Eğer kediniz devamlı olarak kendini kaşıyıp yalıyorsa, bir cilt problemine sahip olabilir. Kediler cilt enfeksiyonlarına, parazitlere, alerjilere ve genelde insanlarda görülen başka rahatsızlıklara karşı yatkındırlar. Onlarda en yaygın görülen cilt problemlerine değindik.

Kedi Sivilcesi

Kedilerin sivilcelere dair estetik kaygıları yoktur ancak onlarda da sivilce çıkabilir. Genelde çene bölgesinde ortaya çıkar. Sebepleri arasında stres, kötü bakım ve ilaçlara verilen tepkiler, başka cilt problemleri veya mama ile suyunu koyduğunuz plastik kap bile bulunabilir. Veteriner sivilceleri geçirmek için özel bir şampuan veya jel önerebilir, eğer bakteri enfeksiyonu da varsa antibiyotik verebilir.

Bakteri Enfeksiyonu

Pek çok vakada, bakteriyel cilt enfeksiyonları başka bir cilt probleminin sonucu olarak gelişir. Örneğin kedi sivilcesi kedinin tüy foliküllerini enfeksiyona daha yatkın hale getirir ve sonucunda folikülit ortaya çıkar. Bakteri enfeksiyonları antibiyotikler ile tedavi edilirler ancak diğer cilt problemlerine de enfeksiyonun tekrarını önlemek için özen gösterilmeli.

Mantar Enfeksiyonu

Mantar enfeksiyonları mantarlardan kaynaklanırlar ve başka tıbbi problemleri olan kedilerde ortaya çıkma ihtimalleri yüksektir. Kulak mantar enfeksiyonu için en yaygın noktalar arasında. Belirtileri arasında siyah veya sarı akıntı, kulağın kızarması ve devamlı kulağı kaşımak bulunuyor. Mantar enfeksiyonları mantar karşıtı ilaçlara iyi tepki verirler ancak kediniz üzerinde herhangi bir şey kullanmadan önce veterinere göstermeyi unutmayın.

Saçkıran

Saçkıran da 1 yaşın altındaki kedileri etkileyen bir mantar türü. Kedinin baş, kulak ve ön kol kısımlarında veya diğer bölgelerinde dairesel lezyonlara sebep olabilir. Bu lezyon bölgesindeki cilt genelde kel veya döküntülüdür. Saçkıran çok bulaşıcıdır ve evdeki diğer hayvanlara ve hatta insanlara bulaşabilir. Tedavi rahatsızlığın şiddetine bağlı ve seçenekler arasında şampuanlar, losyonlar ve oral ilaçlar bulunuyor.

Sporotrikoz

Nadir görülen bir diğer mantar hastalığı ise sporotrikozdur ve bu rahatsızlıkta küçük, sert cilt lezyonlarından sıvı akabilir. Bir toplum sağlığı meselesi olarak görülen bu rahatsızlık, kedilerden insanlara geçebiliyor. Zayıf bağışıklık sistemi olan insanlar daha yatkınlar. Bu nedenle sporotrikoz sahibi kediler doğru şekilde tedavi edilmeliler ve sahipleri de hijyenlerine dikkat etmeliler.

Alerjik Dermatit

Kediler bakım ürünlerine, gıdalara, polen ve pire gibi çevredeki şeylere alerjik tepki verebilirler. Baş ve boyun çevresinin kaşınması gıda alerjilerinin yaygın bir belirtisi. Diğer alerji türlerinin belirtileri arasında patilerini çiğnemek, kuyruğun dip kısmını kaşımak, kulakları kaşımak bulunuyor. Alerjiler bedenin herhangi bir noktasında tüy kaybına ve cilt lezyonlarına da yol açabilirler. Alerjiye bağlı kaşınan cildi yatıştırmak için çeşitli tedaviler var ancak en iyi yöntem alerji yapan şeyi uzakta tutmak.

Alopesi

Eğer kedilerle birlikte yaşıyorsanız, süveterleriniz üzerindeki kedi tüyleri ile başa çıkmayı öğrenirsiniz. Ancak kediniz normalden daha fazla tüy kaybediyorsa ve kel noktaları varsa, hemen veterinere götürün. Anormal saç kaybı pire, stres, alerji ve kötü beslenme gibi çeşitli hastalıkların uyarı işaretleri arasındadır.

