Herkese merhaba! Bugünkü konumuz; Karatay Diyeti ve tehlikeleri. Peki, Karatay Diyeti Nedir? Nasıl yapılır ve tehlikeleri nelerdir?

Karatay Diyeti Nedir?

Karatay Diyeti sistemi, diyetin sahibi Canan Karatay’ın soyadından gelmektedir. Canan Karatay; sizin kesinlikle şeker ve tahıl grubundan besinleri tüketmenizi önermez. Bunları, “tatlı zehir” olarak adlandırır. Meyveyi de çok fazla tüketmenizi önermez. Onun yerine; daha çok hayvansal gıdalara yönelmenizi önerir ve tahıl grubu yerine de kuruyemişleri kullanmanızı ister. Sebzeyi bu diyette tüketebilirsiniz, onda bir sıkıntı yoktur.

Canan Karatay, ara öğün yapmanızı da kesinlikle önermez. Ara öğünlerin insülini bozduğunu ve şeker metabolizmasını etkilediğini söyler. Günde 2 öğün tüketmenin sağlıklı olduğunu ve kilo verdirebileceğini söyler.
Bir diyetisyen gözüyle Karatay Diyeti’ni incelediğim zaman, size zararlarından da bahsetmek istiyorum…

Karatay Diyeti Zararları

Bu diyet; karbonhidrat grubundan çok fazla tüketmemenizi, daha çok hayvansal gıdaya yönelmenizi öneriyor. Ancak, şunu biliyoruz ki; enerji metabolizmasının temel kaynağı, yani bizim günlük olarak enerjimizi aldığımız besinler tahıl grubudur. (meyve, sebze, ekmek, bulgur gibi besinler).

Canan Karatay; bunları tüketmemenizi veya çok az tüketmenizi söyler. Ancak, bu besinleri almadığınız zaman enerji metabolizmanızda bir düşüş olur ve günlük olarak halsizlik hissedebilirsiniz. Aynı zamanda, karbonhidrat olmadığı için vücudumuz enerjiyi kaslardan kullanır ve kasları enerjiye dönüştürerek vücuda enerji verir. Dolayısıyla, kas yetersizliği ve kaç güçsüzlüğüne neden olabilir.

İkinci zararı ise; fazla protein alımı. Biliyoruz ki, hayvansal gıdalarda doymuş yağ oranı çok fazladır. Aynı zamanda, kalp hastalıklarına neden olabilir. Yine, fazla protein alımı karaciğeri yorabilir ve karaciğer yağlanması yapabilir. Karaciğer yağlanmasının yanında; proteinli besinler, ürik asit yönünden fazladır ve ürik asit oranını arttırabilir. Aynı zamanda, fazla protein alımına bağlı olarak böbreklere de yük getirebilir.

Canan Karatay; ekmek grubunu tüketmemenizi söyler. Ekmek; niasin(B3 vitamini) ve tiamin( B1 vitamini) içerir. Bu vitaminler, vücudumuzun enerji metabolizması için çok önemlidir. Özellikle tiamin; ATP adı verilen enerji döngüsünün içeriğinde yer almaktadır. Bu besinlerden az tükettiğinizde; yorgunluk, halsizlik, depresyon ve kas güçsüzlüğü gibi durumlar ile karşılaşabilirsiniz.

Karatay Diyeti Tutarsızlıkları

Canan Karatay, şekeri tüketmemenizi istiyor. Evet, bu çok güzel bir kısım; ancak meyveyi de sınırlı tüketmenizi söylüyor. Meyve; antioksidan kaynağıdır, kansere karşı koruyucudur, menopoz döneminde kadın sağlığı için çok önemlidir. O yüzden, burada küçük bir tutarsızlık olduğunu söylemeliyim.

Ayrıca; ekmek tüketmemenizi ama az oranda bulgur tüketebileceğinizi söyler. Ekmek ve bulgurun kaynağı aynıdır, her ikisi de buğdaydan gelir. Dolayısıyla, tam tahıllı ekmekleri diyetlerde tüketebilirsiniz. Bu tür ekmeklerin vücuda herhangi bir zararı yoktur, aynı bulgur gibidir. Bu nedenle, burada da bir tutarsızlık olduğunu söyleyebiliriz.

Canan Karatay, son zamanlarda yine çok popüler bir konuyla gündeme geldi. Kaya tuzunu, olduğu gibi tüketmenizi önerir ve kaya tuzunun içerisinde 84 adet mineral bulunduğunu söyler. Bu bilgi yanlıştır. Kaya tuzu sağlıklı bir şeydir ancak arındırılması gerekir. Kaya tuzunda; “talyum” ve “radyum” adı verilen iki tane mineral vardır. Eğer bu mineralleri vücudunuza alırsanız, kansere neden olabilir. Bu nedenle, kaya tuzunu olduğu gibi tüketmek zararlıdır. Ayrıca, içerisinde 84 tane mineral de yoktur. Bu konuda birçok doktor ve bilimsel otoriteler de özellikle uyarılarda bulunmuşlardır.

Canan Karatay’ın bu kaya tuzu uyarısından ve “İçeriğinde 84 tane mineral bulunur. İstediğiniz kadar tüketebilirsiniz” önerisinden sonra, Canan Karatay’ın pek çok takipçisi de onunla yollarını ayırdığını duyurmuştur. Çünkü, tansiyon hastaları için tuzun (kaya tuzu ya da sofra tuzu fark etmez), 1 gramı bile çok zararlıdır. Böyle bir öneride bulunarak, aslında birçok insanın hayatını tehlikeye atmış oluyorsunuz. Belki, bir tane yaşlı insan size inanacak ve kaya tuzu tüketecek, sonrasında da felç geçirecek. Bu tür konularda, insan sağlığını tehlikeye atmak gerçekten çok sıkıntılı bir durum.

Canan Karatay’ın tutarsızlıklarından biri de, zeytinyağını bardak bardak içmenizi önermesidir. Evet, zeytinyağı çok sağlıklı. Biz diyetisyenler, uzun zamandır öneriyoruz. “Yemeklerinizde tüketin, aç karna 1 kaşık yerseniz kabızlığı çözer, kalp sağlığına çok iyi gelir” diyoruz. Ama, biliyoruz ki zeytinyağı da yağdır ve kalorisi yüksektir. Vücudumuz fazla gelen yağı ne yapacak? Vücutta yağ deposu olarak kullanacak ve yağa çevirmiş olacaktır. Bu nedenle, bu konuya da çok dikkat etmek gerekli.

Benim hiç onaylamadığım konulardan biri de hurma konusu. Ben, hurmayı çok seviyorum ve bütün danışanlarıma da öneriyorum. Canan Karatay, hurmayı tüketmememiz gerektiğini ve onun yerine zeytin tüketmemiz gerektiğini söyler. Ancak, hurma çok sağlıklı bir besindir. Lif içerir, demir içerir, magnezyum içerir ve kan şekerini dengeler. Bu konuda da küçük bir tutarsızlığı vardır.

Canan Karatay’ın Karatay Diyeti’nin zararları ve tutarsızlıklarını olabildiğince size anlatmaya çalıştım. Canan Karatay’a da saygımız büyüktür, iyi bir doktordur. Ancak, beslenme alanında çok fazla demeçlerde bulunmamasını istiyoruz; çünkü, onun önerilerine uyarak birçok insan sağlığından olabilmekte. Bu konuda, sizlerin yorumlarını da bekliyorum. Hoşça kalın!