Keratin bakımı veya brezilya saç bakımı olarak adlandırılan yöntemi denediniz mi? Pek çok kişi keratin bakımının öncesinde ve sonrasında yayınlanan fotoğrafları görüyor ve onun en iyi çözüm olduğunu sanıyor. Elbette sonuçlar oldukça etkileyici ve bilhassa saçları kontrol edilemez durumda olanlar fayda görüyorlar. Bir kaç ay boyunca bu bakım sürecinin iyi iş çıkardığını itiraf etmek gerek ancak beraberinde gelen sağlık riskleri hayli düşündürücü.

Keratin nedir? Keratin, saçlarımızı, tırnaklarımızı ve cildimizi oluşturan bir proteindir. Keratin tedavisi ile zarar görmüş saç foliküllerinin yumuşatılması hedeflenir ve böylece saç bir hayli düzelir. Ancak bu bakımda kullanılan ürünlerin pek çoğunda aşırı miktarda formaldehit bulunur ve bu yüzden Avrupa’da, Kanada’da bu bakım yöntemi tamamen yasaklanmıştır. Yapılan araştırmalarda formaldehit bulunmadığı belirtilen ürünlerde bile bu zehrin varlığı ortaya konulmuştur.

Keratin bakımının maliyeti biraz yüksektir ve sağlık riskleri ise bir gerçektir. Dolayısıyla saçlarınızı güzelleştirmek isterken sağlığınıza zarar vermenize engel olacak bilgileri bir araya getirdik.

Keratin Bakımı Saç İçin Kötü Müdür?

 

Keratin bakımı saçları yarı-kalıcı olarak düzelmelerini sağlar ve bunun için geçici olarak keratin komplekslerini sıvı olarak saça mühürler, bunların saçta kalmaları için de özel solüsyonlar kullanılır. Bu tip bir saç düzleştirme işlemi genellikle kuaförlerde ve güzellik merkezlerinde gerçekleştirilirken, 90 dakikada tamamlanır. Elde edilen etkiler ise 3 ay boyunca kalıcı olurlar.

Lakin bu malzemelerin içerisinde kullanılan formaldehit veya işlemler sırasında formaldehit oluşumuna sebep olabilen kimyasallar, kanser sebebi olduğu bilinen bu maddenin hem nefes yolu ile hem de cilt üzerinden emilmesine sebep olurlar.

Vücudumuz doğal yollardan az bir miktarda formaldehit üretir ancak soluyabildiğimiz formaldehit esas tehlikeyi yaratır. Sigara dumanında, egzoz gazlarında, odun ve kömür ocaklarında, ayrıca keratin bakımı sırasında kuaförlerde, bol miktarda solunabilir formaldehit ortaya çıkar.

Kanser tehlikelerinin yanında formaldehite kronik olarak maruz kalmak, merkezi sinir sistemi zararına da yol açabilir ve bu da baş ağrıları, depresyon, ruh hali değişimleri, uykusuzluk, rahatsızlık, dikkat eksikliği ve sakatlık, hafıza problemleri gibi sıkıntılar yaratabilir.

Formaldehitin etkileri hem anında hem de aylar sonra fark edilebilmektedir. Sulanan, yanan gözler, gıcık yapan bir boğaz, burun kanaması gibi semptomlar formaldehite maruz kalmanızla birlikte ortaya çıkarlar. Ancak astım, bronşit ve solunum problemleri olanlar bu durumda daha da hassas hale gelirler çünkü formaldehit nefes yollarına ciddi rahatsızlık vererek nefes almayı zorlaştırır. Eğer kronik bir hastalığınız varsa onun yan etkilerini hissetmeniz de kolaylaşır.

Saçlarınız İçin 6 Doğal Tedavi Yöntemi

Beslenme Düzeninizi İyileştirin

Uzmanlar genel sağlık durumunuzun genellikle saçlarınızından belli olacağını belirtirler. Bu nedenle bol miktarda meyve ve sebzeden oluşan, protein bakımından da zengin bir beslenme düzeni takip etmek gerekir. Peki neden beslenme saçlar için bu kadar önemli? Çünkü saçlar bir protein olan keratinden oluşuyorlar ve yeni saçlar ortaya çıkarken bol miktarda keratin sahibi olmanız gerekiyor. Bunlara ek olarak sağlıklı saç oluşumunu desteklemek için yeterince demir, E vitamini, selenyum, bakır ve magnezyum da almanız gerekiyor.

Keratinli Doğal Saç ürünleri

Keratini saçlarınıza uygulamak için illa keratin bakımı yaptırmanıza gerek yok. Doğal şampuanlar, şekillendiriciler ve keratin içeren bakım ürünleri alarak da onu saçlarınıza uygulayabilirsiniz. Düzenli olarak keratin zengini ürünler kullanmak keratinin tüm faydalarını elde etmenize yardımcı olacaktır.

Ev Yapımı Saç Maskeleri

Evde zararlı maddeler içermeyen saç maskeleri üreterek keratin bakımındaki zararlı bileşenlerden korunabilirsiniz. İnternette saç bakımı maskelerine dair bol miktarda farklı tarif mevcut ve bunlar içerisinden size uyanı keşfedebilirsiniz. Zeytinyağı, bal, avokado, yumurta, jelatin, yoğurt gibi pek çok madde bu maskelerin üretiminde kullanılabiliyor ve onlar sayesinde saçlarınızı her zamankinden daha yumuşak ve güçlü hale getirebilirsiniz.

Gece Boyu Şekillendirme Bakımı

 

Eğer kuru, dökülen saçlarınız varsa, haftada bir defa argan yağı ile derinlemesine bakım yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken elinizde 10 damla kadar argan yağını ısıtmak ve daha sonra saç diplerinize masaj yapmak. Saç diplerinden başladıktan sonra uçlara kadar ilerleyin ve daha sonra kafanıza bir bone geçirin. Doğal vücut sıcaklığınız ve bone sayesinde yağ saçlarınıza işleyecektir ve yastığınıza geçmeyecektir. Yağı başınızda gece boyunca tutmanız yeterli olacaktır.

Öz Yağları Deneyin

Öz yağlar saçınızın çok daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlayabilirler. Bunun yanında kafa derisindeki inflamasyonun da sona ermesini sağlayabilirler. Biberiye, erz ağacı ve adaçayı öz yağlarını karıştırarak güzel bir saç bakım ürünü yaratabilirsiniz. Hatta satılan pek çok doğal şampuan içerisinde de bu öz yağlar bulunuyorlar.

Hindistan Cevizi Yağı Kullanın

Saçlarımız şekillendirme ve ısı verme aşamaları nedeniyle ciddi bir zarar görebilirler ancak hindistan cevizi bu konuda ciddi bir faydaya sahip. Zira onun sayesinde saçların kırılması engellenebilir ve genel durumları daha iyi hale gelir. Çeyrek çay kaşığı kadar hindistan cevizi yağını elinizle ısıtın ve daha sonra diplerden uçlara kadar uygulayın, ardından da saçlarınızı kurutun.