Yaz meyvelerine doyamıyoruz, ne zaman pazara gitsek her birinden bir değil, birkaç kilo alıyoruz. Zaten havalar ısındığı için artık kışın o kalorili tatlıları, yağlı, salçalı yemekleri yerini kavun, karpuz, kayısı, kiraz gibi meyvelere, sebze yemeklerine bıraktı. Tabiî ki de çok iyi oldu. Kışın yedik, içtik çılgınlar gibi, göbekte, belde, basenlerde, bacaklarda yağlar depoladık, şimdi bikini sezonu geldi, ama açmaya cesaretimiz yok. Sizin hislerinize, durumunuza tercüman olduğumu düşünüyorsanız, sizin için şahane bir fikrim var. Her gün düzenli olarak yürüyüş yapın, imkanınız varsa yüzün, yediğinize, içtiğinize dikkat edin. Şöyle ki asitli, şekerli, bol kalorili içecekler, yiyecekler yerine evde kendinize doğal smoothieler hazırlayın, meyve tabaklarını doldurun derim. İşte bu dönemde size en çok faydası olacak, kilo verme çabanızı destekleyecek en etkili meyvelerden olan kirazı size uzun uzadıya anlatmıştım, şimdi de sıra geldi kayısıya! Kayısı da tıpkı kiraz gibi bolca lif içeriyor, uzun süre tok tutuyor, hızlıca kilo vermenize yardım ediyor. Tabi öncelikle besin değerlerine bakalım!

Kayısının besin değerleri

100 gram kayısı genel olarak;

  • 48 kalori,
  • 4 gram yağ,
  • 1 miligram sodyum,
  • 259 miligram potasyum,
  • 11 gram karbonhidrat,
  • 2 gram lif,
  • 9 gram şeker,
  • 4 gram protein,
  • 926 IU A vitamini,
  • 10 miligram C vitamini,
  • 13 miligram kalsiyum,
  • 4 miligram demir,
  • 10 miligram magnezyum içeriyor.

Lif deposu, demir zengini, besleyici, uzun süre tok tutucu, fiziksel ve zihinsel olarak canlılık kaynağı kayısının faydaları saymakla bitmez. Başta akciğer ve cilt kanserleri olmak üzere pek çok kanser türüne karşı koruyucu özellikte olan kayısı çocuklardaki gelişim bozukluklarını da engeller.

Kayısı kanı temizler, kan hastalıklarından korur!

Kayısının içinde bolca demir bulunduğu için kayısının anemi ve anemi kaynaklı pek çok hastalığı önlediği, tedavisini kolaylaştırdığı bilinmekte. Demir bakımından zengin olan kayısı, kan oluşumunu destekler, kan akışını ve enerjisini artırır. Bununla birlikte düzenli olarak kayısı tüketme durumunda vücut sıcaklığı yükselir ve hemoglobin üretimi artar. Özellikle kanda biriken zararlı atık maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olan kayısı, kanı temizler ve kan ile ilgili hastalıklardan korur. İşte tüm bu faydaları dolayısıyla sabahları aç karnına 3-4 tane kayısı yiyip üzerine de bir büyük su bardağı su içmek gerekiyor.

Kayısı, kanser riskini azaltır!

Vücut hücrelerinde oluşan serbest radikaller hücrelere hasar verir, onları öldürür. İşte bunun sonucunda da hücrelerin DNA’larında değişiklikler olur, hücrelerin normal çoğalma süreci sekteye uğrar ve kanserli hücre oluşur. Oysaki bu serbest radikallerle savaşabilecek antioksidanlardan bolca tüketmek yoluyla kanseri önlemek mümkündür. Antioksidanlar; serbest radikallerin yarattığı hasarı, kirliliği, UV ışınlarının verdiği zararları giderir, telafi eder. Bununla birlikte kanserle mücadelede çok önemli olan A ve C vitaminleri de kayısının içinde bolca bulunuyor. Bir de kayısı çekirdeğinin kanserle mücadele de çok etkili bileşenlerden B17’yi içermesi de çok önemlidir.

Kayısı kalbi korur!

Likopen gibi antioksidanlar ve C vitamini bakımından zengin olan kayısı, kalbimizin dostudur. Antioksidanlar bakımından yeterli beslenme yoluyla başta kalp krizi olmak üzere pek çok kalp hastalığı önlenebildiği için, kötü kolesterolü düşürüp genel kolesterol değerini dengelemek için, kardiyovasküler sağlığı korumak için düzenli olarak yaz, kış yaş ya da kuru kayısı tüketmek gerekiyor.

Kayısı, kabızlığı giderir!

Kabızlık, küçük büyük pek çok kişinin yaşam kalitesini düşüren önemli bir sağlık sorunudur. Kabızlığın en doğal çözümlerinden birisi, kesinlikle bol bol yaş ya da kuru kayısı tüketmektir. Kayısının içinde bulunan pektin, lif ve selüloz kolon sağlığını destekler, bağırsakların çok iyi çalışmasını sağlar. Bu sayede sindirim sisteminin fonksiyonlarının tam olarak çalışması sağlanır. Günde 4-5 tane yaş ya da kuru kayısı yiyerek kabızlık ve daha başka sindirim sorunlarına çözüm bulunabilir. Özellikle kabızlık vakalarında 2-3 tane kayısıyı 1 kase ev yoğurdunun içine doğrayarak tüketmek ya da kayısı yedikten sonra üzerine bir büyük bardak su içmek önerilir.

