Protein, canlı hücrelerinin ana maddesidir. Aslında bu da demek oluyor ki, vücudumuzun temel taşlarından birisi proteindir. Proteinlerin içerisinde amino asitler vardır ve vücudumuzdaki hücrelerin işlevlerini yerine getirebilmesi için bizim proteinlere ihtiyacımız var. Karbonhidratlar ve yağlarla birlikte proteinler de beslenmemizde olmazsa olmaz besin gruplarıdır. Et, balık, yumurta, süt, peynir, tavuk gibi hayvansal gıdalarda bolca bulunan protein, tam tahıllarda, sebzelerde, meyvelerde ve baklagillerde de yeterince bulunmaktadır. Bu sayede vegan olsun ya da olmasın doğal beslenen herkes, protein ihtiyacını karşılayabiliyor.

Protein barlardan (çubuk) yemek istiyorsanız iki alternatifiniz var:

Hazır paketli olanlardan satın alırsınız ya da çok pratik tariflerle evde kendiniz yaparsınız. Paketlenmiş protein barların çoğu, işlenmiş birçok besinin ve maddenin bir araya getirilmesiyle oluşmakta ve dolayısıyla da yaygın olarak sindirim problemlerine yol açmaktadır. Elbette ki, bu söylediğim sadece iyimser bir olumsuz etki, bu hazır gıdaların sıkça tüketilmesi durumunda sindirim, bağışıklık ve sinir sistemlerinde pek çok farklı rahatsızlık ortaya çıkabilmekte. İşte bunları düşünerek ve daha lezzetli gıdalar tüketme trendine uyarak protein barlarınızı evde yapmanızı öneriyorum.

Bu protein çubukları; öğle yemeği öncesi ya da öğleden sonraları için sağlıklı bir atıştırmalık olacağı gibi bir de kahvaltılarınız için de lezzetli ve doyurucu bir besin olacak. Kahvaltının ardından kalanları da mini bir kapla ya da torba ile çantanıza atın, acıkınca mis gibi yersiniz. Bu sayede marketten, pastaneden alacağınız atıştırmalıklardan çok daha sağlıklı besin tüketmiş olursunuz.

Bu tarifte bulunan sabır otunun da faydalarını anlatmakta yarar var. Alternatif tıpta pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan ve şifa kaynağı olmasıyla bilinen sabır otu; vitaminler ve mineraller bakımından zengindir, vücutta iltihaplanmayı azaltır, hoş bir tada sahiptir. Bununla birlikte diş ağrılarını dindirici bir özelliğe sahiptir. Faydalarından dolayı sabır otu tüketmek isteyen, ancak tadını sevmeyenler bir miktar bal karıştırarak tüketebilirler.

Protein, demir, potasyum, pek çok vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin olan kinoa; kolay sindirilen ve yoğun olarak lif içeren bir besin olduğu için tüm vücut sağlığımıza faydalıdır. Bu bakımdan ne yapıp ediyoruz, kinoayı günlük rutin beslenmemizin bir yerlerine yerleştiriyoruz.

Peki ya, chia tohumu için neler söylenebilir?

Eski zamanlardan günümüze kadar popülerliği artarak devam eden chia tohumu, hem enerji vermesi hem de uzun süre tok tutuyor olmasıyla özellikle diyet yapanların tercih ettikleri bir besin kaynağıdır. Ancak içerdiği B1, B2, B3 vitaminleri, potasyum, çinko, protein, mineral, lif ve Omega 3 yağ asitleri ile tam da bir süper besin olmaya aday. Bu bakımdan sadece kilo vermek isteyen değil, sağlıklı olmak isteyen herkes haftada bir kez kinoa tüketse iyi olur.

Size önerdiği bu kinoalı, chia tohumlu protein barları da, sağlıklı bir atıştırmalık için şahane bir alternatif. Glütensiz bir atıştırmalık olduğu için genç, yaşlı, çocuk, yetişkin herkes güvenle yiyebilir.

“Ayşe Tolga İyi Yaşam” müdavimleri olarak sizler zaten benim kinoalı, chia tohumlu lezzetli ve pratik tariflerime alışkınsınız. Bu tarifimde de sizlere enfes bir lezzet sunduğumdan emin olabilirsiniz. Fakat bu sefer biraz daha sıra dışı, kalıplar ötesi bir şeyler denedim. Kinoalı, chia tohumlu protein barlarının hem tadı hem de doyuruculuğu, uzun süre tok tutuşu sizi şaşırtacak.

