Kereviz o kadar değişik bir sebze ki, seveninden çok sevmeyeni var biliyorum. Hele en çok tüketmesi gereken çocuklar, alışık da olmadıkları için kereviz dediğimizde kaçacak delik arıyorlar. Oysa ki nasıl sağlıklı bir sebze, nasıl besleyici ve vücuda özel faydalar sağlayan bir sebze! Bugün bu yazımla birlikte belki birşeyler değişir ve kereviz beslenme düzenimizde hak ettiği yere oturabilir ne dersiniz?

Kerevizin Özel İçeriği

Kereviz inanılmaz bir sebze. Sapı ayrı yaprakları ayrı bir hazine aslında. Kerevizin faydaları K vitamini, C vitamini, potasyum, folik asit ve B6 vitamini özelliklerine ilaveten antioksidanların ve faydalı enzimlerin mükemmel bir kaynağı olması ile zaten baştacı.

Halk arasında yüzyıllardır antihipertansif bir ajan olarak bilinen kereviz, birçok kardiyovasküler rahatsızlıkta innaılmaz faydalı. Son dönem farmakolojik araştırmalarda, kereviz hem antioksidan hem de anti-inflamatuar aktivitelerle kan basıncını ve kolesterol düzeylerini iyileştirmeye yardımcı olurken kalp hastalığını da önlediği fark edilmiş.

Kereviz aynı zamanda lif kaynağı, sindirimi ve kilo kaybını artırır. Ayrıca, kerevizin yüksek yüzdesi su ve elektrolitler olması nedeniyle dehidrasyonu önleyebilir ve özel bileşikler kerevizin bir diüretik olarak hareket etmesine ve şişkinliği azaltmasına yardımcı olur. Antioksidan flavonoidleriçerdiği için, kereviz karaciğer, cilt, göz ve bilişsel sağlığı iyileştirme özelliklerini de içerir.

Kerevizin Besin Değerleri

Çoğu kişi kerevizin saplarını yemeyi tercih eder, ancak kerevizin yaprağı ve tohumları da yenilebilir ve çok da faydalıdır. Örneğin, kereviz yaprakları çorba ya da et suları için harika bir katkı maddesidir.

Kereviz ister yaprak, ister sap formunda yensin iltihaplanmayı azaltmak ve bakteriyel enfeksiyonlarla mücadele etmek için kendi başına etkileyici bir ajandır. Aynı zamanda dünyanın birçok yerinde kereviz tohumları toz baharat olarak araoma vermek için kullanılır .

1 bardak doğranmış kerevizde:

• 16 kalori
• 0 yağ
• 1 gram protein
• 5 gram lif
• 5 milligram K vitamini
• 36 milligram folat
• 22 milligram A vitamini
• 263 milligram potasyum
• 1 milligram C vitamini
• 40 milligram kalsiyum
• 0.08 milligram B6 vitamini

Kerevizin Sağlığımız için En Önemli 10 Faydası

1. Yüksek kolesterolü düşürür.


Kereviz kalp sağlığını iyileştirmek veya korumak için gerekli olan kolesterol düşürme gücüne sahiptir. Kereviz, daha önce lipid düşürücü etkiye sahip olduğu bildirilen 3-n-butylfthalide (BuPh) adı verilen eşsiz bir bileşimi içeriyor ancak araştırmacılar, kerevizin faydalarını hala araştırmaya devam ediyorlar.

2. İnflamasyonu düşürür.


Kereviz anti-inflamatuarlar, özellikle de flavonoid ve polifenol antioksidanlar gibi davranan antioksidanlar ve polisakkaritler içerir. Bunlar, özellikle yaşlandıkça iltihaplanmaya yol açabilen serbest radikal hasarla veya oksidatif stresle savaşarak, genel sağlığı destekler. İnflamasyon genellikle kanser, kalp hastalığı, artrit ve daha birçok gibi kronik hastalıkların olası bir nedenidir.

Araştırmacılar, kerevizin faydalarından sorumlu çok sayıda antioksidan türü tespit ettiler; bunlar arasında, kafeik asit ve ferulik asit gibi fenolik asitler ile kuetetin gibi flavaoller yer alıyor. Bunlar kerevizin, iltihap yoluyla daha da kötüleşen çeşitli durumların tedavisinde faydalı olmasını sağlıyor: eklem ağrısı (artrit gibi), gut, böbrek ve karaciğer enfeksiyonları, deri rahatsızlıkları, bağırsak sendromu ve üriner sistem enfeksiyonları bu tip rahatsızlıkların bazısı.

3. Yüksek tansiyonun önlenmesine veya tedavisine yardımcı olur.

Kereviz tohumu özütleri, endüstrileşmiş ülkelerde ölümlerin en büyük nedeni olan koroner kalp hastalığının önemli risk faktörlerinden biri olan yüksek tansiyon düşürmeye yardımcı anti-hipertansif özelliklere sahiptir.

Kereviz tohumları potansiyel olarak, kronik yüksek kan basıncının kontrolüne yardımcı olur. Kerevizin kan basıncını düşürücü faydaları, dolaşımı artıran, inflamasyonu azaltan ve kan basıncını kontrol eden hekzanik, metanolik ve sulu etanolik ekstraktları içeren tohumlarından gelir.

