Pek çoğumuz kepeği saç derisinde bulunan yahut omuzlarımıza dökülmüş beyaz nesneler olarak biliriz ancak ondan nasıl kurtulmamız gerektiğini bilmeyiz.

Kepek problemi sandığınızdan daha yaygın bir problem ve hepimizin hayatında bir kaç defa başımıza geliyor. Saç derisindeki ölü hücrelerin aşırı üretiminden kaynaklanan kepek, kışın cildi kurutan soğuk havadan, vitamin bakımından eksik bir beslenme düzeninden, sağlıksız şampuanlarda bulunan sert kimyasallardan kaynaklanıyor olabilir.

Kepek Nedir?

Kepek, dünya nüfusunun %50’sini etkileyen bir cilt rahatsızlığıdır ve saç derisinden aşırı miktarda ölü hücre topaklarının dökülmesi olarak tanımlanıyor. Genellikle biraz kaşıntıya sebep olabilse de kızarma veya hasar görüntüsü de bırakmıyor.

Kepek genellikle sonbahar ve kış aylarında daha yaygın hale geliyor çünkü kışın kuru hava saç derisine hasar veriyor. Temel olarak ölü hücrelerden kaynaklansa da daha ciddi vakalarda maya benzeri organizmalar sebebiyle iyice artabiliyor. Normalde bu mikroplar herkesin saç derisinde bulunsa da, aşırı çoğaldığında rahatsızlık verebiliyorlar.

Pek çok çalışmada, hindistan cevizi yağı gibi doğal çözümlerin kepek problemine iyi gelebildiği görülmüştür ve bu ürünlerin sentetik kepek ürünlerine katıldıkları da gözlenmiştir. Her ne kadar tam tersi düşünülse de, saçları daha sık şampuanlamak kepek probleminin üstesinden gelinmesine yardımcı olabilmektedir. Bunun yanında stres ve anksiyete ise kepek probleminin artmasına sebep oluyor.

Kepeğin Sebepleri ve Belirtileri

Kuru cilt: Kepeğin en popüler sebebi kuru bir cilttir. Kuru cildin belirtilerini saçlarınız haricinde kollar ve bacaklar gibi vücudun diğer bölgelerinde de görebilirsiniz.

Yağlı cilt: Garip gelebilir ancak yağlı cilt de kepeğin en büyük sebepleri arasındadır. Bu durum kızarık, yağlı görünen ve beyaz döküntülere sahip saç derisi ile kendini gösterir. Cildin yağını engellemek için daha sık yıkayabilirsiniz ancak aşırı yıkayarak yağsız kalmasına da engel olmalısınız.

Cilt problemleri: Egzema gibi cilt problemlerinin kuru cilde sebep olmaları, kepek probleminin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Maya benzeri mantarlar: Bu mantarlar pek çok yetişkinde bulunuyorlar ancak bazen cilt hücrelerinin aşırı çoğalmasına sebep olarak kepeği ortaya çıkarıyorlar.

Saç bakım ürünleri: Pek çok saç bakım ürününde kimyasallar bulunur ve bunlar saç derisine zarar verirler. Dolayısıyla kepeklenme problemi görülebilir.

Kepekten Kurtulmak İçin 9 Doğal Reçete

Su İçin

Vücudumuzda ciddi bir su eksikliği bulunması cildi kurutur ve bu nedenle su içmek gerekir. Hem ciltteki kurumaya engel olmak hem de sağlığı iyileştirmek için her gün bol miktarda su içmelisiniz.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağının içerisinde orta-zincirli yağ asitleri bulunur ve bunlar antiviral, antimikrobiyel ve antimantar etkileri gösterirler. Bu sayede mantar, virüs ve bakteriler ortadan kaldılabilirler.

Öz Yağlar

Pek çok öz yağın mantar, virüs ve bakteri karşıtı etkileri bulunmaktadır ve bunlar enfeksiyonları, inflamasyonları bastırarak kepek konusunda fark yaratabilirler. Lavanta, keklik üzümü, kekik, limonotu, selvi, güveyotu ve çay ağacı yağı gibi öz yağları bu konuda değerlendirebilirsiniz.
20-60 yaş arasındaki kepekli bireyler üzerinde limonotu öz yağı ile yapılan çalışmalarda, yedi günlük kullanımın kepeği ciddi oranda azalttığı görülmüştür. Ancak yağları seçerken %100 saf olduklarından emin olmalısınız.
Bu yağlar saf oldukları sürece doğrudan içilebilirler de, bunun için bir kaç tanesinden bir kaç damlayı suya damlatın ve içebileceğiniz güzel bir tonik yaratın.

Aloe Vera Jeli

Aloe veranın faydaları büyüktür ve genellikle cildi rahatlatmak, yatıştırmak için kullanılmaktadır.

Zeytinyağı

Zeytinyağı kepekleri geçici olarak ortadan kaldırabilmek için kullanılmaktadır. Rafine edilmemiş organik zeytinyağını saç derinizdeki kepekten etkilenmiş bölgelere sürün ve bir saat bekledikten sonra bir fırça kullanarak saç derisine masaj yağın.
Eğer çok fazla sürerseniz onu tekrar yıkamanız gerektiğini de unutmayın.

Rahatlayın

Cilt rahatsızlıkları genellikle depresyon, anksiyete ve stresten kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla cildinizdeki değişimlere dikkat edin ve stres karşıtı teknikler kullanarak stresle mücadele edin. Yoga, yürüyüşler, spor, masaj terapisi, lavanta koklamak gibi seçenekler ruhsal anlamda rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

Elma Sirkesi


Elma sirkesi kepeklere sebep olan mantarların yok edilmesine yardımcı olmaktadır. Zira uzun süredir kaşınmalara karşı çok hızlı bir çözüm olabildiği bilinmektedir.
Eşit miktarda su ile elma sirkesini karıştırın ve saç diplerinize masaj yapın. Bir kaç dakika durduktan sonra suyla durulayın. Bir hafta boyunca bunu uyguladıktan sonra farkı görebilirsiniz.

Probiyotikler

Yediğiniz şeylerin probleminizin bir parçası olması da çok mümkün. Bu nedenle faydalı probiyotikler içeren besinleri tüketin. Bu sayede kepeği önleyebileceğiniz gibi bağırsaklarınızdaki faydalı bakterilere destek olabilir ve genel sağlığınızın da daha iyi hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Omega-3 Yağları

Beslenme düzeninize taze balıklar veya chia tohumları ile omega-3 yağlarını eklemeniz, cildinizin içeriden nemlendirilmesine yardımcı olacaktır ve bu sayede kepek probleminiz de azalabilir.
Ayrıca vitamin, mineral ve diğer besinlerin eksiklikleri de maalesef kepek problemine yol açabilmektedir. Balık yağı tüketerek cilt sağlığınıza katkıda bulunabilir ve kepeklere karşı daha etkili bir mücadele yürütebilirsiniz.