Tüy dökmek bir kedinin hayatındaki normal ve doğal bir olaydır ve ayrıca tüy uzunluğu ile bağlantısı yoktur. Çünkü kedinin tüylerinin bir büyüme döngüsü vardır ve bu döngü içerisinde tüyler büyür, dinlenir, ölür ve sonrasında dökülürler. Ayrıca kedilerin tüy dökme mevsimleri de vardır.

Dış mekanlara erişimi olan kediler genelde yılda iki defa tüy dökerler. Birincisi ilkbaharda olur ve kış için çıkan yoğun kışlık kürkü dökerler, ikincisi ise sonbaharda olur ve böylece gelecek kış için yeni tüylerin gelişimine yer açarlar.

Kedinin tüy dökmesi temel olarak kedinin güneş ışınlarına ne kadar maruz kaldığı ile bağlantılıdır. İç mekanlarda ve ayrıca sıcak, havalandırmalı evlerde yaşayan kedilerde devamlı olarak tüy dökülebilir çünkü biyolojik sistemleri evdeki ayarlanmış ısı nedeniyle bozulur.

Kediler kendilerine çok iyi bakarlar ancak ölü tüyleri ortadan kaldırmak için bir insanın yardımcı olması faydalı olur. Kendilerini temizlediklerinde tüyleri de yutarlar ve bu da midede tüy toplarına sebep olur. Aşırıya kaçacak olursa bağırsak tıkanmasına kadar yolu vardır. Ayrıca fazla miktarda ölü tüyler birbirlerine dolanabilir ve düğümler oluşturabilirler.

Burada temel kural, kedinin tüy miktarı arttıkça, bakım miktarının da artmasıdır. Tüylerin boyuna ek olarak kabarıklığı ve yoğunluğu da önemlidir. Kısa tüylü kedilerde bile tıraş edilmesi gereken düğüm bölgeleri ortaya çıkabilir.

Uzun tüylü kediler için haftada bir kaç defa taramak gerekli olabilir, kısa tüylülerde ise haftalık yeterli olacaktır. Uzun tüylü kedilerde bakım çok önemli çünkü düğümler daha kolay oluşurlar ve hareketi engellerler.

Doğru Fırçayı Seçmek

Kedilerin tüylerini fırçalamak için satılan çok sayıda ürün var ancak aldığınız tarak ve fırçanın, çok sık olmadığından, fırçalama esnasında kedinin derisine zarar vermediğinden, buna karşın tüm dolaşıklıkları açabildiğinden emin olmalısınız. Ayrıca pek çok kedinin fırçalanmaktan hoşlanması nedeniyle süreç sizin için daha kolay hale gelecektir.

Metal olan fırçalar pek önerilmiyorlar çünkü bunlar tüylere zarar verebilirler ve sonucunda dolaşıklıklar ortaya çıkarlar. Ayrıca kedinin cildine de hasar verebilirler.

Kısa tüylü kediler için eldiven formunda fırçalar da satılıyorlar ve bu eldiven ile kediyi okşayarak normalde dökülecek olan tüylerin büyük kısmını toplayabilirsiniz.

Uzun tüylü kedilerin kısa tüylü kedilerden daha fazla tüy dökmesi bir efsanedir. Uzun tüylülerin tüyleri mobilya ve yerlerde daha fazla görünür olduğundan bu algı oluşur.

Tüy Dökmenin Normal Olmadığı Zamanlar

Kediniz bir anda çok fazla tüy dökmeye başladıysa, bu bir sağlık sorununa işaret edebilir ve veteriner ziyareti gerekli olabilir.

Bunun pek çok sebebi var ve alerjilerden tenyalara, beslenmeden strese, hamilelikten güneş yanıklarına kadar her şey olabilir. Eğer kediniz özellikle büyük parçalar halinde tüy döküyorsa ve kendini ısırıyorsa, kesinlikle veteriner ziyareti gerekir.

Fakat en yaygın sebepleri şöyledir:

Kedi Alerjileri

Kediler mevsimsel dönüşümler için ilkbahar ve sonbaharda tüylerini dökerler. Eğer diğer mevsimlerde aşırı tüy dökme görürseniz, bu kedinizin alerjisi olduğu anlamına gelebilir. Kedilerin de insanlar gibi mevsim alerjileri olur ve polenlerden gıdalara kadar pek çok konuda alerji sahibi de olabilirler. İkisi de tahriş, kaşıntı ve kel noktalar gibi cilt problemlerine sebep olabilir. Eğer kedinin cildi alerjiden dolayı dengesizlik yaşarsa, bunun sonucu genelde tüy dökme olur.

Ringworm

Yuvarlak kurt olarak da bilinen rahatsızlık sadece yavru kedilerde olmaz. Her yaştan kediyi etkileyebilir ve belirtileri yetişkin kedilerde daha hafif olur. Genelde kulaklarda, yüzde, patilerde kızarma olarak kendini gösterir. Esasında ciltte çoğalan bir mantar enfeksiyonu olduğu için onunla karşılaşan kedilerde cilt problemleri olması yüksek ihtimaldir. Bu nedenle tüy dökme olabilir, deri döküntüsü olabilir. Eğer kedinizde mantar olduğunu düşünüyorsanız hemen veterinere götürmelisiniz.

Tiroid Hastalığı

Tiroid sorunları kedi sahiplerinin veterineri ziyaret etmelerinin en yaygın sebepleri arasındadır. Aşırı çalışan veya az çalışan bir tiroid bezi her yaştan kediyi etkileyebilir ve genelde 10 yaş ve üzeri kedilerde ortaya çıkar. Tiroid hastalığının kedilerdeki belirtileri çok değişkendir ve bu nedenle tıbbi yardım olmadan tespit etmesi zordur. En yaygın belirtileri arasında tüy dökme, kilo verme ve kalp ritminde artış görülmektedir.

Kaygılar

Kedinizin streslendiği zaman biraz daha tüy döktüğünü fark ettiniz mi? Kediler de stres olabilirler! Bu da iştah kaybından tüy dökmeye kadar pek çok belirti verebilir. Bazı kediler stresle başa çıkmak için sürekli kendilerini yalayabilir ve bu nedenle kelleşebilirler. Eğer çok hasta ve kaygılı görünüyorsa bakım yapmayı da bırakmış olabilir ve bu da fazla tüy dökmeye sebep olur.

Eğer veteriner kedinizin tüy dökmesi için tıbbi bir sebebi olmadığını belirtiyorsa, onu sağlıklı bir beslenme düzeni ile beslemeli, tüy bakımını unutmamalısınız. Ayrıca kedinizin mutlu olması da süreci etkileyecektir.

Tüy Dökmeyi Azaltmak İçin Beslenme

Tıbbi problemlerden kaynaklanmayan tüy dökme vakaları için protein ve yağlara dikkat etmek gerekiyor.

Kediler etçillerdir ve bu nedenle diğer pek çok hayvandan daha fazla proteine ihtiyaç duyarlar. En az %45 oranında proteine sahip gıdaları günlük olarak tüketmeleri gerekir ve bu proteinler hayvansal proteinler olmalılar. Protein olmazsa kedinin proteinden oluşan tüyleri zarar görür.

Ayrıca bazı yağ asitlerinin kombinasyonları da tüylerine fayda sağlayabilirler. Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerine sahip mamalar veya soğuk su balığı yağları içeren mamalar uygun olurlar. Yağ oranı %25-35 civarında olmalıdır. Ancak kedide kilo problemleri varsa bu aralığın alt kısmında olması daha uygun olur.