Kavun ve diğer yaz karpuzları, yaz piknikleri için özenle hazırlanmış atıştırmalık olarak kullanılır. Yüksek su içeriği dehidrasyonu önlemeye yardımcı olur ve serinletici tatları hem çocuklar hem de yetişkinler için suçluluk içermeyen, düşük kalorili bir tatlı sağlarken sıcağa karşı savaş vermeye yardım eder. Kavunun hafif tatlı ve sulu lezzeti, en lezzetli damakta bile mükemmel bir meyve olmasını sağlar. Kavunlar, Cucurbitaceae botanik ailesinin bir üyesidirler, ayrıca honeydew kavunu ve karpuzlar da aynı aileye mensuptur.

  • Kavun bileşikleri yaşla ilişkili maküla dejenerasyonuna karşı koruma sağlayabilir.
  • Bir fincan doğranmış kavun sadece 53 kaloriye sahiptir.
  • Sadece 200 gram kavun günlük C vitamini gereksiniminizi aşıyor.
  • Kavun, smoothie içeceklerinden salsa soslara kadar pek çok gıdaya kolaylıkla eklenebilir.

Kavunun Faydaları Nelerdir?

Her çeşit meyve ve sebzeyi tüketmek birçok yaşam tarzıyla ilgili sağlık durumu riskini azaltmaktadır. Birçok çalışma, kavun gibi bitki gıdalarının tüketilmesinin obezite, genel mortalite, diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltırken sağlıklı bir cilt ve saç, enerji artışı ve genel olarak düşük kiloyu teşvik ettiğini ileri sürdü. Aşağıda, kavundaki belirli besinlerin sağlığa nasıl yararlı olabileceğini açıklıyoruz.

Yaşlanmaya Bağlı Makula Dejenerasyonunu Önler

Kavunda bulunan antioksidan zeaksantin, zararlı mavi ışınları süzer ve göz sağlığında koruyucu bir rol oynadığı düşünülür ve muhtemelen maküler dejenerasyondan kaynaklanan hasarı önlemek için mücadele eder. Tüm meyvelerden (günde 3 veya daha fazla porsiyon) daha yüksek bir tüketimin, yaşla ilişkili makula dejenerasyonunun riskini ve ilerlemesini azalttığı da gösterilmiştir.

Astımı Hafifletebilir

Astım geliştirme riskleri, belirli besin maddelerini yüksek miktarda tüketen insanlarda daha düşüktür. Bu besinlerden bir tanesi beta-karoten; sarı ve portakal renkli meyvelerde, ıspanak ve pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde, kabak ve havuç gibi turuncularda bulunur. C vitamini astıma karşı koruyabilir ve en çok turunçgillerde ve tropikal meyvelerde bol miktarda bulunur.

Kan Basıncını Düzenler

Kavundaki lif, potasyum, vitamin C ve kolin içeriği kalp sağlığını destekler. Potasyum içeriği yüksek gıdaları tüketmek, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Yeterli potasyum almak, neredeyse hipertansiyonun (yüksek tansiyon) tedavisi için sodyum alımının azaltılması kadar önemlidir. Potasyum bakımından yüksek gıdalar arasında kavun, ananas, domates, portakal, ıspanak ve muz bulunur. Yüksek potasyum alımı, azaltılmış inme riski, kas kütlesi kaybına karşı koruma, kemik mineral yoğunluğunun korunması ve böbrek taşlarının oluşumundaki azalma ile de ilişkilidir.

Kanseri Önleyebilir

Harvard Halk Sağlığı Beslenme Departmanı tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, kavun gibi bitki gıdalarından beta-karoten bakımından zengin diyetler prostat kanserine karşı koruyucu bir rol oynayabilir. Beta-karotenin, Japon popülasyonunda kolon kanseri gelişimiyle ters orantılı olduğu da gösterilmiştir.

