Kilolarından memnun olmayanların çok ağır diyetler içerisine girmeden ve ağırlık kaldırma gibi sporlara girişmeden bu kilolarından kurtulmalarını sağlayabilecek en önemli şey elbette lifler. Lifler temel olarak birer karbonhidratlar ancak insanlar tarafından sindirilemiyorlar. Bu da onun mideyi ve dışkıyı doldurmasını sağlarken, sindirim esnasında diğer besinlerin emilim süresini de arttırmaktadır. Bağırsak temizliği, doygunluk hissi gibi konularda da lifler oldukça önemliler. Sizler için en önemli 31 lifli gıdayı değerlendirdik.

Avokado

Avokadonun lif içeriği yetiştiği yöreye ve cinsine göre biraz değişebiliyor ancak genel anlamda lifli bir meyve olduğu kesin. Ayrıca sağlıklı yağlar açısından zengin olan meyve, inflamasyonları azaltabiliyor. Buna ek olarak E, B6, K, D ve A vitaminleri ile magnezyum ve demir bakımından da zengindir.

Ahududu

Kasesinde 8.5 gram lif bulunan ahududu, C, A, K ve folat vitaminleri bakımından da zengindir. Ayrıca bağırsak herketlerini iyileştirir ve şişkinliği önler. Potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor açısından da zengindir.

İncir

İncirin bir kasesinde 25 gram lif bulunur ve ayrıca C, A, K vitaminleri bakımından, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko ve demir bakımından zengindir. Protein bakımından da besin değerine sahip olan inciri tatlı ve salatalarda kullanabilirsiniz.

Kuru Erik

Kuru erik hem vitaminler hem de mineraller bakımından zengin olduğu gibi, suyu da kabızlığa iyi gelir çünkü lif oranı yüksektir.

Guava

Bu tropik meyve, çok iyi bir lif kaynağıdır ve ayrıca A ve C vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor mineralleri açısından da zengindir. Onu akşam atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.

Şeftali

Hem çözünebilir hem de çözünemez lifler bakımından zengin olan şeftalinin kurusunda 13 gram lif bulunmaktadır. Onu kahvaltılara, içeceklere ve tavuk yemeklerine bile katabilirsiniz.

Bektaşi Üzümü

Bektaşi üzümünün bir kasesinde 6.5 gram lif bulunur ve ayrıca C vitamini ile fitokimyasallar bakımından da çok zengindir. Kurutulmuşundan bir kaç tane yiyerek açlığı da bastırabilirsiniz.

Sapodilla

Bir diğer tropik meyve olan sapodilla, A ve C vitaminler, folat, magnezyum, fosfor, potasyum, kalsiyum ve tekli doymamış yağ asitleri bakımından çok zengindir. Çözünebilir ve çözünemez lifler bakımından zengin olan meyve, yoğurda katılarak da tüketilebilir.

Hindistan Cevizi

Hindistan cevizi mineraller ve C vitamini bakımından zengin olduğu gibi, hem tekli hem de çoklu doymamış yağ asitlerine sahiptir. Lifler bakımından çok zengin olduğu gibi, vücudun rehidrasyonu için de önemli olan suyunu barındırır. Özellikle içerisindeki etli kısmını tüketerek E vitamini ve lif alabilirsiniz.

Armut

Lifler bakımından zengin olan armutta kolesterol de bulunmaz ve tadı da oldukça güzeldir. A, C ve K vitaminler, folat, kolin, magnezyum, fosfor, potasyum ve kalsiyum bakımından da zengindir.

Bezelye

Bir kase bezelyede 9 gram lif bulunur. A ve C vitaminleri, kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum bakımından da çok zengindir.

Yer Elması

Yer elması lifler bakımından çok zengindir ve bunun yanında kabızlığa karşı iyi bir çözümdür. A, C, K vitaminleri ile folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve kalsiyum içeriği yüksektir.

Bal Kabağı

Bal kabağında iyi karbonhidratlar ve lifler bol bulunurlar. Bunun yanında triptofan adı verilen bir amino aside sahip olması, stresi azaltmasını ve uykuyu iyileştirmesini sağlar.

Ispanak

Kasesinde 5 gram lif barındıran ıspanak, yemeklere renk kattığı gibi bilhassa mineral içeriği ile dikkat çeker.

Bamya

Bamya da lif bakımından ıspanağa yakın değerlere sahiptir ancak onu fazla pişirmediğinizden emin olmalısınız. A ve C vitaminlerine ek olarak folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve kalsiyum da barındırmaktadır.