Pire

Kedinizin üzerindeki kanla beslenen küçük böcekler fikri sizi korkutabilir ancak pireler çok yaygın bir problem. Onları arayarak bulabilir veya özellikle kürkün beyaz olduğu yerlere bakabilirsiniz. Pirelerin diğer işaretleri arasında devamlı kaşınma, döküntülü cilt lezyonları ve kuyruk kökünde tüylerde azalma bulunuyor. Pirelerden kurtulmak için kedinizi ve ayrıca mobilyalarınızı, yatağınızı ve çarşaflarınızı temizlemeniz gerekecek. Aylık pire kontrol protokolü bu konuda altın standarttır. Sadece kedinizdeki pireleri öldürmez, aynı zamanda pirelerin üremesine engel olduğu için onları zamanla ortadan kaldırır. Etkili olması için hayvanları evde tedavi etmelisiniz.

Kulak Akarları

Kulak akarları, kedinin kulağındaki kirlere ve yağlara gelen küçük parazitlerdir. Beslendikçe kulakta inflamasyona sebep olurlar ve bu da ciddi cilt ve kulak enfeksiyonlarına sebep olabilir. Kulak akarlarının işaretleri arasında kulakları aşırı kaşıma, kafa sallama, kulaklardan gelen güçlü bir koku veya koyu renkli akıntı bulunuyor. İki kulak da etkilenmişse akarlardan şüphelenebilirsiniz. Akarlar veterinerinizin vereceği kremler ile tedavi edilebilirler. Ayrıca başka hayvanlara da bulaşabilirler.

Bit

Bitler kuru ciltten beslenen parazitlerdir. Genç, ihmal edilmiş kedilerde yaygın bulunurlar ve genelde fark edilmezler. Büyük bir bulaşma, kaşınmaya, huzursuzluğa, sıradışı bir kürk görüntüsüne ve tüy kaybına sebep olabilir. Akarlarda olduğu gibi bitler de deri üstü kremlerle tedavi edilebilirler. Bitler türlere özgü olduklarından kedinizden kapma konusunda endişeye kapılmayın.

Yağlı Kuyruk

Kuyruk bezi hiperplazisi olarak da bilinen yağlı kuyruk, kuyruğun ucundaki aşırı aktif bezleri ifade eder. Bu bezler saç kaybına ve döküntülü lezyonlara sebep olan çok fazla yağlı salgı atarlar. Ağır vakalarda kuyruk bakteri enfeksiyonuna da yatkın hale gelebilir. Kısırlaştırma erkek kedilerde bu problemi ortadan kaldırabilir. Diğer tedavi seçenekleri arasında kuyruğun bakımı ve özel formüllü şampuanların kullanımı bulunuyor.

Ezoinofilik Granulom

Eğer kedinizin burun ve dudaklarında ülser ve lezyonlar çıktıysa, ezoinofilik granulom adı verilen alerjik reaksiyon tipine sahip olabilir. Bu tepki bedenin herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir ancak en çok yüzde, pençelerde ve ayaklar ile kalçalarda bulunur. Gıda alerjileri ve pirelerden kaynaklanabilir ancak aynı zamanda bakteri enfeksiyonunun da bir sonucu olabilirler. Tedavi, reaksiyona sebep olan şeye bağlı.

Cilt Tümörleri

Kedinin derisindeki bir parça illa ki kanser olmak zorunda değil ancak veteriner tarafından kontrol edilmelidir. Yaşlı kediler ve beyaz kulaklı ve başlı kediler cilt kanserine daha yatkındırlar. Kanser teşhisi için biyopsi gerekli. Eğer kitle yeterince küçükse, veteriner tamamen alınmasını önerebilir. Yayılmamış olan tümörler için bu tek ihtiyaç duyulan tedavi olabilir.

Kuru, Döküntülü Deri

İnsanlar gibi bazı kediler de kış zamanı kuru, döküntülü bir cilde sahip olurlar. Genelde ciddi bir şey olmaz ancak veteriner baksa iyi olabilir. Sürekli kepek olması kötü beslenme, yetersiz bakım veya tıbbi rahatsızlıkların işareti olabilir. Özel şampuanlar ve omega-3 takviyeleri kepek konusunda yardımcı olabilirler.

Takıntılı Yalanma

Kediler kendilerini temizlemeleri ile bilinirler ancak bazen bunu abartırlar. Takıntılı yalanma, ısırma ve cildi emme davranışları onu rahatsız edebilir, enfeksiyona ve tüylerde incelmeye sebep olabilir. Kediler yeni bir eve taşınmak gibi stres kaynaklarına tepki olarak veya artrit gibi tıbbi problemlere karşı takıntılı olarak yalanabilirler. Eğer kediniz bu durumdaysa, stresi azaltmak ve davranış değişimleri için veterinerinize danışın.

Ne Zaman Veterinere Götürmeli?

Eğer kedinizin cildinde dökülme, kızarma, kellik ve başka sorunlar görüyorsanız, veterineriniz kedinizi en kısa zamanda görmeli. Cilt iyi görünse bile kedi kendini aşırı miktarda kaşıyorsa, yalıyorsa ve ısırıyorsa yine veterinere götürülmeli.