Karides

(1 gr)
1
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 0 0.00
Protein (g) 20.1 0.20
Yağ (g) 0.51 0.01
Lif (g) 0 0.00
Kolesterol (mg) 161 1.61
Sodyum (mg) 119 1.19
Potasyum (mg) 264 2.64
Kalsiyum (mg) 64 0.64
Vitamin A (iu) 0 0.00
Vitamin C (mg) 0 0.00
Demir 0.52 0.01

Eğer karides yemeyi seviyorsanız ancak kolesterol düzeyinizden dolayı endişe ediyorsanız, son araştırmaların sonuçlarını duyduğunuzda çok sevineceksiniz. Bilimadamları gıdalardan alınan kolesterole dair eski varsayımlarını bir kenara koymuş durumdalar. Kalp damar uzmanları bir dönem hastaları için kolesterol düzeyi yüksek olan karidesten kaçınmalarını öneriyorlardı ama bu durum artık pek geçerli değil. Artık tereddüt etmeden onun sağlığa pek çok faydasını değerlendirebilirsiniz.

Ülkemizde karides gibi su ürünlerinin tüketimi çok yaygın değil ancak buna karşın marketlerde ve balıkçılarda hem taze hem de dondurulmuş olarak kolayca bulunabiliyor. Dolayısıyla sağlığınıza önem veriyorsanız bol protein barındıran bu gıdayı unutmayın.

Karidesin Besin Değeri Nedir?

Bir porsiyon haşlanmış karides yaklaşık olarak 84 gram tutar ve bu miktarın besin değerleri şöyle:

  • Kaloriler: 76 kcal
  • Yağlar: 1 g
  • Sodyum: 292 mg
  • Karbonhidratlar: 1 g
  • Lifler: 0 g
  • Şekerler: 0 g
  • Proteinler: 15 g

Karbonhidratlar

Karides karbonhidratlar bakımından doğal olarak zayıftır ve 84 gramında 1 gramın altında karbonhidrat vardır. Bitkisel bir gıda olmadığı için içeriğinde lif bulunmaz.

Fakat pişirme ve hazırlama yöntemi onun besin değerlerini etkiler. Örneğin unla veya galeta unu ile kaplayarak pişirecek olursanız karbonhidrat değeri daha yüksek olacaktır.

Yağlar

Karideste bir porsiyonda 1 gram kadar yağ vardır ancak bunlar kalp hastalıkları ile bağlantılı görülen doymuş yağlar değildirler. Karidesin yağının büyük kısmı sağlıklı omega-3 yağ asitlerinden ve çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşur. Karidesi tereyağı veya diğer yağlarda pişirmek ise son üründeki yağ miktarının daha fazla olmasına yol açar.

Proteinler

Bir kase karides ile neredeyse 25 gram protein almış olursunuz. Karideste bedenimizin ihtiyaç duyduğu tüm temel amino asitler vardır. Ekstra doymuş yağlar almadan protein alımınızı arttırmanın kalp dostu bir yoludur.

Vitamin ve Mineraller

Karides iyi bir fosfor ve B12 vitamini kaynağıdır. Ayrıca içeriğinde biraz kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, çinko, selenyum ve kolin de bulunur.

Karidesin Faydaları Nelerdir?

Karides uzmanların geçmişte sandığından çok daha sağlıklıdır. Aşağıda onu tüketmenin sağlayabileceği bazı faydalar mevcutlar.

Kalp Sağlığını İyileştirir

Olabildiğince az işleyerek hazırladığınız zaman karides bir tam gıdadır ve yağsız bir protein kaynağıdır. Ayrıca kalp hastalıkları konusunda önemli bir işaretçi olan homosistein düzeylerini etkileyen kolin bakımından iyi bir kaynaktır. Karideste kolesterol olsa da doymuş yağ neredeyse hiç bulunmaz. Yeni araştırmalara göre kalp hastalıklarının riskinde artışa sebep olan şey kolesterol değil, doymuş yağlardır.

Sağlıklı Gebeliği Destekler

Çoğu su ürününün aksine karideste neredeyse hiç cıva yoktur ve bu nedenle hamilelikte su ürünlerinin faydalarını elde etmek isteyen kadınlar için güvenli bir seçenektir. Ayrıca gebelikte faydalı olan demir, B12, kalsiyum, çinko, kolin ve protein gibi pek çok temel besini sağlar. Hamileyken doğru hazırlanmış bir karidesi besleyici bir seçenek olarak tüketebilirsiniz.

