Karpuz

(1 gr)
0
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 7.55 0.08
Protein (g) 0.61 0.01
Yağ (g) 0.15 0.00
Lif (g) 0.4 0.00
Kolesterol (mg) 0 0.00
Sodyum (mg) 1 0.01
Potasyum (mg) 112 1.12
Kalsiyum (mg) 7 0.07
Vitamin A (iu) 569 5.69
Vitamin C (mg) 8.1 0.08
Demir 0.24 0.00

Asma benzeri çiçekli bir bitkide yetişen mucize bir gıda! Susuzluğu gidermeye yardımcı ve sindirime faydalı sevilen bir yaz meyvesi olan karpuz, ılıman iklimde yetiştiğinden dolayı soğuk havaya karşı da oldukça hassastır. Dünya geneli göz önüne alındığında ise tüketim oranı fazladır. Hatta domatesten sonra en fazla tüketilen meyvedir.  İçeriğindeki beden için faydası olan çok fazla besin elementi bulunmaktadır. Sayısız faydası ve düşüş kalorisi ile rahatlıkla tüketebilirsiniz. Ayrıca karpuzdaki su miktarı öyle fazladır ki bedende nemlendirici etki göstererek uzun süre tok hissetmenize de yardımcı olur.

İşte karpuz hakkında bilgiler…

Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Bu lezzetli meyvenin faydaları saymakla bitmiyor…

Kansere karşı bedende koruyucu etki gösterir. Bunu da tabii içeriğinde ‘likopen’ maddesi ile yapar. Likopen ise A vitaminine dönüşemeyen ve çok güçlü olan bir antioksidandır. Bu özelliği ile bedendeki oksidatif stresi azaltarak hücreleri korur.

Kalp ve damar sağlığı için de tüketilmesinde fayda var. Hipertansiyonu önlemeye yardımcı olmasının yanı sıra damarların tıkanmasını da önlemektedir. Unutmayın ki dünya genelindeki en fazla ölüm sebebi kalp ve damar sorunları kaynaklı olmaktadır. Bunu dahi göz önüne alırsanız karpuzun ne denli güçlü bir gıda olduğunu fark edebilirsiniz diyorum.

Cilt sağlığı için ise yine olumlu etki gösterir. Çünkü cildin kendini yenilemesi ve onarması için suya ihtiyacı vardır. Karpuz da ki su miktarı ise günlük su tüketiminize ek olarak bedeninizde ekstra iyi bir etki gösterecektir.

Su ve lif özelliği göstermesi ile ise sindirim sisteminizi düzenler. Sağlıklı bir bağırsak fonksiyonlarına sahip olmanıza yardımcı olur.

Güçlü bir antioksidan olan C vitamini içermesi ise bedende serbest radikal oluşumunun azalmasına yardımcı olur.

Karpuzun Besin Değeri Nedir?

Her ne kadar tek seferde birkaç dilim tüketilmesi tercih edilse de 2 adet ince ve üçgen kesim karpuz (100 gr) ortalama olarak 30 kacl ‘dir. Bunun %91’i karbonhidrat, %6’sı protein ve %3’ü ise yağ olarak belirtilebilir.

100 gram karpuzun besin değeri ise;

Karbonhidrat (g) 7.55

Protein (g) 0.61

Yağ (g) 0.15

Lif (g) 0.4

Kolesterol (mg) 0

Sodyum (mg) 1

Potasyum (mg) 112

Kalsiyum (mg) 7

Vitamin A (iu) 569

Vitamin C (mg) 8.1

Demir 0,24 mg olarak belirtilebilir.

Karpuz Kilo Yapar mı?