Sindirim Sistemini Rahatlatır

Kavun hem lif hem de su bakımından yüksek olduğu için, kabızlığı önlemeye, sindirim düzenliliğini geliştirmeye ve sağlıklı bir sindirim sistemini korumaya yardımcı olur.

Hidrasyon Sağlar ve Dehidrasyonu Önler

Yüksek su ve elektrolit içeriğiyle kavun, özellikle sıcak yaz aylarında dehidrasyonu önlemek için elinizde olan en iyi atıştırmalıktır. Aynı sebeple de bir egzersiz sonrası atıştırmalık olarak tüketilebilir.

İltihaplanmayı Azaltır

Kolin, kavunda bulunan, çok yönlü ve besleyici bir besindir; vücudu uykuya teşvik eder, kas hareketi, öğrenme ve hafızaya yardım eder. Kolin aynı zamanda hücresel zarların yapısını korumaya yardımcı olur, sinir uyarılarının iletilmesine yardımcı olur, yağ emiliminde rol oynar ve kronik enflamasyonu azaltır.

Cilt ve Saç Sağlığını Korur

Kavun gibi meyveler yemek saçlar için yararlıdır çünkü sebum üretimi için gerekli olan besin A vitamini içerir, bu da saçları nemli ve sağlıklı kılan bir bileşiktir. Vitamin A ayrıca cilt ve saç dahil olmak üzere tüm vücut dokularının büyümesi için gereklidir.

Cildin ve saçın yapısını sağlayan kolajenin yapımı ve bakımı için yeterli miktarda C vitamini alımı gereklidir. Bir fincan doğranmış kavun, bir kişinin günlük C vitamini gereksinimlerinin yüzde 97’sini sağlar. Kavun ayrıca sağlıklı görünümlü cilt ve saç için hayati önem taşıyan genel hidrasyona katkıda bulunur. Hatta bir saç kremi olarak kullanılabilir. Kavun parçaları ve avokadoyu ezip saçlarınıza sürün ve 10 dakika boyunca bekletin. Sonrasında durulayın. Daha parlak ve daha nemli saçlara sahip olduğunuzu göreceksiniz.

Kavunun Besin İçeriği

Bir bardak doğranmış kavun veya yaklaşık 156 gram kavun aşağıdaki besin yükünü içerir:

53 kalorilik

0.3 g yağ

13 g toplam karbonhidrat

12 g şeker

1,4 g lif

1.3 g protein

A vitamini için günlük değerin % 106’sı

Günlük alınmasın gereken C vitamininin % 95’i

Günlük kalsiyum ihtiyacının % 1’i

Günlük demir ihtiyacının % 2’si

Bir fincan porsiyon, ayrıca, K vitamini, niasin, vitamin B6, folat, magnezyum ve potasyum için günlük alınması gereken değerin yüzde 5’ini veya daha fazlasını sağlar.

Kavun, hepsi genel soğuk algınlığından kansere kadar bir dizi hastalık ve rahatsızlığa karşı koruyan, kolin, zeaksantin ve beta-karoten gibi antioksidanlar bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir.

Kavun ile İlgili Riskler

Hastalıkların önlenmesi ve sağlığın artırılması için en önemli olan toplam diyet veya genel yeme şeklidir. Sağlığın anahtarı olarak bireysel gıdalara konsantre olmaktan çok çeşitli bir diyet uygulamak daha iyidir. Kavunun Salmonella gibi zararlı bakterilerinin riskini azaltmak için kesmeden önce dış yüzeyini yıkadığınızdan emin olun.

Kalp hastalığı için en sık verilen bir ilaç türü olan beta-blokerler, kanda potasyum seviyelerinin artmasına neden olabilir. Kavun gibi yüksek potasyum içeren gıdalar beta-bloker kullanırken azar azar tüketilmelidir. Çok fazla potasyum tüketilmesi, böbrekleri tam olarak fonksiyonel olmayan kişilere zararlı olabilir.