Kara Lahana

Kara lahananın kalorisi düşük, su oranı yüksektir ve besinlerle doldur. Onu salatalara ve yemeklere ekleyebilirsiniz. Lif içeriğinin de yüksek olması sayesinde az kalori alırken bol lif almanıza yardımcı olur.

Havuç

A vitamini açısından çok zengin olan havuç, gözlere iyi gelmektedir ancak lifli içeriği nedeniyle onu haftada 2-3 defa tüketmeniz önerilmektedir. Pek çok minerali de bünyesinde barındırdığını belirtmek gerek.

Hindiba

Vitaminler, mineraller ve lifler bakımından zengin olan hindiba, her türlü sandviçe ve salataya konulabilir.

Turp Yaprakları


Turbun kendisi değil de sapından çıkan yaprakları omega-3 yağ asitleri, lifler, vitaminler ve mineraller, ayrıca protein bakımından ciddi değerlere sahiptir. Anti-inflamatuvar özellikleri sayesinde bazı kanser tipleriyle de savaşmaktadır.

Pancar Yaprakları

Pancarın kök kısmı değil de yapraklı kısmı, mineraller, vitaminler ve bol miktarda su barındırırken, ayrıca lif içeriği de yüksektir. Onu salatalarda ve yemeklerde biraz pişirdikten sonra kullanabilirsiniz.

Keten Tohumu

Keten tohumunun bir kasesinde 25 gram lif bulunur ve bunlara ek olarak K vitamini, folat, tiamin, kolin, çoklu ve tekli doymamış yağ asitleri, magnezyum, sodyum, fosfor, potasyum, kalsiyum, demir ve protein de bol bulunmaktadır.

Yulaf Kepeği

 

Yulaf kepeğinde K vitamini, pek çok mineral, faydalı asitler, çoklu ve tekli doymamış yağ asitleri ile proteinler bol bulunur. Ayrıca bol bol lif barındırması nedeniyle kahvaltılarda da tüketebilirsiniz.

Sorghum

Süpürge darısı olarak da adlandırılan sorghumun bir kasesinde 26 gram lif bulunmaktadır ve bunun yanında niasin, tiamin, riboflavin, doymamış yağ asitleri ve protein ile mineraller de mevcuttur. Özellikle kinoaya karşı bir alternatif olarak sunulmaktadır.

Horozibiği

Amaranth olarak da bilinen horozibiği, faydalı asitler, mineraller, protein ve vitaminler açısından zengindir. Ayrıca glutensiz ve besleyici olması onu gluten alerjisi olanlar için iyi bir lif kaynağı haline getirmektedir.

Arpa

Vitaminler, mineraller ve protein bakımından zengin olan arpa, çok miktarda life sahiptir ve ancak gluten barındırdığı için herkes için mükemmel seçenek olmayabilir. Bir kasesinde 31 gram lif bulunmaktadır.

Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği tanelerinde bol miktarda çözünebilir ve çözünemez lif bulunur. Buna ek olarak sağlıklı yağlar, A vitamini, kalsiyum, potasyum ve magnezyum içeriği de dikkat çekicidir. Onu her şeyin içerisine ekleyebilirsiniz.

Kestane

Kestaneyi genellikle ateş üstünde hazırlamayı severiz ancak lif içeriğine dikkat etmeyiz. Halbuki bol lifli bir gıdadır ve bunun yanında faydalı yağ asitlerine, vitaminlere ve minerallere sahiptir. Ancak kalorili bir yemiş olduğunu unutmamak gerekli.

Badem

Bademde hem çözünemez lifler bol bulunurlar hem de sağlıklı yağ asitleri ile mineraller açısından çok zengindir. Akşamdan suya bir kaç tane badem atıp sabah onu kahvaltıda tüketebilirsiniz.

Kara Fasulye

Kara fasulyede sağlıklı yağ asitleri, A vitamini, tiamin, riboflavin, folat, niasin, magnezyum, manganez, sodyum, fosfor, potasyum, kalsiyum, çinko, demir ve proteinler bol bulunurken, bir kasesinde 15 gram kadar lif bulunur. Onu akşamdan ıslatabilir ve ertesi gün yemeğini yapabilirsiniz.

Lima Fasulyesi

Lima fasulyesi çözünebilir ve çözünemez lifler bakımından çok dengelidir ve kara fasulye gibi mineraller, asitler ve vitaminler açısından zengindir.

Mercimek

Mercimek hem bol lifli hem de bol proteinli olması sayesinde ideal gıdalardan birisidir. Çok sayıda minerale ve sağlıklı aside sahip olan mercimeği yemeklerde ve salatalarda kolayca kullanabilirsiniz.