Eğer normalden daha fazla kalori alıyorsanız veya sporu azalttıysanız, tartıdaki sayının artması pek de şaşırtıcı olmaz. Ancak her şeyi eskiden olduğu gibi yapıyorsanız ve yine de kilonuz artıyorsa neden olabilir? Neler olabileceğine dair biraz daha detaylara girmek gerekiyor.

Uykusuzluk

Uyku ve kilo konusunda işinizle ilgili iki problem vardır. İlk olarak, eğer geç saatlere kadar uyanık kalıyorsanız, gece bir şeyler atıştırma ihtimaliniz çok yüksektir ve bu da daha fazla kalori anlamına gelir. Bir diğer problem ise uykusuzluğun bedende olup biten şeyleri etkilemesinden kaynaklanır. Hormon düzeylerindeki değişimler açlığı ve iştahı arttırırlar ve yedikten sonra yeterince tok hissetmenize engel olurlar.

Stres

Yaşam çok yoğun hale geldiğinde, bedenimiz hayatta kalma moduna geçer. Stres hormonu olan kortizol salgılanır ve bu da iştahı arttırır. Ve elbette, stres anlarında yüksek kalorili rahatlatıcı gıdaları canımızın istemesi de mümkün. Bu kombinasyon kilo alımı için mükemmel bir zemin hazırlar.

Antidepresanlar

Bazı antidepresanların talihsiz yan etkileri arasında kilo alımı bulunur. Eğer antidepresanınızın kilo alımına sebep olduğunu düşünüyorsanız, tedavi planınızda değişiklikler için doktorunuzla konuşun. Ancak ilacınızı kendi kendinize bırakıp değiştirmeyin. Bazı insanların ilaç tedavisinden sonra daha iyi hissettikleri için kilo alabildiklerini unutmayın. Çünkü iyi hissetmek daha fazla iştaha sebep olabilir. Ayrıca depresyonun kendisi de kiloda değişimlere sebep olabilir.

Steroidler

Prednisole gibi anti-inflamatuvar steroid ilaçlar kilo alımına sebep olmaları ile bilinirler. Sıvı birikimi ve artan iştah temel sebepleri arasındadır. Bazı insanlar steroid alırken bedenlerinin yağı tuttuğu bölgede geçici bir değişim de görebilirler. Yüz, bel ve boynun arka kısımlarında yağ birikimi başlayabilir. Eğer bir haftadan daha fazla steroid aldıysanız, onu anında bırakmayın. Bu ciddi sorunlara sebep olabilir ve bu nedenle ilk olarak doktorunuzla konuşun.

Kilo Alımına Sebep Olabilecek İlaçlar

Bazı reçeteli ilaçlar da kilo alımı ile bağlantılılar. Bu listede antipsikoz ilaçları (şizofreni ve bipolar bozukluğa karşı kullanılırlar), migren, inme, tansiyon ve diyabet ilaçları gibi ilaçlar var. Belirtilerinizi tedavi eden ve yan etkileri azaltan ilaçları bulma konusunda doktorunuzla görüşün.

Hemen Hapları Suçlamayın

Popüler inancın aksine, kombinasyon doğum kontrol haplarının (östrojen ve progesteron) kalıcı kilo alımına sebep oldukları kanıtlanmış değil. Kombine hap alanların sıvı birikimine bağlı olarak biraz kilo almaları mümkün görülüyor ancak bu genelde kısa vadeli oluyor. Eğer yine de kilo alımından endişe ediyorsanız, doktorunuzla görüşün.

Hipotiroid

Eğer tiroid beziniz yeterince tiroid hormonu üretmiyorsa, muhtemelen yorgun, güçsüz, soğuk hissediyorsunuz ve kilo alıyorsunuzdur. Yeterince tiroid hormonu olmazsa metabolizma yavaşlar ve kilo alımı daha mümkün hale gelir. Tiroid bezinin normal sınırların alt kısmında çalışması bile kilo alımına sebep olabilir. Hipotiroidi ilaçlar ile tedavi etmek kilo alımının tersine çevrilmesine yardımcı olabilir.

