Yaz denince, zayıflamaktan bahsedince, yazın zayıflamak isteyince hemen aklımıza kiraz geliyor. Bilir misiniz, Anadolu’da şöyle bir efsane anlatılır, kiraz hep: “Arkamdan incir gelmeseydi, beni yiyen herkes sapım gibi incecik olurdu” dermiş. İşte bu mini hikayeye de konu olan kirazın zayıflatıcı etkisi tartışılmaz. Hatta kirazın sadece meyvesi değil, sapı ve yapraklarının da çay gibi demlenip içildiğinde metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olduğu söylenir. Fakat kiraz demek tabi ki de sadece “zayıflamak” demek değil. Ancak toplumun çoğunun derdi fazla kilolar, depolanan yağlar olunca kiraza buradan giriş yapmak iyi olur diye düşündüm. Elbette kısacık bir dönem hayatımıza, mutfağımıza giren, ancak bir yıl boyunca da tadı damağımızda kalan kiraz hem olumlu özellikleri hem de faydaları saymakla bitmez. Bunun için öncelikle kirazın besin değerlerinden bahsedelim, ardından faydalarını tek tek detaylı olarak inceleyelim. Zira kiraz; A vitamini, potasyum, lif, antioksidanlar ve pek çok vitaminler, mineraller bakımından oldukça zengindir. İşte bu yüzden kirazın faydaları da saymakla bitmez.

Kirazın besin değerleri

100 gram kiraz;

  • 63 kalori,
  • 22 gram karbonhidrat,
  • 1,16 gram potasyum,
  • 0,2 gram yağ,
  • 222 gram potasyum,
  • 13 miligram kalsiyum,
  • 64 miligram A vitamini,
  • 7 miligram C vitamini,
  • 0,36 miligram demir içeriyor.

Ama neden kiraz, sezonluk bir meyvedir ve hemencik biter kiraz mevsimi? Siz de benim gibi kiraz delisiyseniz, ılıman iklim seven kirazın iyisi için pazar pazar dolaşıyor olabilirsiniz. Mükemmel bir tat, saymakla bitiremeyeceğimiz faydalar, bir de altını çizmeden geçemeyeceğim zayıflatıcı etki! Bunların hepsi bir meyvede toplanınca yememek olmaz. Kiraz, canım kiraz; kendisi tam bir antioksidan deposudur, A, B6, C, K vitaminlerini bolca içinde bulundurur, potasyum, demir ve magnezyum açısından da oldukça zengindir.

Kiraz, tam bir antioksidan kaynağıdır!

Kirazın diğer özelliklerini hiç saymasak bile bir tek antioksidan etkisinden bahsederek bu yazıyı tamamlayabilirim. Şöyle ki, bir besin antioksidanlar bakımından zenginse; vücudumuzdaki hücrelere ve organlara zarar veren, yaşlanma sürecini hızlandıran serbest radikallerle savaşabilir demektir. Yani sadece antioksidan özelliğiyle bizim tüm vücut sağlığımızı koruyabilir. Ayrıca antioksidan kaynağı olduğu için sindirim ve bağışıklık sistemlerini güçlendirir, kas, eklem, karın ağrılarını hafifletir, kalp, damar sağlığını korur, bağırsak, mide ve beyin ile ilgili hastalıklara yakalanma riskini de azaltır.

Kiraz, kan şekerini dengeler!

Şeker hastalığı ile mücadele edenler için yaşam ve özellikle de beslenme çok önemli bir sorundur. Sadece şekerle yapılan tatlılar değil, doğal meyvelerin içeriğinde bulunan şeker bile diyabet hastaları için sağlıksız ve zararlı olabildiği için bu hastaların yaşamdan zevk alması neredeyse imkansız hale gelir. İşte bu durumu bir nebze de olsa hafifletebilecek bir alternatif var. Kiraz da çok tatlı bir meyve, ancak kirazın içindeki doğal şeker, karpuzunki gibi şeker hastalarına zararlı değil. Kirazın glisemik indeksi diğer meyvelere göre daha düşük olduğu için şeker hastaları güvenle kiraz tüketebilirler.

Kiraz, uykuya dalmayı kolaylaştırır!

Akşam yatmadan önce bir avuç kiraz yemek kesinlikle sinirlerinizi rahatlatacak, bebekler gibi mışıl mışıl uyumanıza yardım edecektir. Bununla birlikte kirazı meyve sıkacağı ile sıkın ya da blenderdan geçirip yatmadan önce suyunu için, vitaminler, mineraller, antioksidanları alın ve uykuya dalın.

Kiraz, yağlarınızı eritir!

