İlkbaharın sonlarından neredeyse son baharın sonuna kadar pazarda, manavda, marketlerle taze olarak bulabildiğimiz karadut, vahşi alanlarda, ormanlık mevkilerde doğal olarak yetişmektedir. Ancak bilim insanları tarafından karadutun faydaları öğrenildikçe, ortaya çıkarıldıkça tüketimi ve talep de artıyor. Bu bakımdan özel olarak karadut dikip, yetiştirenlere de rastlamak mümkün. Kırmızıya çalan morumsu bir renkte olan karadut, yumuşak, hassas bir meyvedir.

Karadut; B grubu, A, C, E ve K vitaminlerini bolca bünyesinde barındırdığı için antioksidanlar bakımından zengin, bağışıklık sistemini de güçlendirici özelliktedir. Karadutun içeriğindeki tiamin, niasin, sodyum, potasyum, lutein zeaksantin tüm vücut sağlığımız açısından önem arz ediyor. Özellikle de diyet lifleri bakır, demir, magnezyum, selenyum, çinko ve beta karoten bakımından da oldukça zengindir. İşte tüm bunları hesaba katarak mevsiminde karadutu manavdan, pazardan alıp bolca tüketmek, kış içinse alıp derin dondurucuda saklamak doğru bir yaklaşım olacaktır. Zira arada bir karadut tüketerek dizanteri, hemoroit, anemi ve pek çok kanser türü gibi hastalıklardan korunabilmek, onun antioksidan içeriğinden faydalanmak mümkündür.

Karadutun besin değerleri

100 gram karadut;

  • 8,1 gram karbonhidrat,
  • 1,3 gram protein,
  • 1,5 gram lif,
  • 2 miligram sodyum,
  • 260 miligram potasyum,
  • 36 miligram kalsiyum,
  • 2 miligram A vitamini,
  • 10 miligram C vitamini,
  • 1,6 miligram demir içeriyor.

Karadut, diyabeti önler!

Diyabetin düşmanı doğal potasyumdur. Bu bakımdan potasyum açısından zengin olan karadut da kan şekerinin düşürülmesi, dengede tutulması bakımından hayati önem taşıyor. Günde bir yemek kaşığı kadar karadut yiyerek, insülin salgılanımını dengede tutmak, kan şekerinin ani dalgalanmasını önlemek mümkündür.

Karadut, diş ve dişetlerini korur!

Hem karadutun hem de karadut yaprakları; ağız ve diş sağlığı bakımından değerli maddeler içeriyor. Şöyle ki; karadutu ya da yapraklarını bir miktar sıcak su ile demleyip elde edilen çay ile gargara yapmak ya da ağzı çalkalayarak bu çayı içmek iltihap ve dişeti kanamalarını önlemektedir.

Karadut, adet döngüsünü daha rahat geçirmeye yardım eder!

Adet döneminde aşırı kanaması olan ya da karın ve kasıklarda çok fazla ağrı hissedenlere karadut ya da karadut yaprağı tüketmeleri önerilir. Bu sayede daha az ağrılı veya ağrısız normal kanamalı bir adet süreci geçirmek mümkün olur.

Karadut, kemikleri güçlendirir!

Kalsiyum bakımından zengin olan karadut, kas ve kemiklerin güçlenmesi, gelişimi için çok faydalıdır. Bu bakımdan özellikle gelişme çağındaki çocukların ve iler yaşlardaki yetişkinlerin karadut tüketmesi önerilir.

Karadut, kan hücrelerini korur!

Potasyum, bakır, demir, manganez bakımından zengin olan karadut, yeni kan hücrelerinin üretimi ve hasarlı kan hücrelerinin yenilenmesi konusunda bünyeye yardımcıdır.

Karadut, kanserle savaşır!

Karadutun içeriğinde “ellagiç” diye adlandırılan bir madde vardır. Bu maddenin kanserle savaşmak konusunda en güçlü doğal maddelerden birisi olduğu düşünülüyor. Bir tür antioksidan olan bu madde pek çok kanser türünün de vücutta oluşmasına engel olabiliyor.

Karadut, cilt dostudur!

Pek çok cilt bakımı, temizliği ürünlerinin içeriğini incelediğinizde karadut ile karşılaşabilirsiniz. Zira karadut, antioksidanlar bakımından zengin olduğu için ciltte serbest radikaller oluşumunu, zararlı maddelerin gelişimini önler. Bu sayede cildin erken yaşlanması, cilt hastalıklarının ortaya gibi riskler de azalmış olur. Hem metabolizmanın direncini artıran hem de hücre yenilenmesini teşvik eden karadut, cildinizin ve dolayısıyla da saçınızın dostudur. Cildin doğal rengini, canlılığını, parlaklığını koruyabilmesi için kolajen çok önemlidir. A ve C vitaminleri de bu kolajen üretimini artıran, destekleyen vitaminlerdir. Karadut, A ve C vitaminleri bakımından zengin olduğu için, cildin kolajen üretim hızı artar, cilt çok daha uzun süre sağlık ve canlılığını korur. Aynı zamanda antioksidan etkisi de gösteren bu vitaminlerin olumlu etkisinden hem karadut yiyerek hem de cilt bakım maskelerinde karadut kullanarak faydalanmak mümkün. Böylelikle hücre yenilenmesi hızlanır, cilt dışarıdan gelen tüm olumsuz etkilere karşı korunmuş olur. Ayrıca karadutun yüksek oranda lif içermesinin de cilt sağlığı için çok önemli olduğunun altını çizmekte fayda var. Zira düzenli olarak karadut tüketilmesi durumunda vücuttaki kan dolaşımı hızlanacak, vücut zararlı maddelerden temizlenecek cilt elastikiyetini koruyabilecektir.