Verilen Kiloları Korumaya Yardımcı Olur

Verilen kiloları korumak, kilo vermekten daha zordur. Neyse ki yüksek protein değerinden dolayı karides yardımcı olabilir. Çalışmalara göre proteinler pek çok iştah hormonunun işleyişini etkileyebiliyorlar ve böylece verilmiş olan kiloları tekrar almaya engel oluyorlar. Protein değeri daha yüksek ve karbonhidrat değeri daha düşük olan bir öğün düzenini takip etmek, doygunluğu arttırır ve gıda alımını düzenler.

Beyin Sağlığına Fayda Sağlayabilir

Beyin Sağlığını Güçlendirebilir
Beyin Sağlığını Güçlendirebilir

Karides gibi gıdalarda bulunan kolinin bilişsel işlevler üzerinde faydalı olabileceğine dair kanıtlar mevcutlar. Bu konuda araştırmalar kısıtlı olsalar da, kolinin bunama tedavisinde ve nörolojik hasara karşı tedavilerde kullanılabileceğinden bahsediliyor. Buna ek olarak karides benzeri canlıların yağlarının omega-3 yağ asitleri ve astaxanthin içeriklerinden dolayı nörokoruyucu etkilerinin olduğu belirtiliyor.

Kemikleri Güçlendirir

Karides kemik sağlığının korunması konusunda bazı gıdalar sunuyor. Bir miktar kalsiyum, magnezyum ve selenyum sağladığı gibi mükemmel bir protein kaynağıdır. Yapılan çalışmalarda protein alımı ile kemik çatlaklarında azalma arasında büyük bir bağlantı görülüyor. Karides gibi yağsız protein kaynakları yaşlı yetişkinlerde kemik erimesinin önlenmesi konusunda da faydalı olabilirler.

Karides Kilo Yapar mı?

Kilo Vermeye Yardımcı Olabilir

Karidesin kalori değerleri çok düşük değil ancak bu kalorilerin büyük kısmı proteinlerden kaynaklandıkları için kilo yapma potansiyeli de düşüktür. Proteinlerin vücut içerisinde enerjiye dönüştürülme süreçleri karbonhidratlara göre daha uzundur ve bu süreçte enerji harcamak gerekir. Ayrıca aynı kaloriye sahip bir karbonhidrata göre kan şekerini çok daha az ve dengeli bir şekilde etkiler. Bu nedenle karidesi beslenme düzeninize ölçülü ve doğru bir şekilde katarsanız, kilo konusunda endişe etmenize gerek kalmaz. Ancak bol yağda pişirmek gibi bazı tercihler toplam kalori miktarında artışa sebep olabilirler.

Diyette Karides Yenir mi?

Kilo verme amacıyla uygulanan pek çok diyet maalesef özellikle proteinler gibi önemli yapıtaşları bakımından zayıftır ve bu sorunun önüne geçebilmek için karides gibi protein deposu gıdaları tüketmek faydalı olur. İçeriğinde bazı mineraller ve vitaminler de bulunduğu için, doyurucu bitkisel gıdaların yanındaki tamamlayıcı ürün olarak kolayca kullanılabilir. Fakat ketojenik diyet gibi yağ üzerine kurulu diyetlere pek uygun olmayacaktır.

Karidesin Zararları Nelerdir?

Deniz kabuklularına dair alerjiler yaygındırlar ancak bu alerjilere sahip insanlar çoğu zaman sorunsuz şekilde balık gibi ürünleri tüketebilirler. Karidesin alerji belirtileri arasında kusma, mide sancıları, nefes darlığı, boğazda daralma, kaşıntılar ve sersemlik bulunmaktadır.

Eğer karidese alerjiniz olabileceğinden şüphe ediyorsanız, resmi bir tanı ve kontrol planı için bir uzmana görünün. Doktor ağır alerjik tepkilerin oluşması durumunda yanınızda bulundurmanız için epinefrin de verebilir.

Eğer sülfitlere karşı hassassanız, bazı karideslerin üzerine renk solmasını önlemek için sülfitler sıkıldığını unutmayın. Sıkılan miktar genelde tepki verecek kadar çok değildir ama yine de ürün etiketlerine dikkat edin.

Karides Nasıl Tüketilebilir?

Pişmiş ve soğutulmuş karidesi salatalarınıza protein takviyesi olarak ekleyebilirsiniz. Ayrıca ızgarasını yapmak da mümkün. Biraz limon ve baharat katarak aromasını arttırabilirsiniz. Baharatlı bitkiler ve sarımsak, kırmızı biber gibi baharatlar ekstra bir güzellik katacaklardır.

Onu una bulamak, kızartmak veya kremalı soslarla birlikte pişirmek fazla kalori ve yağ katacaktır ve bu nedenle bu yağsız su ürününden elde edebileceğiniz faydaları azaltacaktır. Bunun yerine sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih etmeniz daha doğru olur.