Hayatta bir miktar kaygı duymak, hayatın normal bir parçasıdır. Kaygı genelde kaotik bir dünyada yaşamanın sonucu olarak ortaya çıkar. Hatta kaygının tamamen kötü bir şey olduğunu söyleyemeyiz. Kaygı, tehlikelerin farkında olmanıza, düzenli ve hazırlıklı olmak için motive olmanıza ve riskleri hesaplamanıza yardımcı olur. Bununla birlikte duyduğunuz kaygı günlük hayatınızda zorluk yaratmaya başladıysa bu sorun çığ gibi büyümeye başlamadan önce harekete geçmeniz gerekir. Kaygınızı kontrol altında tutmamanız durumunda hayatınızın kalitesi büyük ölçüde etkilenebilir. Kaygınızı nasıl kontrol altında tutabileceğinize dair önerilerden bazılarını aşağıda okuyabilirsiniz.

1. Hareket edin

Düzenli egzersiz, hem fiziksel hem de duygusal sağlık bakımından önemlidir. Düzenli egzersiz yapmak, bazı insanlarda kaygıyı azaltma konusunda en az ilaç kullanmak kadar etkili olmaktadır. Ayrıca egzersiz ile yalnızca kısa süreli bir çözüm sağlamış olmazsınız, egzersizden saatler sonra dahi kaygınızın daha az olduğunu görebilirsiniz.

2. Alkol tüketmeyin

alkolü sınırlandırma
alkolü sınırlandırma

Alkol, doğal bir yatıştırıcıdır. Bir kadeh şarap ya da viski içmek başlarda sinirlerinizi yatıştırabilir. Ancak alkolün etkisi geçtiği zaman kaygınız daha şiddetli bir şekilde dönebilir. Temelde yatan sorunu çözmeden alkolle kaygınızı azaltmaya çalışırsanız, alkole bağımlı hale gelebilirsiniz.

3. Sigarayı bırakın

Sigara içen kişiler genelde stresli zamanlarda sigaraya sarılır. Ancak tıpkı alkol tüketiminde olduğu gibi sigara da kısa vadede stresinizi azaltabilse de uzun vadede daha kötü hissetmenize yol açabilir. Bu konuda yapılan bir araştırmaya göre sigaraya ne kadar erken yaşta başlanırsa ilerleyen yaşlarda kaygı bozukluğu yaşama riski daha yüksek olmaktadır. Aynı araştırmada sigarada bulunan nikotin ile diğer kimyasalların, beyinde kaygı ile bağlantılı olan yolları değiştirebileceği görülmektedir.

4. Kafeini bırakın

Kaygınız kronik boyuttaysa kafein dostunuz değildir. Kaygılıysanız, kafein nedeniyle gerginleşebilir ve sinirlenebilirsiniz. Araştırmalara göre kafein kaygı bozukluklarına neden olabilir ya da bu bozuklukların daha da kötüleşmesine yol açabilir. Kafein aynı zamanda panik bozukluğu olan kişilerde panik ataklara neden olabilir. Kafeinin bırakılması, bazı insanlarda kaygı belirtilerinin önemli ölçüde azaltılmasında işe yarayabilir.

5. Uykunuzu alın

İnsomnia ya da uyuyamama, kaygının en yaygın olarak görülen belirtilerindendir. Aşağıdakileri uygulayarak uykuyu önceliğiniz haline getirmeye çalışın:

  • Gece yalnızca yorgun hissettiğiniz zaman yatın
  • Yatakta kitap okumayın ya da televizyon izlemeyin
  • Yatakta telefon, tablet ya da bilgisayar kullanmayın
  • Uyuyamıyorsanız yatakta dönüp durmayın; bunun yerine kalkın ve kendinizi uykulu hissedene kadar başka bir odaya geçin
  • Uyumadan önce kafeinden, büyük öğünlerden ve nikotinden uzak durun
  • Uyumaya gitmeden önce endişelerinizi bir yere yazın
  • Her gece aynı saatte uyumaya çalışın

 

6. Meditasyon yapın

Meditasyonun temel amacı kişinin zihnindeki kaotik düşünceleri ortadan kaldırmak ve bunları sakinlik hissi ve anda olmanın farkındalığı ile değiştirmektir. Meditasyon, stresi ve kaygıyı azaltmasıyla bilinmektedir. Araştırmalara göre her gün 30 dakika meditasyon yapmak bazı kaygı belirtilerini rahatlatabilmekte ve antidepresan görevi görebilmektedir.

7. Sağlıklı beslenin

süper sağlıklı 50 gıda

Düşük kan şekeri seviyeleri, susuzluk ya da işlenmiş gıdalarda bulunan aroma, yapay renklendirici ve koruyucu gibi kimyasallar insanların ruh halinde değişimine yol açabilmektedir. Yüksek miktarda şeker içeren beslenme düzenleri de ruh halinde değişim yaratabilmektedir. Kaygınız, yemekten sonra kötüleşiyorsa yeme alışkanlıklarınızı kontrol etmeniz iyi olacaktır. Su için, işlenmiş gıdaları hayatınızdan çıkarın ve kompleks karbonhidratlar, meyveler, sebzeler ve yağsız proteinler bakımından zengin bir beslenme düzenine geçin.

8. Derin nefes alın

Rezonans nefesi
Rezonans nefesi

Kaygıyla birlikte genelde sığ ve hızlı solunum görülür. Bu durum kalbin hızlı atmasına, baş dönmesine ve hatta panik atağa yol açabilir. Derin nefes egzersizleri ile yavaş, eşit ve derin nefesler alarak normal solunum düzeninize kavuşabilir ve kaygınızı azaltabilirsiniz.

9. Aromaterapi deneyin

Aromaterapide sağlığı ve iyilik halini desteklemek için uçucu yağlar kullanılır. Bu yağlar doğrudan koklanabilir, banyoya eklenebilir ya da difüzöre konulabilir. Araştırmalara göre aromaterapi şu konularda etkilidir:

  • Rahatlamanıza yardımcı olur
  • Uyumanıza yardımcı olur
  • Ruh halinizi destekler
  • Kalp atış hızını ve kan basıncını düşürür
  • Kaygıyı rahatlatmak için kullanılan uçucu yağlardan bazıları şunlardır:
  • Bergamot
  • Lavanta
  • Misk adaçayı
  • Greyfurt
  • Ylang ylang

10. Papatya çayı için

papatya çayı

Bir fincan papatya çayı içerek sinirlerinizi yatıştırabilir ve daha rahat uyuyabilirsiniz. Papatyanın aynı zamanda genel kaygı bozukluğuyla savaşma konusunda da etkili olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır.

Sonuç Olarak

Kendinizi kaygılı hissediyorsanız, yukarıdaki öneriler sakinleşmenize yardımcı olabilir. Deneyebileceğiniz bu doğal yöntemler kaygınızı azaltma konusunda yardımcı olabilir. Ancak bunların profesyonel desteğin yerine geçmeyeceğini unutmamanız gerekir. Kaygı durumlarında terapi ya da ilaç kullanımı gerekebilmektedir. Bu nedenle sorunlarınız hakkında bir doktorunuza konuşmaktan çekinmeyin.