Neden kilo aldığımızı genellikle tespit edebiliriz ve bunun sebebi çoğunlukla aşırı yeme veya spor eksikliği olur. Ancak zaman zaman kilolarımız artarken bunun temel sebebini tespit etmemiz zorlaşır çünkü tüketilen gıdalarda ve sporda bir değişiklik olmamasına rağmen tartıda devamlı daha yüksek rakamları görürüz.
Bu yüzden dikkatli olmamız gereken gizli kilo sebepleri mevcut ve bunları modern yaşamlarımızda sıklıkla görmemiz mümkün. Eğer siz de beklemediğiniz, anlamadığınız bir kilo artışı yaşıyorsanız, bunun potansiyel sebeplerine göz atmanız ve onlardan kaçınmanız gerekli.

1- Uykusuzluk

İyi uyumak lazım ve bunun sebeplerinden birisi de kilo alımı. Uyuduğumuz zaman vücudumuz iyileşir, hormonlarımız düzenlenir ve günlük streslerimizden kurtulma fırsatı buluruz. Vücudumuz uykusuz kaldığı zaman doğru fonksiyon göstermek için gerekli olan güçten yoksun kalır ve bu yüzden yorgun, bitkin uyanırız.

Uykusuzluk aynı zamanda hızlı enerji kaynakları aramamıza sebep olur ve bunlar arasında bol karbonhidratlı, şekerli gıdalar bulunur. Çünkü uyandığımız anda enerjiye ihtiyacımız vardır. Uykusuzluk nedeniyle yatmadan önce bol miktarda abur cubur tüketmek de mümkün olur. Yorgun ve uykusuz olmak çöp gıda tüketme ihtimalinizi arttırır ve spora gitmenize engel olur.

Ancak düzenli beslenmeye ve spora rağmen hala kilo alanlar da mevcut. Bunun temel sebeplerinden birisi metabolizmayı düzenleyen hormonların dengesizleşmeleri ve uyurken sıfırlanma ihtimalinizin azalması. Bunun sonucunda ne kadar uykusuzluk çekerseniz, o kadar çok stres hormonu kortizol salgılarsınız ve bu da yağ depolamanıza sebep olur.

Bu yüzden uyumak tek başına kilo verdirmez ancak uykusuz kaldığınızda metabolizmanız doğru çalışmaz.

Bunun çözümü olarak yapabileceğiniz en iyi şey günde 7-9 saat arası uyumak ve bunu devam ettirmek.

Eğer takviminiz bu kadar uyumanıza izin vermiyorsa, gün içerisinde bir miktar kestirebilirsiniz. Hızlı bir şekilde enerji elde etmek isterseniz de sağlıklı atıştırmalıklara göz atmalısınız. Taze meyveler ve kuruyemişler size hem enerji hem de gerekli besinleri sağlayacaklardır.

2- Diyet İçecekler ve Yapay Şeker

Şeker herkesin düşmanıdır ve bu nedenle marketlerde bol miktarda şekersiz ürünler bulmak mümkün. Ancak şekersiz demek her zaman sağlık demek değil çünkü şekersiz gıdalar da bazen sağlığınıza ve kilonuza zararlı olabiliyorlar.

Çalışmalar aspartam gibi şeker olmayan tatlandırıcıların iştahı arttırabildiğini gösteriyorlar ve bu tip tatlandırıcıların tatlılığı genelde şekerden 200 kat daha yüksek. Bu nedenle ağzınız tatlıya alışıyor ve gıda tüketiminizde daha şekerli gıdalara toleranslı hale geliyorsunuz. Zira beyindeki alıcılar şekere alışıyorlar ve daha fazlasını istiyorlar.

Diyet içeceklerin bir diğer tehlikesi ise bedenin şeker gerçek şeker olmasa bile tatlıya karşı tepki göstermesi. Diyet içeceklerde gerçek şeker bulunmasa bile şekerli tat beyninize sinyal gönderir ve bu da insülin salgılanmasına sebep olur. İnsülin artıp da gerçekten şeker bulunamadığı zaman ise vücut daha fazlasını istemeye başlar. Zaman içerisinde bu durum şeker hastalığına da sebep olabilir.

Bu nedenle yapay da olsa gerçek de olsa tatlandırıcıların tümünden kaçınmak gerekiyor. İlla ki bir miktar tat almak istiyorsanız meyvelerin taze sularını sıkabilirsiniz, çayınıza biraz bal ekleyebilirsiniz.

3- Çok Fazla Stres

Stres kaçınılmazdır ve ona hepimiz gün içerisinde maruz kalırız. Ancak çok fazla stres olduğu zaman beslenme tercihleri de genelde kötü yönde etkilenir. Bazı bireyler stres düzeylerini düşürmek için yemeye sarılabilirler ve yemek onlarda sakinleştirici etki yapar.

Ayrıca stres kortizol hormonu üretiminde etkilidir ve bu hormon kilo vermeye engel olur.

Zihninizi rahatlatmak için sizi rahatlatan şeyleri deneyebilirsiniz. Doğada yürüyebilir, yoga yapabilir, spor yapabilir, komedi filmi izleyebilir, meditasyon veya ibadet edebilir, gün içerisinde 5 dakikalık aralar verebilirsiniz.

4- Besin Hassasiyeti veya İntoleransı

Bazı bireyler bazı gıdalara karşı hassastırlar ve bu gıdalar vücutta fizyolojik değişimlere sebep olabilirler. Ayrıca alerjiler ve intolerans da benzer etkilerde bulunur, hatta ölüme bile sebep olabilir.

Gıda intoleransı belirtileri kişiden kişiye değişir ancak en yaygın belirtiler arasında gaz, şişkinlik, hazımsızlık, yorgunluk, zihinde bulanıklık, sinirlilik, ruh hali bozukluğu ve kilo alımı bulunmaktadır. Bunun sebebi bağışıklık sisteminin inflamatuvar tepkileridir. Bu inflamatuvar tepki ise kilo alımına sebep olur ve kilo vermeyi zorlaştırır.

Bu nedenle doktorunuzdan bir kan testi isteyebilir ve neye karşı alerjiniz olduğunu görebilirsiniz. Özellikle süt ürünleri ve gluten alerjisi son dönemlerde sıklıkla görülmektedir.

5- Porsiyon Kontrolü

Beslenme düzeninizde iyi gıdalar bulunabilirler ancak yine de kalorileri takip etmek gerekir çünkü çok kalori çok kilo demektir. Örneğin 22 adet karışık kuruyemişte 190 kalori bulunur ve bu dikkat edilmesi gereken bir miktardır.

Akşam yemeklerinde de aşırıya kaçmamak çok önemli. Pek çok insan maalesef sağlıklı beslendiğini düşündüğü için gereğinden fazla yiyor ancak sağlıklı gıdalardan gelen fazla kaloriler kilo alımına sebep oluyorlar.

Bu nedenle tabağınızı küçültmeli, birden fazla tabak yemekten kaçınmalı, daha yavaş çiğnemeli, doyduğunuz anda yemeyi bırakmalı, yemekten önce su içmelisiniz. Bu sayede porsiyon boyutlarınızın doğru miktara gelmesini sağlayabilirsiniz.