 4. Ülseri önler.

Ağrılı ülser oluşumunu önlemeye veya azaltmaya yardımcı olabilir. Pharmaceutical Biology Dergisinde yayınlanan 2010 tarihli bir araştırmada kerevizin, sindirim sisteminin astarını ülserlerden korumada kullanışlı özel bir etanol özütü içerdiği bulunmuş. Kereviz özütü, minik deliklerin oluşmasını önlemek için mide kaplamasında gerekli olan mide mukusunun tükenmiş seviyelerini önemli ölçüde doldurma yeteneğine sahiptir.

Araştırmacılar kerevizin mide asidi seviyesini kontrol eden, aynı zamanda koruyucu mukus seviyesini arttırırken flavonoidler, tanenler, uçucu yağlar ve alkaloidler gibi kimyasal bileşenler nedeniyle mide, kolon ve bağırsakları beslediğine inanıyorlar.

5. Karaciğeri korur.

Araştırmacılar, yüksek kolesterollü beslenmeye kereviz, hindiba ve arpa tozu ilave edince, karaciğer enzim fonksiyonlarında ve kan lipid düzeylerinde iyileşme gözlemledi. Bu durum, kereviz ile birlikte hindiba ve arpanın karaciğer hastalığından mustarip insanlar için yararlı olabileceğini düşündürmektedir.

6. Kilo vermeye yardımcı olur.

Kereviz çok düşük kalorilidir ve hayati besin sağlamak ve lipid (yağ) metabolizmasını düzenlemek için kilo vermenize yardımcı olmak için çok değerli bir gıda olabilir. Kerevizin başlıca faydalarından biri, çok besleyici olması ile birlikte antioksidanlar, elektrolitler, vitaminler ve C vitamini, B vitaminleri ve potasyum gibi mineralleri çok az kaloriyle sağlamasıdır.

7. Sindirimi arttırıyor ve şişkinliği azaltıyor.

Kerevizin sindirime faydası kısmen diüretik etkisinden kaynaklanmaktadır. Bu durum, kerevizin kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilecek olası antihipertansif mekanizmalarından biri olabilir. Bağırsaklardaki dolaşımı arttırdığı için şişkinlik ve su tutmayı da engelleyerek sindirim sistemini rahatlatır.

8. Enfeksiyonlara karşı mücadelede anti-mikrobiyal özellikler içerir.

Kereviz çok uzun yıllardır antibakteriyel etkileri nedeni ile bitkisel ilaçlarda kullanılır.

Ekstrakt, kerevizden alınır ve enfeksiyona neden olan zararlı bakteri bileşikleriyle bir araya getirildiğinde, bakterilerin büyümesini önemli derecede engeller, bağışıklığı arttırır ve bakteriyel enfeksiyonlarla savaşır.

9. Üriner enfeksiyon önler.

Kereviz ürik asidi azaltmaya yardımcı olur ve idrar üretimini uyarır, sindirim sistemi ve üreme organlarında bakteriyel enfeksiyonlara karşı korur. İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı savaştığı bilinen kızılcık meyvesine benzer bir şekilde mesane bozuklukları, böbrek sorunları ve üreme organlarındaki kistleri bile önlemeye yardımcı olabilir.

10. Kanserden korur.

Havuç, kereviz, rezene, maydanoz gibi kanser koruyucu sebzelerle aynı bitki ailesinde bulunan kereviz içinde de poli asetilen denilen kanserden koruyucu bileşikler bulunur. Bu konuda yapılan bazı çalışmalar poliasetilenlerin, toksisiteyi azaltmaya ve kanser oluşumuna, özellikle göğüs kanseri, bağırsak kanseri ve lösemiye karşı savaşmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.

Poliaketilenlerin mutasyona uğramış hücrelerin çoğalmasını durduran tümör ile mücadele yetenekleri de dahil olmak üzere, birçok bağışıklık desteği etkisi vardır. Danimarka’nın Aarhus Üniversitesi Ziraat Bilimleri Bölümü öğretim üyelerine göre poli asetilenler anti-inflamatuar, antiplatelet agregat, sitotoksik, antitümör aktivite ve bakterilere ve mikoplazmalara karşı aktivite de dahil olmak üzere birçok ilginç biyoaktiviteyi göstermiştir.

 

Kereviz ile İlgili Sorun Yaşanabilir mi?

Çok yaygın bir alerjen olmamasına rağmen kereviz, bazı durumlarda yer fıstığı alerjisine benzer şekilde ciddi alerjik reaksiyonlara neden olan küçük bir gruba dahil olabilir. Teşhis edilmiş Kereviz alerjisi olan biri , kerevize maruz kaldığında potansiyel olarak ölümcül yan etkilere neden olabilir. Kereviz tohumları, alerjen içeriği bakımından en üst düzeyde bulunur ve pişirme sırasında yok olmaz; bu nedenle, bilinen bir gıda alerjisi olan herkes kerevizden tamamen kaçınmalıdır.