Menopozu Suçlamayın

Çoğu kadın manopoz zamanında biraz kilo alır ancak hormonlar tek sebebi değiller. Yaşlanmak metabolizmanızı yavaşlatır ve bu nedenle daha az kalori yakarsınız. Ayrıca daha az spor yapmak gibi yaşam tarzı değişimleri de rol oynarlar. Fakat menopoz kiloyu nereye aldığınızı değiştirebilir ve yağlar kalça ve bacaklardan ziyade belde birikmeye başlayabilirler.

Cushing Sendromu

Kilo alımı Cushing sendromunun yaygın belirtileri arasındadır ve bu rahatsızlık çok fazla stres hormonu kortizole maruz kalmanızdan kaynaklanarak bunun sonucunda kilo alımı ve başka anormalliklere sebep olur. Astım, artrit ve lupus hastalıkları için steroidler alıyorsanız da Cushing sendromuna kapılabilirsiniz. Ayrıca adrenal bezleriniz çok fazla kortizol üretiyorlarsa da olabilir veya bir tümörle de bağlantılı olabilir. Kilo alımı daha çok yüzde, boyunca, sırtta ve belde olabilir.

Polikistik Over Sendromu

Bu sendrom doğurganlık yaşlarındaki kadınlarda yaygın olan bir hormonal sorundur. Rahatsızlık sebebiyle kadınların yumurtalıklarında çok sayıda küçük kist ortaya çıkar. Hormonal dengesizliklere sebep olabilir ve bu nedenle adet döngüsü etkilenir ve bedende daha fazla tüy ve akne de çıkabilir. Bu rahatsızlığa sahip olan pek çok kadın kan şekerini kontrol altına alan insüline karşı direnç kazanmıştır ve bu da kilo alımına sebep olabilir. Kiloların bel çevresinde olma eğilimi vardır ve bu da kalp hastalıklarının riskini arttırır.

Sigarayı Bırakmak

Sigarayı bırakmak sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şey. Fakat bıraktığınızda belki de beklediğinizden daha az olacak şekilde biraz kilo alabilirsiniz. Ortalama olarak sigarayı bırakan insanlar 5 kilodan daha az kilo alırlar. Bir kaç haftanın ardından aç hissetme durumu sona erer ve bu da alınan kiloları vermeyi daha kolay hale getirir.

Kural 1: Eğer Kilo Alırsanız…

Önce doktorunuza danışmadan ilaçlarınızı almayı bırakmayın. Aldığınız ilaçların önemini bilin çünkü sağlığınız için kritik olabilirler. Ayrıca kilo almanıza başka bir şey de sebep olabilir. Doktor bunun ne olduğunu bulmanıza yardımcı olabilir.

Kural 2: Eğer Kilo Alırsanız…

Kendinizi aynı ilacı alan başka insanlar ile karşılaştırmayın. Herkes aynı ilaçtan aynı etkileri görmez. Bir ilaç bir kişide kilo vermeye sebep olabilse bile, sizin için bu durum geçerli olmayabilir.

Kural 3: Eğer Kilo Alırsanız…

Unutmayın ki kilo alımı sadece su tutumundan kaynaklanıyorsa, yağlarda olduğu gibi kalıcı değildir. İlacı almayı bıraktığınızda ve rahatsızlığınız kontrol altına alındığında, sıvı birikiminden kaynaklı şişkinlik geçer. Bu sırada düşük tuzlu bir beslenme düzenine geçin.

Kural 4: Eğer Kilo Alırsanız…

Alabileceğiniz başka ilaçlar için doktorunuza danışın. Çoğu durumda doktor aynı yan etkilere sahip olmayan başka ilaçlara geçiş yapabilir.

Kural 5: Eğer Kilo Alırsanız…

Kilo alımının rahatsızlıklar veya ilaçlardan kaynaklanan metabolizma hızındaki yavaşlamadan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenin. Eğer öyleyse, metabolizmayı hızlandıran aktivitelerde bulunun, spor yapın, harekete geçin.