Yazın başında, Mayıs sonu, Haziran başı gibi kışın ne kadar kilo aldığınızı fark ettiniz ve zayıflamaya karar verdiyseniz, kirazdan yardım almanız gerekiyor. Sabahları ya da akşamları aç karnına bir bardak taze kiraz suyu için, bir avuç kiraz yiyin ve özellikle göbek bölgenizde biriken yağlardan kısa sürede kurtulun. Ancak bunun için en fazla 2 ayınız var. Zira sonrasında kiraz mevsimi bitiyor.

Bunun için benim size çok iyi bir önerim var. Tüm yıl formda kalmak mı istiyorsunuz? Kirazı, mevsiminde gidin ağacından toplayın, böyle bir imkanınız yoksa semt pazarlarına gidin ve alabildiğiniz kadar çok kiraz alın. Bunları şekersiz bir şekilde suyla kaynatıp komposto yapın ve kavanozlarda saklayın. Kışın her gün bu kompostolardan bir bardak içersiniz, vücudunuzun yağ depolamasını önlersiniz. Gayet mantıklı, sağlıklı ve pratik bir öneri diye düşünüyorum.

Başka bir saklama önerisi olarak da; kirazları yıkayın, çekirdeklerini çıkarın ve onları birer porsiyonluk olacak şekilde buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Sonrasında derin dondurucuya atıp her gün bir poşet çıkararak tüketin. Çıkardıklarınızı süt veya yoğurtla birlikte blenderdan geçirip smoothie yapabilirsiniz. Sade olarak blenderdan geçirip posalı kiraz suyu yapabilirsiniz ya da bir kasede buzun çözülmesini bekleyip afiyetle yiyebilirsiniz. Bence siz beni dinleyin ve kış için kiraz stoklayın.

Kiraz, zihinsel fonksiyonları destekler!

Yazımın başından beri her satırda altını çiziyorum ki; kiraz, antioksidanlar bakımından zengindir. Bu da aslında kirazın tüm organların, hücrelerin, tüm vücudun sağlığı için faydalı olduğunu gösteriyor. Antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle savaşan, onların vücutta oluşmasına izin vermeyen kiraz, hücre hasarını ve yaşlanmasını da önlüyor. İşte bu bağlamda beyin hücrelerinin çalışmalarının yavaşlaması, yaşlanması, hasar görmesinden kaynaklı olan Alzheimer hastalığını önlemenin, yavaşlatmanın yolu kirazdan geçebilir. Bol bol düzenli olarak kiraz tüketelim ve zihin hücrelerimizi koruyalım, beyin sağlığımızı destekleyelim.

Kiraz, felç ve inme geçirme riskini düşürür!

Kiraz, faydalı yağlar ve antioksidanlar içeriyor. Bundan dolayı da, düzenli olarak kiraz tüketildiğinde kişinin kolesterol seviyesi dengede kalıyor, kan basıncı da normal seyrediyor. Genellikle kan basıncının ve kötü kolesterolün aniden yükselmesinden kaynaklanan inme ve felç vakaları da düzenli kiraz tüketimi sayesinde önlenebiliyor.

Kiraz, cildi besler, canlandırır!

Antioksidanlar, antioksidanlar ve yine antioksidanlar demek istiyorum. Nerede antioksidanlar bakımından zengin bir besin görürseniz, ondan ayrılmayın diyorum. Çünkü bu antioksidanlar tüm hücreleri, organları, sistemleri koruyacak, onlara zarar vermek isteyen serbest radikalleri de etkisiz hale getirecektir. İşte cilt yaşlanmasının, lekelenmeler ve kırışıklıkların da en önemli sebeplerinden birisi olan serbest radikallerden düzenli olarak kiraz tüketerek kurtulmak mümkün. Her gün bir avuç kiraz yiyerek cilt yaşlanmasını geciktirebiliriz, her gün bir bardak kiraz suyu içerek cilt hastalıklarımızı tedavi edebilir, hücre yenilenmesini hızlandırabiliriz.

Kiraz, gut hastalığını önleyebilir!

Kirazın içeriğinde bulunan vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve diğer faydalı elementlerin, gut hastalığına yakalanma riskini azalttığı biliniyor. Boston Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, düzenli olarak kiraz tüketildiğinde gut hastalığını yaklaşık % 30 kadar önlemenin mümkün olduğunu gösterdi.

Kiraz, kas ağrılarını hafifletir!

Maraton koşucularına, koşulardan önce bir bardak kiraz suyu içmeleri, hatta önemli yarışlar öncesindeki bir hafta boyunca her gün bir bardak kiraz suyu içilmesi öneriliyor. Zira kiraz suyunun kasları rahatlatıcı etkilerinden bahsetmiştik, kas ve eklem ağrılarını azaltıyor, kaslarda inflamasyon oluşumu riskini düşürüyor. Çok yorucu bir günün öncesinde ya da eve gelir gelmez bir bardak taze sıkılmış bir kiraz suyu içerek yorgunluğu atmak mümkün.

