Yaz sıcağı kendini göstermeye başladığı andan itibaren buzdolaplarının bir köşesinde hep bir yarım karpuz bulunur. Büyük marketlerde, semt pazarlarında, mahalle aralarında ve köşe başlarında hemen her yerde koca koca karpuzlar görüyoruz. Kesmece karpuzlar, ortadan ikiye ayrıldığında hem mis gibi ferah bir karpuz kokusu, hem kıpkırmızı görüntüsü hem de ve aslında en önemlisi eşsiz bir lezzet bizi bekliyor. Yazın bu sıcak günlerinde serinlerken tok kalmak isteyen, katkı maddeli, işlenmiş ürünler yerine doğal bir atıştırmalığa ihtiyacı olanlar için karpuz şahane bir seçimdir. Aslında henüz bizim yerli karpuzlar olgunlaşıp tezgahlara düşmediler, şu an yediklerimiz büyük İhtimalle İran ya da Suriye karpuzlarıdır. Ancak tadının çok güzel olduğunu ve çok yakında da bizim yerli karpuzların da çıkacağını söylemeden geçemeyeceğim.

Karpuzun besin değerleri

100 gram karpuz genel olarak;

  • 30 kalori,
  • 7,55 gram karbonhidrat,
  • 0,61 gram protein,
  • 0,15 gram yağ
  • 0,4 gram lif,
  • 1 miligram sodyum,
  • 112 miligram potasyum,
  • 7 miligram kalsiyum,
  • 569 miligram A vitamini,
  • 8,1 miligram C vitamini,
  • 0,24 miligram demir içeriyor.

Sağlıklı yaşam ve beslenme uzmanları tarafından karpuz genel olarak; A ve C vitaminleri, potasyum açısından zengin, lif açısından da düşük bir meyve olarak tarif edilmekte. Bir de karbonhidrat oranının yüksek olması, karpuzun kan şekerini yükseltici, kilo alımına sebep olabilecek bir meyve haline getiriyor. Bu bakımdan kesinlikle karpuz tüketilmeli, ancak günde bir porsiyonu da aşılmamalıdır. Fakat karpuzun içeriğinde bulunan faydalı besinlerin de biz insanların saçından tırnağına kadar her yerimize faydası olduğunun da altını çizelim.

Karpuz; cildi nemlendirir, güzelleştirir!

Karpuz, yaklaşık %92’si sudan oluşan ir meyvedir. Hal böyle olunca da karpuz yediğimizde aslında doğal tatlılıkta bir su içmiş gibi oluruz ve serinleriz. İşte bu bol sulu karpuz; vücudumuzun her bir hücresine ulaşır, cildimizin canlılık, tazelik için ihtiyaç duyduğu suyu bize sunar. Bu sayede yaz mevsiminin kurak havasında cildimiz nemlenir. Bununla birlikte karpuzun içeriğinde bulunan A ve C vitaminleri de hücrelerin daha uzun süre canlı ve sağlıklı kalmasını sağlayarak ciltte anti-aging etki yaratır. Ayrıca karpuzun, cildi güneşin zararlı etkilerine karşı koruduğuna dair veriler bulunmaktadır.

Karpuz, kalbi korur!

Karpuz, kolesterolü dengeleyici, kötü kolesterolü düşürücü içeriğe sahiptir. İşte bundan dolayı da düzenli olarak karpuz tüketimi sayesinde damar tıkanıklığını önlemek, kalp hastalıklarından korunmak mümkündür. Kalp ve damar sağlığı birbirine paralel olduğundan karpuz hem kalbi hem de damarları korur.

Karpuz, gözlere dosttur!

Göz sağlığımızı korumak için kesinlikle A vitamini bakımından zengin beslenmeliyiz. İşte bu yüzden de A vitamini oranı yüksek olan karpuzdan her gün bir porsiyon yiyerek gözlerimizin dinlenmesi, görme yetimizin artmasına yardımcı olabiliriz. Gözlerdeki retina pigmentinin üremesine ve yaşlılığa bağlı görme kayıplarını önlemeye yardımcı olan karpuz, Beta-karoten bakımından da zengin olduğu için gece körlüğünü önlemekte de faydalıdır.  Ayrıca içeriğindeki likopen sayesinde karpuz, katarakt oluşumu riskini de azaltır.

Karpuz, bağışıklık sistemini güçlendirir!

Yaz, kış bulaşıcı hastalıklara yakalanmamak, sık sık rahatsızlanmamak için vitaminler, mineraller bakımından zengin beslenmeli, sebze ve meyveleri beslenme sepetimizden eksik etmemeliyiz. Özellikle de bu meyveleri mevsiminde tüketerek alabileceğimiz faydaları ikiye katlayabiliyoruz. İşte şimdi de karpuz mevsimi olduğuna göre A ve C vitaminlerine, potasyuma, kalsiyuma doyalım ve bağışıklık sistemimizi güçlendirelim. C vitamininin hücre sağlığını koruyucu, bağ dokusunu destekleyici özelliği de direkt olarak daha sağlıklı bir bağışıklık sistemine eş değerdir.

