Bilgi çağındayız ve maalesef bu çağda etrafımız hızlı bilgiler, sahte haberler, sansürlü veriler, video görseller ve çok daha fazlası ile çevrilmiş halde. Bu da dikkat süremizi ciddi anlamda etkiliyor. Pek çok kişi için bir kitap alma fikri, onu sesli olarak dinlemek varken veya telefonda bölüm bölüm okumak mümkünken saçma görülüyor. Ancak kitap okumanın beraberinde gelen pek çok fayda var ve bunlar da onu sizin için kıymetli hale getirebilirler.

Kitabı tutma, sayfaları çevirme, hikayenin gelişiminde ilerlediğinizi görme gibi okuma eyleminin kendisini bir düşündüğünüzde, kendinizi kitabın bir parçası gibi hissedebiliyorsunuz.

Kitap Okumanın Faydaları

Okumak sabır ve dikkat gerektirir ve bu anlamda ekrana bakıp da flaş haber başlığını okurken buna ihtiyaç duymazsınız. Kitap okumak eğer kitabı bitirebilirseniz beyin için bir maratonda koşmak gibidir.

Okumak hayal gücünü ve yaratıcılığı uyarır.

Araştırmalar okumanın kavrama yeteneği ve duygusal zekayı geliştirdiğini, ayrıca akıcı zekayı da iyileştirdiğini gösteriyorlar (akıcı zeka mantık ve esnek düşünce yeteneğidir). Kendinize ve başkaları adına daha akıllıca tercihler yapmanıza yardımcı olur.

Yaşımız ilerledikçe, hafızamız geriler ancak düzenli olarak okumak Neurology’de yayınlanan bir araştırmaya göre zihnimizin daha uzun süre keskin kalmasına yardımcı oluyor. Sık sık zihin egzersizleri yapmanın da aynı çalışmada zihinsel gerilemeyi %32 azalttığı kanıtlanmış.

Çalışmanın yazarı Rober S. Wilson şöyle diyor: “Çalışmamıza göre, beynin çocukluktan ileri yaşlara kadar bir ömür sürecek aktivitelerde rol oynayarak aktif kalması, ileri yaşlarda beyin sağlığı için önemli. Buna bağlı olarak çocuklarda, kendimizde ve büyüklerimizde okumak ve yazmak gibi günlük aktivitelerin etkilerini gözardı etmemeliyiz.”

Okumak sizi daha empatik hale getirebilir. Hollandalı araştırmacılar, hayalgücü ürünü bir eser nedeniyle duygusal olarak etkilenen insanların empatilerinde artış yaşandığını belirtiyorlar ve şöyle diyorlar:

“İki deneysel çalışmada, bireylerin kendi raporlarına dayalı empatik yeteneklerin bir hafta boyunca Arthur Conan Doyle ve Jose Saramago tarafından yazılmış hayali hikayelerinin okunması sonucunda değişim gösterdiği gözlendi. Özellikle daha çok etkilenen Doyle’nin okuyucuları daha empatik hale gelirlerken, Doyle ve Saramago’nun pek de etkilenmeyen okuyucuları daha az empatik hale geldiler.”

Kitap Okumak İçin Daha Fazla Sebep

Kitap okumanın daha derin sebeplerinin yanında, bazı temel sebepler ise şöyle:

Kitaplar gözler için ekranlardan daha iyidirler çünkü artık iş yerlerimizde daha uzun süre ekran başında vakit geçiriyoruz ve bir şeyler izlerken de akıllı telefonlarımıza bakıyoruz. Kitaplar buna bir ara vermenize yardımcı olabilirler.

429 üniversite öğrencisi ile yapılan bir ankette, öğrencilerin neredeyse yarısı dijital bir şeyler okuduktan sonra gözlerinde sulanmadan söz etmişler. Elektronik kitaplar göz yorgunluğuna sebep olabilirler ve bu da görme yetisinde bulanmaya, kızarmaya, kuruluğa ve rahatsızlığa sebep olabilir. Baskılı kitaplarda bu konuda endişe etmeniz gerekmez.

Eğer gerçekten bir kitap okuyorsanız, telefon kullanımına nazaran başka bir şeyden dolayı dikkatinizin dağılma ihtimali daha düşük. Kitapta bildirim sesleri, titremeler, pencereler yoktur ve dikkatinizin dağılmadığı bu süreci garanti altına alabilmek için telefonunuzu başka bir odada bırakabilir veya okurken sessize, uçak moduna alabilirsiniz.

Kitaplara dair bir diğer güzel şey ise ekran başında daha az vakit geçirdiğiniz için elektromanyetik frekanslara daha az maruz kalmanız. Eğer telefonunuz yanınızda değilse, WiFi kapalıysa, bedeninizin bu frekanslar tarafından bombardıman altında olmasına bir ara verebilirsiniz.

Yatmadan önce kitap okumak da daha iyi uyumanızı sağlayabilir çünkü kitaplar mavi ışık veya herhangi bir ışık türü yaymazlar ve bu ışıkların iyi bir gece uykusuna engel oldukları belirtiliyor. Sadece bununla da bitmiyor. Kitap okurken uykunuz daha hızlı gelir ve böylece uyumadan önce kendinizi moda sokabilirsiniz.

İyi bir kitabın kokusunu kim sevmez ki? Eski kitaplardan gelen o tatlı kokuyu hatırlıyor musunuz? Veya yeni bir kitabın taze kokusunu?