Beni biliyorsunuz, protein denince ilk olarak bitkisel temelli olanları tercih ediyorum. Gereğinden fazla hayvansal içeriğe, gereksiz tatlandırıcılara, boş kalorilere, bizi sağlıktan uzaklaştıracak bir de kilo aldıracak hiçbir bileşene ihtiyacımız yok. Tüm bunlardan uzakta sağlıklı ve lezzetli protein deposu çubuklarla atıştırmanın tadını çıkarmak lazım.

Reklamları izlediğimizde market raflarında bulunan protein barları için övgü dolu sözler duyuyoruz. Genellikle çocuklarımızla markete gittiğimizde bunları almasınlar diye bir dünya çaba gösteriyoruz. Koruyucular, katkı maddeleri, glüten, diğer doğal olmayan bileşenleri düşündüğümüzde buların sağlıklı olma şansı yok diye düşünüyorum.

Kendi hayal gücümle yarattığım bu kinoalı chia tohumlu protein barları, mükemmel protein kaynağının sahip olması gereken tüm özellikleri barındırıyor. Tadı eşsiz, çiğnerken de gevreğimsi bir doku ve ince bir aromanın tatlılığın ipucu ile lezzetlidirler. Bu barları hem birleştirmek hem de pişirmek çok pratik. Baharatlar da dahil olmak üzere ihtiyacınız olanlar; tam 11 tane malzeme ve 15 dakikalık kısa pişirme süresidir. Bir de fıstık alerjiniz yoksa bu tarifi denememeniz için kesinlikle hiçbir sebep yoktur. Ancak fıstık alerjisi olanlara kesinlikle uzak durmalarını öneriyorum. Merak etmeyin ben sizin için fıstıksız yeni bir tarif paylaşırım.

Bu protein barları sadece tamamen doğal bileşenler içeriyor ve aynı zamanda glütensiz, süt ve süt ürünleri içermiyor. Bir de bunlara ek olarak tarifimi vegan ya da vegan dostu da yapabilirsiniz.

Protein barların her biri; 10 gram protein, 7 gram lif ve 275 kaloriye barındırıyor.

Gerçekten, bir protein çubuğundan daha ne isteyebilirsiniz ki? Sağlıklı, doyurucu, besleyici bu protein çubukları; enerjinizi yüksek tutacak, hayat ritminizi artırcaktır.

Malzemeler:

  • Yarım su bardağı kuru nohut (beyaz kullandım, ancak herhangi bir çeşit kullanabilirsiniz)
  • Yarım su bardağı chia tohumları (siyah chia tohumları kullandım, ancak her türlüsü olur)
  • 2 yemek kaşığı çekilmiş keten tohumları
  • 1 su bardağı yulaf ezmesi (glütensiz)
  • 1 çay kaşığı pembe Himalaya tuzu
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı kakule
  • Yarım su bardağı çiğ badem (iri iri doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı organik bal (tarifi vegan yapmak için % 100 saf akçaağaç şurubu kullanın)
  • Yarım çay bardağı organik kahverengi pirinç şurubu
  • Yarım su bardağı badem yağ

Hazırlanışı:

  • Fırını 200 derecede önceden ısıtın. Büyük bir karıştırma kabında; kinoa, chia tohumları, keten tohumu, yulaf ezmesi, tarçın, tuz, kakule ve kıyılmış bademleri bir araya getirin. Ve iyice karıştırın.
  • Badem yağı, kahverengi pirinç şurubu ve organik bal ısıya dayanıklı bir kapta karıştırın ve mikrodalga fırında ortalama 1 dakika boyunca ısıtın.
  • Sıvı karışımı, kuru karışımın üzerine dökün ve iyice karıştırmak için plastik bir spatula ya da karıştırıcı kullanın. Karışım biraz koyu ve sert olabilir. Böyle durumlarda karışımı ellerinizle yoğurmanızda sakınca yoktur.
  • Yoğurma işini bitirdiğinizde, fırın tepsisine yağlı bir pişirme kağıdı serin. Üzerine karışımı dökün ve bir spatula yardımıyla karışımı tepsinin her yerine yayın, üzeri dümdüz olsun.
  • Fırının orta rafında ortalama 15 dakika pişirin.15 dakika sonunda fırından çıkarın ve 10 dakika kadar bekletin.
  • İşiniz bitince, fırından çıkarın ve 10 dakika bekleyin. 10 dakika sonra, fırın kağıdının kenarlarından tutarak kaldırın ve protein barlarınızı tepsiden çıkarın. Tamamen soğuduktan sonra dev protein barınızı keskin, tırtıksız bir bıçak veya pizza kesici ile 4 kez yatay olarak ve 4 kez dikey olarak keserek toplam 8 tane çubuk oluşturun.
  • Soğumuş barlarınızı isterseniz hemen yiyin ya da birkaç tanesini yiyip diğerlerini cam bir kavanoz içinde buzdolabında saklayın. Afiyet olsun.