Karpuz, yüksek tansiyonu önler!

Karpuzla ilgili yapılan araştırmalar, özellikle kilolu kişilerde sıklıkla karşılaşılan yüksek tansiyon hastalığının karpuz sayesinde azaltılabileceğini gösteriyor. Bu bakımdan düzenli olarak karpuz ya da karpuz suyu tüketen kişilerin hipertansiyonu önlemeleri bir dereceye kadar mümkün olabilir.

Karpuz, kardiyovasküler sistem sağlığını ve kasları korur!

Kas, kemik, kalp ve damar sağlığımız için çok değerli olan “lipoken” adlı madde karpuzun içinde bolca var. Kırmızı meyvelere rengini veren, domatesi ve karpuzu bu kadar değerli yapan likopen, başta prostat kanseri olmak üzere tüm kanser türlerine yakalanma riskini, kemik erimesi, kas kaybı gibi sağlık sorunları riskini önemli ölçüde azaltır. Düzenli olarak karpuz tüketimi sayesinde, yeterli likopen alabilen kişilerin kan basıncı dengeli olur, kalp ve damar sağlığı desteklenir, kemikleri de güçlenir. Zaten kalsiyum ve potasyum açısından zengin olan karpuzun kas ve iskelet sisteminin sağlığını korumaya yardımcı olduğu bilinmekte.

Karpuz, yağ yakımını destekler!

Vücudumuzda biriken yağların daha hızlı yakılmasına yardım eden, böbreklerin de fazla yorulmasını önleyen sitrülin adı amino asit karpuzun içinde yeterli miktarda bulunmaktadır. Karpuzdaki sitrülin sayesinde yağ hücrelerinde yağ birikmezken, yağ yakıcı özelliğiyle depolanmış yağların da daha hızlı yanmasını sağlar. Bu bakımdan karpuzun kilo vermeye yardımcı olduğu söylenebilir.

Karpuz; enfeksiyonları, iltihapları yok eder!

Karpuz, antienflamatuar bir besindir. Bu bakımdan vücutta iltihap, enfeksiyon oluşumunu önler ve var olanların da daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Karpuzun içeriğinde bulunan flavonoidler, karotenoidler, triterpenoidler enfeksiyon oluşumunun önüne geçerken, serbest radikallerin ve zararlı bakterilerin de yok olmasına yardım eder.

Karpuz, güçlü bir antioksidandır!

C vitamini bakımından zengin olan karpuz, serbest radikalleri engelleyici, hücrelerin hasar görmesini ve kanserli hücre oluşumunu da önlemektedir. Kansere ve diğer hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için hücreleri güçlendiren karpuz, serbest radikallerin de en kısa zamanda vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Karpuz suyunun faydaları

Yaz aylarında buz gibi karpuzu dilim dilim yemek yerine bardak bardak karpuz suyu da içebilirsiniz. Antioksidan kaynağı olarak çok değerli olan karpuz hem bağışıklık, sindirim, sinir sistemlerimizin fonksiyonlarını destekler hem de hem de saç, cilt, göz sağlığımızı korur. İşte beslenmemizde önemli bir yere sahip olan karpuzun suyunu sıkıp içtiğimizde neler kazanıyoruz, bir bakalım!

  • Kanser düşmanı likopen açısından zengin olan karpuz, başta kolon, pankreas ve mide kanserleri olmak üzere tüm kanser türlerine karşı koruyucudur.
  • Gün içinde bir bardak buz gibi karpuz suyu cildi nemlendirir ve canlandırır.
  • Düzenli olarak karpuz suyu içerek kabızlıktan korunmak mümkün.
  • Kan akışının daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.
  • Damar tıkanıklığını önleyici özelliktedir.
  • Cinsel gücü ve isteği artırıcı özelliktedir.
  • Vücutta iltihap ve enfeksiyon oluşumunu önler.
  • Kontrollü tüketildiğinde idrar söktürücü özelliği dolayısıyla böbreklerin üzerindeki yükü hafifletir.
  • Günde 1 bardak karpuz suyu sayesinde kötü kolesterolü düşürmek mümkün olabilir.

Karpuz tüketecek olanlara öneriler

  • Günde 1-2 dilimden fazla karpuz tüketimi şişkinlik, hazımsızlık, karın ağrısı, gaz ve mide bulantısına sebep olabilir.
  • Bazı bünyelerde alerji ya da kızarıklık yapabilir.
  • Aşırı miktarda karpuz tüketilmesi, kanda potasyum birikmesine yol açabilir. Böyle durumlarda kas sorunları ortaya çıkar.
  • Şeker hastalarının ve böbrek rahatsızlığı yaşayanların karpuz tüketimini sınırlamalarında fayda var.