

Avokado, bir süper besindir!

Sağlıklı, bitkisel yağlar bakımından zengin olan avokado, diyet yapan, sağlıklı beslenmek isteyen herkesin beslenme sepetinde yer alıyor. Zira hem besleyici, hem doyurucu hem de sağlıklı. Avokado sayesinde vücudumuz, glutathione adlı antioksidanı çok daha kolay ve hızlı üretebiliyor. Artık hepimiz biliyoruz ki, antioksidan demek tüm vücudun sağlıklı çalışması demek, zararlı serbest radikallerin etkisiz hale getirilmesi demek. Avokado yiyoruz ve karaciğerimiz, faydalı olanları alıp, zararlı olanları atma işlemi olan filtrelemeyi çok daha kolay yapıyor.

Brokoli ve Brüksel lahanası, karaciğeri koruyor!

Size bir ipucu; doğada yetişen bir bitki kötü kokuyorsa bilin ki, vücudumuz için faydalıdır. Çünkü kötü kokulu besinler glucosinolate üretimini artırıyor. Glucosinolate ise sindirim enzimlerinin üretilmesini sağlıyor, dolayısıyla da karaciğeriniz daha az yoruluyor.

Limon, karaciğere faydalıdır!

C vitamini bağışıklık ve sindirim sistemlerimizi korur ve fonksiyonlarını destekler. Bu cümleyi artık hepimiz öğrendik. Ancak biri C vitamininden ve antioksidanlardan bahsediyorsa limonu asla unutmasın. Her sabah bir bardak ılık su içine yarım limon sıkıp içmeyi alışkanlık haline getirin, çorbanıza, salatanıza limon sıkın ve karaciğerinizi biraz dinlendirin. Çünkü limon, sizin vücudunuzun toksinlerden arınması için çok iyi çalışacak, karaciğeriniz de yorulmayacaktır.

Zerdeçal, detoks yapar, karaciğer rahatlar!

Çok moda bir terim olan detoks, toksinlerin, zararlı tüm maddelerin vücuttan atılması, sindirim ve boşaltım sistemlerimizin rahatlaması, vücudun yenilenmesi, tazelenmesidir. Tüm detoks programlarında da zerdeçala yer veriliyor. Çünkü zerdeçal; safra üretimini artırır, yağ yakımını hızlandırır, ağır besinleri daha kolay sindirmemizi sağlar. Dolayısıyla da karaciğerin görevlerinden bazılarını zerdeçal üstlenir. Bu da daha sağlıklı ve güçlü bir karaciğer demektir.

Hangi besinler karaciğere zarar verir?

  • Alkol,
  • Tuzlu besinler,
  • Yağlı besinler,
  • Şekerli besinler,
  • Kızartmalar,
  • İlaçlar,
  • Fast-food tarzı beslenme,
  • Hazır gıdalar karaciğeri yoran, fonksiyonlarını bozan besinlerdir.

Sağlıklı bir karaciğer için öneriler

  • Su, su, su bolca su için. Vücudumuzdaki tüm organların olduğu gibi karaciğerin de tam fonksiyonla çalışabilmesi ne kadar su içtiğimizle doğrudan ilişkilidir. Sağlıklı bir karaciğer için günde en az 2 litre su için.
  • Alkolden uzak durun. Hemen herkes bilir ki, her akşam bir kadeh kaliteli bir kırmızı şarap bünyeye iyi gelir. Ancak bu miktarı koruyabilmek, bunu 3-4 kadehe çıkarmamak da herkesin harcı değil. Alkolün başına oturunca şişenin dibini görmeden kalkamayanlardansanız, alkolden uzak durun. Çünkü bira, viski, rakı gibi ağır alkoller başta böbrekler ve karaciğer olmak üzere iç organlarımızı yoruyor, fonksiyonlarını yavaşlatıyor, hasar veriyor.
  • Sigara da, sadece karaciğerin değil tün organlarımızın, sinir, sindirim, boşaltım, dolaşım tüm sistemlerimizin düşmanı, katilidir. Tütün mamullerini tamamen yaşamınızdan çıkarın.
  • Tuz, beyaz şeker ve unu unutun. Biliyorum, bu söylediğim size zor gelebilir. Ancak keyif aldığınız o 3 şekerli çay sizi içten içe öldürüyor, organlarınızı aşırı yoruyor, yıpratıyor, yaş daha 50 olmadan organlarınız 70 yaşında gibi yaşlanıyor.
  • Oturduğunuz yerden kalkın, egzersiz yapın, hareket edin! Karaciğer yağlanmasının ve karaciğerin işlemez hale gelişinin en önemli sebeplerinden birisi hareketsiz yaşamdır. Karaciğer yağlanması bizi uzun vadede ölüme götürebilecek bir sağlık sorunudur. Bu bakımdan aman dikkat! Şimdi oturduğunuz sandalyeden, koltuktan kalkın, biraz yürüyün, bisiklet sürün, asansörü değil, merdivenleri kullanın. İşinize yürüyerek gidip evinize yürüyerek dönmeye çalışın. Ya da en azından toplu taşıma araçlarından 1-2 durak önce inin ve günde 20-30 dakika yürümeyi alışkanlık haline getirin. Bu sayede karaciğerinizin üzerindeki yükü biraz da olsa hafifletebilirsiniz.