Anti-aging etkili karadut maskesi

Yaklaşık bir çay bardağı karadutu, 1 yemek kaşığı bal ile karıştırın ve karadutları çatalla iyice ezin. Karışım bir krem kıvamını alında bu maskeyi yüzünüze, dekolte bölgenize ve isterseniz ellerinize de sürün. Maske cildinizde ortalama 15 dakika kadar kuruduktan sonra cildinizi ılık su ile yıkayın. Bu uygulamayı haftada bir kez düzenli olarak yaptığınızda cildiniz nemlenecek, elastikiyet kazanacak, daha diri ve dinç görünecektir.

Yoğurtlu karadut maskesi

Karadutun cildi besleyen, canlandıran, gençleştiren etkisinden faydalanmak için bir de yoğurtla birleştirmekte fayda var. 1 çay bardağı ev yoğurdunun içine 3 yemek kaşığı karadut ekleyin. Karadutları çatal yardımıyla iyice ezin. İçine 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi, 1 tatlı kaşığı da taze sıkılmış limon suyu ekleyin. Karışımın daha homojen olması için blenderdan geçirebilirsiniz. Burada maskenin bir krem kıvamında olması sürmeniz açısından önemlidir. Cildinize yumuşak ve dairesel hareketlerle masaj yaparak maskeyi uygulayın. 15 dakika bekletip de maske kuruduktan sonra cildinizi ılık su ile yıkayın. Bu maskeyi haftada 1 kez uygulamaya devam ederseniz, cildinizde serbest radikaller oluşmayacak, toksinler atılacak, cildiniz gençleşecek, kırışık oluşumu da önlenecektir.

Yağlı ciltlere özel karadut maskesi!

2 yemek kaşığı karadutu çatalla iyice ezin suyu çıkarın. İçine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1tatlı kaşığı bal ve 1 çay kaşığı limon suyu ekleyin ve iyice karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı cildinize masaj yaparak uygulayın. 3-5 dakika bekledikten sonra cildinizi ılık su ile yıkayın. Ancak sabun ya da farklı bir temizleyici kullanmayın. Düzenli olarak uyguladığınız takdirde cildiniz fazla yağdan kurtulacak, sivilce ve akne oluşumu önlenecek, cildiniz doğal nem dengesine kavuşacaktır.

Karadut yaprakları, yaraları iyileştirebilir!

Açık ve kanayan bir yaranız varsa, şifası belki de karadut yaprağında olabilir. Pürüzlü ve parlak karadut yaprağı, açık yaralara, deri üzerindeki çiziklere uygulandığında, kompres yapıldığında kanı durdurabilir, yaranın daha kolay kapanmasını sağlayabilir.

Karadut yaprağı çayı, sedef hastalığını tedavi edici etkiye sahiptir!

Bir tutam karadut yaprağını bir bardak sıcak suyun içine atıp demlenmesini bekledikten sonra, sedef ve egzama gibi cilt sorunlarının olduğu bölgeye uygulamanız önerilir. Düzenli olarak uygulandığında sedef ve egzama hastalıklarının etkisi yatışacaktır.

Karadut; saçları besler, canlandırır!

Artık biliyoruz ki, cilde sağlık veren, cilde iyi gelen tüm bitkiler, besinler saç sağlığını da destekliyor. Bu bakımdan cilde olan faydaları anlatmakla bitmeyen karadut, elbette ki saç dersini de koruyup, nemlendirip canlandıracaktır. Kaliteli antioksidanlar, vitaminler ve mineraller bakımından oldukça zengin olan karadut, saç derisinin kuruması, saçın güçsüzleşmesi, dökülmesine sebep olan pek çok faktörü etkisiz hale getiriyor. 2-3 yemek kaşığı karadutu, 1 su bardağı sıcak suyun içinde demleyip elde edilen karadut çayını saç derisine ve tellerine uygulayarak saçı canlandırıp güçlendirmek mümkün.

Karadut tüketecek olanlara öneriler

  • Karadutun henüz bilinen hiçbir zararı bulunmamaktadır. Ancak tüm diğer besin önerilerinde olduğu gibi gereğinden fazla tüketilmesi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu bakımdan günde en fazla 1 yemek kaşığı karadut yeterli olacaktır.
  • Her hangi bir hastalığın tedavisi için ilaç kullanıyorsanız, karadut tüketiminden önce doktorunuza danışmanızı öneriyorum.