Kiraz; şişlik, iltihap ve ödemi söker atar!

Özellikle 40 yaşın üzerindeki kadınlarda zaman zaman ve bazılarında ise her zaman ellerde, ayaklarda, bileklerde, karın bölgesinde bir şişlik oluşuyor. İşte “ben aslında kilo verdim, ama bende ödem var” gibi cümlelerin arkasına sığınmaya da pek gerek yok. Zira kiraz ve kiraz suyu bu şişlikleri tamamen yok edebiliyor. 2-3 hafta boyunca her gün bir bardak kiraz suyu içen ya da bir avuç dolusu kiraz yiyen kadınlar 3-4 kilo verirler ve şişliklerden kurtuldukları için en az bir beden incelirler. Bu sayede de şişliklerin yarattığı eklem ağrıları da hafifler, kaybolur.

Kiraz, sindirim sisteminin fonksiyonlarını destekler!

Kirazın içeriğindeki vitaminler, mineraller ve antioksidanlar tüm sindirim sistemimizin de sağlığını korumaktadır. Düzenli olarak kiraz tüketimi durumunda kabızlık, ishal gibi sorunlar yaşanmıyor, yediğimiz, içtiğimiz besinler sindirim sisteminde gerekli işlemi görüyor. Vücuda alınacaklar alınıp, gereksizler direkt vücuttan atılıyor.

Kiraz, kolon kanserini riskini azaltıyor!

Özellikle sindirim sisteminde yaşanan bozukluklar, zararlı maddeler, toksinler, serbest radikaller bir araya geldiğinde kolon kanserine sebep oluyor. Kirazın, sindirim sistemini koruyan, serbest radikallerle savaşan, toksinleri vücuttan atan özellikleri göz önünde bulundurulduğunda kolon kanserini de önlemesi gayet olası. Özellikle son dönemlerde sıkça adını duyduğumuz bu hayati hastalığa yakalanma riskini azaltabilmek için kiraz tüketimine önem vermek gerekiyor.

Kiraz sapının çayı

Kirazın ne kadar mucizevi bir meyve olduğundan, tüm vücut sağlığını koruduğu, organları, hücreleri onardığından bahsettik. Ancak en uzun başlığı da kirazın zayıflatıcı etkisine ayırdık. Evet, uzmanlar düzenli olarak kiraz ve kiraz suyu tüketiminin kilo vermeyi kolaylaştırdığı konusunda hem fikir. Ancak zayıflamak söz konusu olduğunda kiraz sapı çayının da kilo verme sürecini desteklediği biliniyor.

Kiraz yediğimizde saplarını çöpe atmayalım, bir kenarda toplayıp iyice kurutalım. Kurumuş kiraz saplarını bir bez torbada ya da ağzı kapalı cam kavanozda aylarca saklayabiliriz. Ardından 3 su bardağı sıcak suyun içine bir yemek kaşığı dolusu kurutulmuş kiraz sapı atıp 10 dakika kaynatalım. Ateşi kapattıktan sonra ağzı kapalı bir şekilde 10 dakika demlenmeye bırakıp ılık bir şekilde tüketelim.

Sade kiraz sapından yapılan çayın tadından pek hoşlanmayanlar içine çeyrek limon, bir tutam yeşil çay da atabilirler. Ancak yeşil çayı kaynarken değil, ateşi kapattıktan sonra demlenirken eklemekte fayda var. Peki, neye yara bu kiraz sapı çayı?

Kiraz sapı çayının faydaları

  • Böbreklerin fonksiyonlarını destekler.
  • Sinir sistemini yatıştırır, akşamları tüketildiğinde uykuya dalmayı kolaylaştırır.
  • İdrar söktürücü özelliği sayesinde bağırsakları temizler, toksinleri vücuttan atar.
  • Kolesterolü dengeler.
  • Kan şekeri seviyesini normal değerler arasında tutar.
  • Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.
  • Vücutta bulunan fazla sıvıları attığı için karaciğerin sağlığını korur.
  • Sindirim sisteminin fonksiyonlarını destekler.
  • Kilo verme sürecini hızlandırır.
  • İdrar yolları enfeksiyonlarını önler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Enfeksiyonel hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
  • Antioksidanlar bakımından zengin olduğu için kanı temizler.
  • Cildi gençleştirir, güzelleştirir.

Kiraz tüketecek olanlara öneriler

  • Kirazın bilinen her hangi bir yan etkisi yoktur.
  • Diğer tüm besinlerde olduğu gibi kirazı da fazla değil, yeterli tüketmek önerilir. Bu bakımdan günde bir avuç kirazdan ya da bir bardak kiraz suyundan fazlasını tüketmemekte fayda var.
  • Aşırı fazla kiraz tüketilmesi durumunda karın ağrısı, mide bulantısı, şişkinlik gibi sorunlar yaşamak mümkündür.