Son zamanlarda karpuz hakkında çok fazla fikir ortaya atılsa da tabii karpuzda diğer meyveler gibi içerisinde meyve şekeri bulundurmaktadır. Bu nedenle karpuzu belli bir oranda yani günde en fazla 1-2 ince dilim kadar yemek kilo almanıza neden olmayacaktır. Ama tabi fazla tüketilmesi sonucu kilo almanız kaçınılmaz olacaktır. Unutmayın ki 100 gram karpuzun glisemik indeksi 6 iken, 400 gram karpuzun glisemik indeksi 23 tür. Bu da yüksek bir değer olarak kabul edilir. Bu nedenle de tüketim miktarına dikkat etmekte fayda var. Fazla tüketimi aynı zamanda midenizde gaz ve şişkinlik gibi sorunlar da yaratabilir.

Diyette Karpuz Yenir mi?

 

Diyet yapanlar için çok az miktarda karpuz tüketilmesini öneriyorum. 100 gram karpuzun yaklaşık olarak 30 kcal içermesi aslında 1 dilim ekmekten daha az bir kalori miktarına denk gelmektedir. Bu nedenle özellikle de ara öğünlerinizde küçük bir porsiyon karpuz tüketmeniz sizin için hem az kalorili hem de besleyici bir etki gösterecektir.

 

Karpuz Çekirdeği Faydaları Nelerdir?

Karpuz çekirdeği her ne kadar faydalı olsa da genellikle yutmayı tercih etmiyoruz, evet! Fakat eğer yutamıyorsanız çekirdekleri kurutup belnderdan geçirip toz haline getirip de tüketebilirsiniz. Hatta elde ettiğiniz tozu çay olarak da hazırlayabilirsiniz. Antik çağlarda bu yöntem böbrek taşı düşürmek için kullanılmakta imiş.

Peki karpuz çekirdeğinin başka ne faydası derseniz;

İçeriğinde magnezyum, A, B ve C vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca protein açısında da zengindir. Beden için faydalı olan triptofan, glukamik asit, lisin ve arginin de yer almaktadır. Tansiyonu dengeleyerek koroner kalp hastalıklarını önlemede etkilidir.

Karpuzun Zararları Nelerdir?

 

Bazı bireylerde alerjik sorunları tetikleyebilir. Bu sebeple dikkat etmekte fayda var.

Sindirim sorunlarına da neden olma ihtimali vardır. Özellikle gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunları oluşturabilir.

Böbrek ve şeker hastalarının ise dikkatli tüketmesinde fayda var.

Karpuzlu Sağlıklı Tarifler

  1. Karpuzlu Smoothie

Yüksek besleyici içeriği ile hem doyurucu hem serinletici hem de tam bir vitamin-mineral deposu olan bir tarif… Bütün malzemeleri birleştiğinde elde ettiğiniz smoothie ortalama 80 kcal’dir.

Gerekli malzemeler;

Yarım limon suyu

1 tatlı kaşığı bal

2 üçgen dilim karpuz

8 adet orta buz

Yapılışı;

Bütün malzemeleri blenderdan geçirin… İçmeye hazır!

  1. Karpuzlu Salata

Peynir ile karpuz ikilisini sevenlerin hayır diyemeyeceği sağlıklı ve muhteşem bir tarif…

Gerekli malzemeler;

2 dilim karpuz

2 su bardağı kadar roka

5-6 adet küp mozarella peyniri

 

Yapılışı;

Karpuzları küp küp doğrayın. Kıyılmış rokaların üzerine ekleyin. En üstüne de mozarella peynirlerini ekleyerek tüketebilirsiniz.

 

  1. Karpuzlu Dondurma

Karpuz ve kivinin buluşması…

Gerekli malzemeler;

1 dilim karpuz

1tane orta boy kivi

1 orta boy limon

21 avuç çilek

Yapılışı ise;

 Kivi hariç bütün malzemeleri püre haline getirip dondurma kalıplarına önce yarısını aktarın. Üzerlerine dilimlenmiş kivileri yerleştirip diğer yarısını da püre ile kaplayın. Çubuk kısmını kapatın. Karışımı buzlukta 4 saat bekletip tüketebilirisniz.

 

Sağlıkla kalın…

 Yüksek Gıda Mühendisi

 Merve Karataşlı