Kayısı, kilo verme sürecini hızlandırır!

Yaz geldi, herkeste bir kilo verme telaşı, elbiselere, eteklere sığabilme, bikini giyebilme endişesi başladı. Hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenlerin günde 5-6 tane, özellikle de sabahları aç karnına kayısı yemeleri gerekiyor. Lif içeriği yüksek olan kayısı sayesinde hem uzun süre tok kalmak hem de bağırsakları hızlıca çalıştırmak mümkün. Sabah sabah kayısı yiyin ve akşamdan kalan tüm atıklarınızı vücut dışına gönderin. Ayrıca gün içinde acıktıkça da 1-2 tane kayısı atıştırın.

Kayısı, göz sağlığını destekler!

Görme sorunları yaşamak istemeyen, varsa bu sorunları en aza indirebilmek isteyenlerin A, C ve E vitaminleri açısından zengin beslenmeleri gerekiyor. Çocuklarda ve bir de ileri yaşlarda karşılaşılan görme kayıplarının önüne geçebilmenin en doğal yolu düzenli olarak kayısı yemektir. Kayısı tüketimi sayesinde gece körlüğü, katarakt ve göz dejenerasyonları önlenebilmektedir.

Kayısı, cildi güzelleştirir!

A, B ve C vitaminleri ve likopen içeren kayısı, tam bir cilt dostu besindir. Özellikle yağlı cilde sahip olan kişilerin cilt sorunlarını önlemek için C vitamini ağırlıklı beslenmeleri gerekiyor. Zira C vitamini, aşırı yağdan kaynaklı cilt problemlerini gideriyor. Kayısını ezip püre haline getirdikten sonra cilde uygulayarak özellikle ellerin ve yüzün nemlenmesini sağlamak mümkündür. Kayısı çekirdeklerini ezerek cilde peeling yapmak da cilt yüzeyindeki ölü hücrelerin temizlenmesine, cilt hücrelerinin yenilenmesine katkı sağlar, cildi daha parlak ve canlı hale getirir. Kozmetik ve bakım sektöründe sıklıkla kullanılan kayısı yağı da, cildin elastikiyetini korumasına, hücre yenilenmesine yardımcı olduğu için cilt bakım maskelerinde kayısı yağını kullanmakta fayda var.

Cilde iyi gelen tüm doğal besinler gibi kayısı da, saç sağlığını da desteklemektedir. Saç derisine uygulanan kayısı yağı, saç derisini besler, yeni saç oluşumunu destekler ve saçların daha canlı, parlak olmasını sağlar.

Kayısı, gebelik döneminde faydalıdır!

Kayısının içinde bulunan A, C ve E vitaminleri, fosfor, silisyum, kalsiyum, demir ve potasyum mineralleri gebelik döneminde hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için çok faydalıdır. Hamilelerin en önemli sorunlarından birisi olan kansızlık da, düzenli olarak kayısı tüketimi ile hafifletilebilir. Zira kayısının kan yapıcı, kanı temizleyici özelliği vardır.

Kayısı, kemikleri güçlendirir!

Kalsiyum demek, vitaminler demek kemiklerin sağlıklı olması, güçlü kalması demektir. Kayısı da, kalsiyum açısından oldukça zengin olduğundan her yaştan bireyin ve özellikle de gelişme çağındaki çocukların düzenli olarak kayısı tüketmeleri önemlidir.

Kayısı, astım sorununun etkilerini azaltmaya yardımcı olur!

Kayısının solunum yollarının sağlığı için faydalı olduğu bilinmekte. Bu bakımdan astım, bronşit, tüberküloz gibi solunum yolları sorunlarının hafifletilmesi için sabahları aç karnına 3- 4 tane kayısı tüketilmesi öneriliyor. Ayrıca kayısı suyunun, şekersiz kayısı kompostosunun da solunum sistemini rahatlattığı biliniyor.

Kayısı tüketecek olanlara öneriler

  • Kayısının bilinen her hangi bir yan etkisi ya da zararı bulunmamaktadır.
  • Diğer tüm doğal besin maddelerinde olduğu gibi kayısıda da her hangi bir rahatsızlığı olanların tüketmeden önce doktora danışmaları doğru olur.
  • Günde 5-6 tane kayısı yeterlidir. Aşırı kayısı tüketimi sonucunda şişkinlik, kasılma, ishal gibi sorunlar yaşanabilir.
  • Hamilelik döneminde yaş ve kuru kayısı tüketmek hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için çok faydalıyken, kayısı çekirdeği için aynı şeyler söylenemez. Hamileler ve emzirme döneminde olanların kayısı çekirdeği tüketmemeleri gerekiyor.